Ma ünnepli 60. születésnapját Sigourney Weaver
hirdetés
Címlap / Showbiznisz / Ma ünnepli 60. születésnapját Sigourney Weaver

Ma ünnepli 60. születésnapját Sigourney Weaver

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-01-19

A csodálatos színésznőről kevesen hinnék le, hogy már 60 éves, de így igaz. A művésznő, aki kimagasló alakja a filmek világának - nem csak 180 centijének köszönhetően, ma ünnepli születésnapját. 

Hollywood egyik legnagyobb egyénisége, és egyben legmagasabb színésznője Sigourney Weaver, aki ma ünnepli 60. születésnapját. A fantasztikus hölgy ugyan bőven letagadhatna vagy 20 évet, és sokakkal ellentétben ő nem az orvosoknak köszönheti remek formáját. Az Alien filmek sztárja, háromszoros Oscar-díj jelölt boldog és kiegyensúlyozott, ez az, ami meglátszik arcán, és nem az elmúlt évek.

Sigourney Weaver 1949. október 8-án született New Yorkban Susan Alexandra Weaverként. 13 évesen már 175 cm magas volt, de felnőtt koráig mindössze már csak néhány cm-t nőtt. Így is talán ő a legmagasabb hollywoodi színésznő a maga 180 centiméteres magasságával. 1972-ben diplomázott a Stanford Egyetemen, majd a Yale Egyetem dráma iskolájában tanult 1974-ig. Bár Weaver számos olyan, kritikusok által is elismert mozifilmben játszott, mint a Gorillák a ködben, Jégvihar, Dave vagy A veszélyes élet éve, leginkább a hatalmas kasszasikerű Alien filmekben játszott Ellen Ripley altiszt/hadnagy szerepében ismerjük. Ripley-ként először Ridley Scott A nyolcadik utas: a Halál című filmjében jelent meg 1979-ben, majd a A bolygó neve: Halál, A végső megoldás: Halál és az Alien 4. – Feltámad a Halál című folytatásokban. Ripley szerepéért jelölték Oscar-díjra a „legjobb színésznő” kategóriában.

További két filmben játszott szerepéért kapott Oscar jelölést 1989-ben, a Dolgozó lány és a Gorillák a ködben című filmek főszerepéért. Geena Davis és Jodie Foster mellett maradt alul az Oscarért folyó harcban, de mindkét szerepért megkapta a Golden Globe-díjat. A színésznő a Szellemirtók és Szellemirtók 2. című filmekben Dana Barrett szerepét játszotta, majd 1995-ben a Tökéletes másolat című thrillerben Helen Hudsont, egy agorafóbiás kriminálpszichológust. A ’90-es években a legjobban fizetett színésznők közé tartozott. A védjegyeként ismert Ripley szerepek mellett Weaver inkább a kisebb szerepekre koncentrált, mint például 1999-ben a Világtérkép vagy 2006-ban a Hósüti. Több komikus filmben is játszott, Jeffrey - valami más (1994), Galaxy Quest - Galaktitkos küldetés (1999), vagy a Szívtiprók (2001), ahol Jennifer Love Hewittal játszott együtt. 2003-ban 20. helyre jutott a Channel 4 által indított „Minden idők 100 legnagyobb mozisztárja” szavazáson. Audrey Hepburn mellett csak ők ketten nők kerültek be a legjobb húsz közé.

Ugyanabban az évben ő játszotta az igazgató szerepét a Stanley, a szerencse fia című filmben. 2006-ban visszatért Ruandába a BBC Gorillas revisited című dokumentumfilm elkészítésére. Weavert felkérték A vádlottak című film főszerepére, de ő túl erőszakosnak ítélte a film tartalmát, amit végül Jodie Foster játszott el. Bryan Singer eredetileg őt akarta Emma Frost szerepére az X-Men: Az ellenállás vége című filmben, de Singer később elhagyta a projektet és az Emma Frost-ötletet elvetették. Az Alien filmek miatti Oscar-jelölések mellett, még két másik díjra jelölték pályafutása során. Ezzel Weaver a tizenegy olyan színész/színésznő között van, akik ugyanazon évben két jelölést is kaptak. Jelölték őt a „legjobb színésznő” kategóriában Dian Fossey szerepéért a Gorillák a ködben című filmből, valamint a „legjobb mellékszereplő” kategóriában Katherine Parker szerepéért a Dolgozó lányban. Nem nyerte meg egyik díjat sem végül, mert az előbbit Jodie Foster kapta A vádlottak című filmben, az utóbbit pedig Geena Davis Az alkalmi turista című filmben játszott szerepéért. Azonban Weaver mindkét szerepért megkapta a Golden Globe-díjat, amivel ő az egyetlen színésznő, aki ugyanabban az évben két színészi Golden Globe-ot is kapott. Weaver Golden Globe-díja a „legjobb színésznő filmdráma kategóriában” eddigi egyetlen olyan esete volt a fontosabb díjazások történetében, hogy hármas döntetlen alakult ki, Weaver Jodie Fosterrel és Shirley MacLaine-nel együtt nyerte meg a díjat. Azzal, hogy az 1989-as Oscar-díj átadáson mindkét jelölésben más színész kapta meg a díjat, Sigourney Weaver az első személy, aki kétszer veszített ugyanazon a ceremónián.

Sigourney Weaver 1984. október 1-jén ment hozzá a filmrendező Jim Simpsonhoz. Egy lányuk van, Charlotte Simpson, aki 1990. április 13-án született.


A Gorillák a ködben című filmben játszott szerepe után Weaver a Dian Fossey Nemzetközi Gorilla Alapítvány támogatója lett és ma is az alapítvány tiszteletbeli elnöke.
A színésznő aktív környezetvédő. 2006 októberében nemzetközi figyelemfelhívást tett egy konferencián az Egyesült Nemzetek Általános Gyűlésének politikai tanácskozásának elején. Felvázolta az óceáni élőhelyeket fenyegető veszélyeket, melyeket a mélytengeri illetve az ipari méretű halászat okoz. Weaver narrátora volt a Bolygónk, a Föld című televíziós sorozatnak. 2008. április 8-án háziasszonya volt a "Trickle Up" nevű szervezet éves gálájának a "Rainbow Room" étteremben. Ez a szervezet a nagy szegénységben élőkre fordítja figyelmét, elsősorban nőkre és mozgássérültekre.

Boldog születésnapot!

Forrás: Wikipedia


 
 
[ 3415 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x