Ironikus törvény: Nincs több kísérlet emberszabású majmokon!...
Címlap / Otthon / Ironikus törvény: Nincs több kísérlet emberszabású majmokon! Kivéve, ha túlélik…

Ironikus törvény: Nincs több kísérlet emberszabású majmokon! Kivéve, ha túlélik…

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-20

A jövőben nem szabad emberszabású majmokon laboratóriumi kísérleteket végezni - szavazott az Európai Parlament az Európai Bizottság erre vonatkozó törvényelőterjesztése mellett. Ám csak, ha halálos kimenetelű lehet. 

Csimpánzokat, orángutánokat és gorillákat, amelyeket a kihalás veszélye fenyeget, a közeljövőben már csak olyan kísérleteknél szabad alkalmazni, amelyek során életben maradhatnak, áll a törvényelőkészítés első olvasatában. Más, kisebb majmok kísérleti állatként azonban továbbra is a kutatások rendelkezésére állhatnak – derül ki Ärzte Zeitung híroldaláról.

Az EU adatai szerint évente körülbelül 12 millió állatot alkalmaznak laboratóriumi kísérletekhez (más becslések szerint kevesebbet, "csak" 90 ezer a gerinces -  szerk.). A törvényhozás során az állatkísérletek általános tilalma az Európai Parlamentben nem volt vita tárgya, hiszen ez az intézkedés komolyan akadályozná az új gyógyszerek fejlesztésére vonatkozó kutatást olyan betegségek esetében, mint a rák, a multiplex sklerosis vagy az Alzheimer-kór.


A CDU egyik európai képviselőnője szerint a szavazás eredménye kompromisszumnak tekinthető az állatvédelem és a kutatás képviselői között. A politikusnő hangsúlyozta, hogy az új EU állatkísérleti irányelv célja többek között az is, hogy fejlesszék az alternatív módszereket.
Az Európai Parlament előreláthatólag még ez évben tanácskozik második olvasatban az intézkedés szövegéről. – írja a Medipress.

Nem humánusság, csak a kihalástól féltik!
Még mindig tehát csak arról beszélünk, hogy nem végezhetnek olyan kísérleteket tudósok, mely során elpusztulhat egy állat, mert a kihalás fenyegeti már e fajtákat, elsősorban az emberi tevékenység káros volta miatt.
Nem pusztán a kísérletekben pusztulnak el állatok. A természetben való életfeltételeiket a klímaváltozás és éghajlatváltozás teszi tönkre.

Ám arról továbbra sem esik szó, hogy milyen a kísérleti állatoknak életben maradni!
Nagyon szép gondolat, hogy ne öljük meg az állatokat, de gyógyszeripari termékek tesztelése állatokon az elfogadott, nemes célért való kínzás tárgykörébe eshet
, hiszen nem tudható, hogy miként hat egy szer.
Természetesen nem a majmokon kezdik a kísérleteket és a kutatók ma már rendkívül nagy tudással rendelkeznek mindenféle szer hatásmechanizmusáról, nem kaphatnak az állatok akármit, ugyanakkor ahogy az ember is érzékeny lehet akár a tejre, lisztre, vagy egy túladagolt vitaminra, az állatok közérzetét is megváltoztatjuk.

Azt se gondoljuk, hogy a kutatók többsége egyfajta Szörnyella DeFrász, aki reggel bebaktat a laboratóriumba, és élvezettel kínozza az állatokat. Egyes állatvédők ilyen irányú nagyításai erős túlzások. Természetesen a legtöbb kutató azért kerül az állatok mellé, mert szereti az állatokat, gondoskodnak róluk, törődik velük, ám ez nem mentesít az alól a tény alól, hogy az állatok bizonyos esetekben szenvednek. Már pusztán attól rosszul érzik magukat, hogy nem természetes környezetben nőnek fel, nem ott élnek. Az eleve laboratóriumban született állatok is hordozzák genetikailag azt az igényt, hogy a szabad ég alatt tartózkodjanak. Mit mondhatunk arról, ha természetellenes történéseknek vannak kitéve?!


A biztos tények
1981 előtt nem létezett központi, és erőteljes szabályozás a vegyiparban, vagy akár a mindennapokban használt vegyszerekről. (Pánikreakciót produkálóknak: Itt jegyezném meg, hogy senki sem hülye, ha egy szer végtelenül káros, akkor nem fogod megtalálni otthon a szappanban!)

Több mint 100 000 (egészen pontosan 100 106 félét) vegyszert engedélyeztek a legszigorúbb, mondjuk úgy, ma kívánatos vizsgálatok elvégzése nélkül. Ma az Európai Unióban jóval környezettudatosabbak vagyunk, az emberi egészség megőrzését pedig mindenekfelett való értéknek tekintjük.
Ezért nagy szerencsének könyvelhetjük el, hogy a legújabb, nem régiben hatályba lépett uniós vegyianyag-szabályozás szerint minden 1 tonnánál nagyobb mennyiségben gyártott vegyszert meg kell vizsgálni, regisztrálni, értékelni, engedélyeztetni kell az erre szakosodott REACH szervezetnél. Vagyis a vegyianyagokat nyilvántartásba vevő hivatalos központi szervnél. Ez már emberbarát eredmény, hiszen korábban ez a mennyiség 10 tonna volt, ám a józan paraszti észt használva… az igazán veszélyes anyagokból Európa szerte nem szükséges 10 tonnát előállítani ahhoz, hogy komoly problémákat okozzon...

