HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-01-23
Programajánló HarmoNet

Ratha Játrá Szekérfesztivál Budapesten

 
Időpont:
2017-06-24, 10:00 -
2017-06-24, 20:00
Előadó:
Krisna-tudatú hívők
Típus:
fesztivál
Kategória:
vallás

Belépő/Részvételi díj: 0 Ft


 
 

A Szekérfesztivál nemcsak egy színes, vidám karnevál, hanem egy vallásos ünnep is, amely évről évre megrendezésre kerül. A hívők ilyenkor Krisna egy különleges formáját, Dzsagannáthát, az “Univerzum Ura” névvel illetett formáját húzzák végig a belvároson, ünnepi menetben. Krisnát a testvérei, Szubadhrá és Baladéva is elkísérik útjára. Indiában és egyes nyugati országokban (New York, London) három külön, Magyarországon egy közös szekéren utaznak. Indiában a Szekérfesztivál két részből áll, az Istenség Személyisége szekerét két templom között húzza át az ünneplő tömeg, majd 10 nap múlva visszafelé is megismétlik a a felvonulást. A két templom szimbolikus jelentőségű, két stációt elevenít fel Krisna evilági kedvteléseiből, melyet 5300 évvel ezelőtt mutatott be. Nyugaton általában egyben rendezik meg a két menetet. Az ünnep hagyományosan azt a kedvtelést eleveníti fel, amikor Krisna hosszú távollét után meglátogatja szeretett családtagjait és barátait, a tehénpásztorokat. A Ratha Játrá, vagyis a szekerek karneválja ennélfogva a találkozás, a visszatérés örök jelképe.

A Szekérfesztiválon a résztvevők rendszerint arról számolnak be, hogy felszabadulnak, jókedvük lesz és legalább átmenetileg úgy érzik, megszűnnek számukra a mindennapok problémái. A szekeret hagyományosan sok százan húzzák úti célja felé – úgy tartják, az ebben való részvétel megszabadítja az embert minden korábbi negatív visszahatástól, vagyis a karmától. A hívők önfeledten táncolnak és éneklik az Úr Szent Neveit, Haré Krisna Haré Krisna Krisna Krisna Haré Haré Haré Ráma Haré Ráma Ráma Ráma Haré Haré és más tradicionális énekeket. A hangos énekléssel felhívják az Istenség Személyisége figyelmét törekvéseikre, az együttes éneklés által pedig e mantrák különleges lelki atmoszférát teremtenek.

A Szekérfesztivál június 24-én, szombaton kerül megrendezésre. Az ünnepi menet 10 órakor indul a Vörösmarty térről. A felvonulás kezdetére bárki hozhat ajándékokat Krisnának (vegán süteményeket, magvakat, gyümölcsöket és virágokat), amit a szekéren fel is ajánlanak Neki, a menet végén pedig kiosztják a résztvevők között.

A z ünnepi menet kb. 12 és 13 óra között érkezik a Városligetbe. Itt egészen este 8 óráig India Fesztivállal várják az érdeklődőket. Színpadi műsor, indiai zene és tánc, színdarabok, előadások, gyermekfoglalkozások, jógabemutatók, ökológiai és környezetvédelmi témák, filozófiai és önismereti programok, vegán és vegetáriánus finomságok, az indiai gasztronómia különlegességei, valamint indiai bazár várja az érdeklődőket. A program ingyenes, az élmény feledhetetlen!
Lélekpillangó:
[...] Bővebben!
Kapcsolat:
Tel: +36 70 336 7444
Email küldése (rendezvenynaptar@harmonet.hu)

A Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x