HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-10-18
Címlap / Showbiznisz / Könyvajánló: Géczi László - A jövő gitáros istenei

Könyvajánló: Géczi László - A jövő gitáros istenei

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-10-18

Géczi László látja a jövőt és ehhez még kristálygömbre sincs szüksége. "Csak" annyi a trükkje, hogy a hozzám hasonló mezei zenebolondoknál jobban ismeri a blues és a rock világát, na és persze nem ragad le a nagy öregeknél, hanem odafigyel a feltörekvő fiatalokra is.  

 

Ő már tudja azt, amit mi még nem: kiket fog pár év múlva a világ úgy isteníteni, mint mondjuk Claptont vagy Hendrixet.

A könyvben a szerző megosztja velünk ezt a tudást, segít eligazodni, és elülteti bennünk a vágyat, hogy megismerjük és lehetőleg élőben is meghallgassuk ezeket a zseniális  gitárosokat. Ha ritkán is, azért néha idetéved egy-egy közülük a magyar ugarra, mint a könyv hátsó borítóján látható Joe Gooch.

Nekem nagy élmény volt a címlapon látható Henrik Freischlader játéka is, amikor fellépett a budapesti Gary Moore emlékkoncerten. Kár, hogy csak pár százan lézengtünk az eseményen, kevesen voltak kíváncsiak egy számukra ismeretlen gitárosra. A könyv ebben is segíthet.


A gitárosok istenítésének története 1965-ben kezdődött, amikor egy 20 éves fiatal angol gitáros olyan hatással volt a közönségre, hogy Londonban megjelentek a tűzfalakon és a metróban a Clapton is God (Clapton az isten) graffitik. A Lassúkezűnek is becézett gitáros abban az időben John Mayall Bluesbreakers-ében játszott.

Eric Clapton rászolgált a rajongók istenítésére, odaadó szeretetére, hiszen a ma már 70 felé közelítő művésznek azóta is szinte töretlen a pályafutása. Ebben a könyvben azonban nem róla, nem a múlt és a jelen szerencsére még élő gitáros istenségeiről (Jeff Beck, Jimmy Page, B.B. King, Buddy Guy, Leslie West, Walter Trout, Clem Clempson, Alvin Lee, Steve Hackett, Robin Trower, Joe Bonamassa… a felsorolás akár még folytatható) van szó hanem a legfiatalabb trónkövetelőkről.

A könyvben szereplő 33 ifjú gitáros (számuk a krisztusi korra utal) többsége a 20-as, 30-as éveiben jár, mindössze néhányan vannak közülük, akik a 40-es középgenerációt képviselik. A blues, a blues-rock, de úgy általában a rockzene hagyományainak megfelelően a szólógitárosok többnyire fiúk, de hét (!) férfiakat megszégyenítő tehetséggel megáldott hölgyet is bemutat a könyv (így ők lehetnek az istennőink)!

Érdekes, hogy tulajdonképpen mindegy ezeknél a zseniális gitáros palántáknál, hogy a világ mely sarkában születtek, hogy brit, ír, kanadai, amerikai, ausztrál, finn vagy dél-afrikai családban látták meg a napvilágot. A döntő az volt, hogy a szülői házban milyen zene vette körül őket. Már gyermekként a hat húr bűvkörébe kerültek, és rengeteg gyakorlással kibontakoztatták a tehetségüket.

Most már a mi feladatunk, hogy megismerjük a művészetüket.

A könyvet a Publio kiadó jelentette meg, itt érhető el.

 
 
[ 2375 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x