Ez ellen a  zöld szervezetek így tiltakoztak 2004-es nyilatkozatukban.

A környezetvédő civil szervezetek legfontosabb javaslatai:

  1. A helyettesítés elve legyen kötelező: ne engedélyezzék azokat a veszélyes anyagokat, melyek esetében jobb alternatíva is elérhető.
  2. Ne legyen mentesség azokra az anyagokra, melyeket évente 10 tonnánál kevesebb mennyiségben állítanak elő, maradjon az eredeti egy tonnás határérték, illetve terjedjen ki a szabályozás a polimerekre (műanyagok, mint pl. a PVC) és a köztes termékekre.
  3. Teljesüljön az információhoz való jutás joga, beleértve hogy mely vegyi anyagok jelennek meg az egyes termékekben.
  4. Ne hivatkozhassanak a cégek az üzleti titokra az általuk felhasznált vegyi anyagokat illetően. – írja Simon Gergely a Levegő Munkacsoport munkatársa.
Emberi életek állati életek árán
A történet eddig emberbarát és előnyös, ám közelebbről megvizsgálva felmerül a kérdés, mi alapján engedélyez a REACH bizonyos szereket, akár gyógyszereket, növényi tápoldatot, vagy élelmiszeradalékot? Természetesen hatásmechanizmus ismeretében, amelyek igen gyakran állatkísérletek végzésével válnak igazolttá. Emberre, emberbe vagy környezetébe akkor kerülhet egy szer - szerencsére csak akkor -, ha az állat „jól reagált” ezekre. Ez rendkívül megnyugtató lehet az emberek számára, ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy mennyi állat élete, vagy ha nem is élete kioltása, de szenvedése lehet szükséges ezekhez a feltérképezésekhez?
A REACH előírása, hogy 2018-ig minden 1 tonnánál nagyobb mennyiségben előállított vegyi anyagot regisztrálni kell – visszamenőleg is!!! Akkor is, ha már 1981 engedélyeztetve volt, vagyis felülvizsgálat válik szükségessé. Egy gyors számítás szerint 10 év alatt akár 54 millió állat "beádozása" is szükségessé válhatna - és ez még csak gerinces!


Szinte örömmámorban törünk ki, egy ilyen nagyszerű intézkedés kapcsán, hiszen a már beváltnak hitt szerekről kiderülhet, hogy hosszabb távon veszélyesek és végre kivonhatják őket a forgalomból. Fordítva is, megbizonyosodhatunk, hogy a biztosnak vélt szerek valóban azok – ez megnyugtató! Nincs is ennél zöldebb kezdeményezés. Aztán megint felmerül a kérdés, mennyi állatot kell ezért beáldozni, hogy kiderüljön?

Végül mérlegelve ezt, az alábbi kérdést tehetjük fel magunknak: Mi a humánusan gondolkodók mely csoportjába tartozunk? Figyelem, TESZT következik!

A: Nem bízok az olyan szerekben, ami nem lett bevizsgálva, nem tartom jónak, ha ez a gyerekem közelébe kerül, ha ezt használják az élelmiszerek lepermetezésére, stb. Jó, ha ezeket előtte tesztelik…
B: Nem bízok a szerekben, féltem az állatokat, és nem akarok fájdalmat okozni nekik, inkább vállalom, hogy kockázatos a szerek használata, a gyermekem ha ilyenhez jutna, persze azt nagyon nem szeretném…

Te mit választanál?

A legtöbben talán most a szívükhöz kapnak, főleg ha közben lábuk mellé pillantanak házi kedvencükre, cicára, kutyusra, csőrikére, teknősre, pajkos pejkóra. Mire juthatunk kis meditációt követve?
  1. Ne használjon az ember rá veszélyes szereket. Szükséges a szerek bevizsgálása – ezeket emberségesen kell végezni.
  2. Az állatok az emberhez hasonlóan élőlények. Védelmük az emberiesség alapvető kívánalma.
  3. A lehetsége megoldás: TÖREKEDJ CSAK TERMÉSZETES SZEREK HASZNÁLATÁRA, a vegyszerek kikerülése, a természetes szerek alkalmazása lehetővé teszi, hogy csökkentsük a vegyipari szerek használatát, kevesebb kárt okozzunk a természetben, jóval kevesebbet fogyasszunk a termékekből. Ha fokozottan veszélyes szereket egyszerűen nem érdemes leemelni a polcról! Amit lehet, helyettesítsünk gyógynövényekkel, élelmiszernek is alkalmas terményekkel.
    Ezzel gyakorlatilag haszontalanná válnak a veszélyes szerek. A természetes szerek, gyógynövény drogok hatásairól pedig a népgyógyászati tapasztalatokból értesülhetünk. Használjuk a már meglévő tudást, a korábbi megfigyeléseket. Ezzel közvetve állatokat kímélhetsz meg.
A jóízlés végett, és a hangulat rombolását elkerülendő cikkünkben eltekintenénk a kísérleti körülmények fotókon való bemutatásától. Az állatokat inkább úgy mutatnánk be, ahogy mi szeretjük őket látni. Ha valaki kíváncsi ezekre a rémisztő felvételekre, érdemes egy keresőbe beírni az állatkísérletek kifejezést, máris közelebb kerülünk a valósághoz.

Fodor Kata

(Képek: piqs.de)
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 6681 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x