HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-11-14
Címlap / Otthon / Ringatóban, höcögőben, göcögőben

Ringatóban, höcögőben, göcögőben

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-11-14

Minden csütörtök délelőtt a budai Fonó Zeneház ad otthont a Ringatónak. Pici babák, ölben ringatódzók, lábukon totyogók jönnek anyukáikkal - néha apukáikkal - a foglalkozásra. Gállné Ili, Kodály Zoltán szellemi örökségének megfelelően "tiszta forrásból" merít.  

 

Anyák énekelnek
Van ebben valami ősi, valami tiszta, valami asszonyi. Olyasmi, ahol egy férfiember kakukktojásnak érzi magát, de ahol az anyák úgy érzik, hazaértek. Egy apuka fogalmazta meg ezt, aki az asszonyok közös éneklését hallgatva egy pillanatra az ősi, autentikus asszonyközösségek hangulatát érezte. A fizikai síkon csak ölbéli játékokat játszottak, de egy magasabb síkon Istennel találkoztak, a közös énekben, a gyermekük szemében és kacagásában való feloldódásban. Ettől több ez, mint daltanulás.

Dalolás – de hogyan?
Gállné Gróh Ilona karvezető, énektanár, zenepedagógus nem csak énekel. Amit ő beletesz ezekbe a gyermekfoglalkozásokba, az sokkal több pár tiszta énekhangnál. Lélekből, belső elhívatásból, őszinte, szíve mélyéből fakadó gyermekszeretetből, és a hozzá kapcsolódó szaktudásból ad minden alkalommal jókora adagnyit. A gyerekek teljes átélésén látszik, hogy itt tényleg megmozdul a levegő. A zene adta katarzisra, ha fogas lenne, egy súlyos juhászsubát akaszthatnál. Ha nem hiszed, próbáld ki!

Mit énekeljünk?
Ili csak olyan dalokat válogat, melyek a gyermekek életkorának megfelelnek, és főleg a hazai népi dalkincsből, valamint a kortárs költők-zeneszerzők míves dalaiból válogat. Mondókák
Olyan dalok, mondókák hangzanak el itt, melyek segítik a tiszta éneklés, jó hallás, ritmusérzék kialakulását. Nem fejlesztés zajlik, hanem a gyermekek természetes életkori adottságainak megfelelő spontán fejlődés. Nincsenek mesterséges hangok, zörejek, csak természetes tiszta hangzások. Ili az édesanyákat tanítja a dalokra, a gyermekek teljesen szabadon közlekedhetnek a foglalkozás alatt, nincsenek merev szabályok, nem kell senkinek igazodni a foglalkozáshoz. Mégis a természetes gyermeki érdeklődés meghozza gyümölcsét. A gyerekek maguktól figyelnek, maguktól érdeklődnek, a nagyobbacskák maguktól kérik: MÉÉÉG! Egyszerűen csak énekelni lehet, játszani, ölbe venni a kicsiket. Ili gyakran mondja az anyáknak: - Nézz a szemébe, énekelj neki!

Ölbéli játékok
Az ölbéli játékok, a höcögtetők, kacagató, ringató, simogató játékok teljes élményt adnak, minden érzékszerven keresztül az anyai szeretet közvetítik a babához. Valamennyi ölbeli játék egy-egy miniatűr "dráma". Kezdete van, fokozódó feszültsége, majd végül csattanó, örömteli oldódás. A kisgyermek számára ezek a mozgásos-énekes vagy mondókás játékok jelentik a művészeti nevelés csíráit.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[2758]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x