HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-05-23
Címlap / Szépség-Egészség / Ayurvéda a modern Indiában

Ayurvéda a modern Indiában

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-05-23

Ha valahol, akkor Indiában tudják legjobban, mi az, amit “ayurvéda" címszóval kell illetni. Az indiai emberek számára az Ayurvéda soha sem volt egy a sok lehetséges módszerek közül. Az Ayurvéda mindig is India hivatalos, konvencionális gyógyászata volt Gautáma Buddha ideje előtti koroktól, az angol uralom alatt , a mai napig.  

 

Ha valahol, akkor Indiában tudják legjobban, mi az, amit “ayurvéda” címszóval kell illetni. Az indiai emberek számára az Ayurvéda soha sem volt egy a sok lehetséges módszerek közül. Az Ayurvéda mindig is India hivatalos, konvencionális gyógyászata volt Gautáma Buddha ideje előtti koroktól, az angol uralom alatt , a mai napig. Indiában ma nagyon sok ayurvéda orvos működik. A gyógyszergyárak egy részében ma is készítik a tradicionális gyógyszereket, és a mai napig Indiában az Ayurvéda a domináns gyógyászati rendszer.

Ayurvédikus főiskolák
A hivatalos ayurvéda főiskolákon, egyetemeken az oktatás a Csaraka szamhitá, Szushruta szamhitá, Vagbhata művei, valamint a későbbi művek alapján történik, anélkül hogy az esetleges régebbi, későbbi vagy egyéb műveket mellőznék. Az oktatás természetesen tartalmazza az anatómia, fiziológia, patológia és egyéb ismereteket is. Az tény, hogy az ayurvéda orvosok (vaidya) más módszerekkel diagnosztizálnak, mint a modern nyugati orvostudomány. De mindenképpen a mai gyakorlók ismerik és alkalmazzák a modern orvostudomány vívmányait és módszereit, pl. MRI, CT, ultrahang és egyéb. Tehát, az, amit az ayurvéda gyakorlói ma végeznek Indiában, annak ténylegesen semmi köze sincs a mágiához, misztikához!

Krónikus betegségek kezelése
Indiában a legtöbb ayurvéda-praktizáló elsősorban krónikus betegségekkel foglalkozik. Ezen betegségek kezelésére a mai modern orvostudománynak nicsenek teljes mértékben megfelelő gyógymódjai, viszont az Ayurvéda igen jó eredményekkel kezeli. Ezek a praktizálók csak kivételes esetekben kezelik pl. a fertőző betegségeket, tuberkulózist, stb. Ugyanúgy csak kivételes esetekben foglalkoznak sürgősségi vagy életmentő beavatkozásokkal – az ilyen betegeket az arra szakképesített korházakba küldik.

Ayurvédikus gyógyszerek
Csaraka Szamhittá:
“mint a méreg, mint a fegyver, mint a tűz, mint a fénytelenség az a gyógyszer, amelyeknek tulajdonsága számunkra ismeretlen.Az ilyen gyógyszer ismeretlen rombolást fog végezni a szervezetbe. Amikor tökéletesen megértjük az adott gyógyszer összetevőinek összes tulajdonságát és hatásmechanizmusát, akkor válhat csak gyógyító nektárrá.”

Ha egy gyógyszer gyógynövényekből készül Indiában (vagy máshol), attól még nem azt jelenti, hogy “ayurvédikus” készítmény.
A hivatalos indiai szabályzás és álláspont szerint az ayurvédikus készítményeket két kategóriába sorolják:

1) tradicionális ayurvédikus készítmények (amelyek az ősi recepturák alapján készülnek (pontos összetételük az ayurvédikus gyógyszerészeti könyvekben van meghatározva)

2) az ún. “ayurvédikus találmányok” -ezeknek az összetétele többé vagy kevésbé eltér az eredeti receptektől (ezek kaphatóak elsősorban a nyugati országokban, ugyanis forgalombahozataluk könnyebb és gyorsabb).

Részletesebb tájékoztató az Indiai Egészségügyi Minisztérium honlapjain található.

Ugyanez vonatkozik a kezelésekre is: pl. ha egy masszázs tehnikát az indiai emberek alkalmaznak, az még semmiképpen sem jelenti azt, hogy ayurvédikus masszázsnak lehet nevezni.

A pancskarmával kapcsolatban is rengeteg félreértés van. A virécsán-t (gyógy hashajtás) vagy pl. vaszti-t (gyógy-beöntés) az ayurvéda gyógyászat csak szigorúan meghatározott betegségeknél, és körülmények között végez, pontosan behatárolt összetevőkből készült anyagokkal (esettől és alkattól függő). Minden pancskarma kezelésnél ismerni kell a kontraindikációkat, ugyanis rengeteg olyan eset van, amikor tilos, ártalmas, sőt igen veszélyes végezni ezeket a kezeléseket!Például virécsán-t (gyógyhashajtás) a májmegnagyobbodás esetében tilos alkalmazni.

Az Ayurvéda gyógynövényes kezelés?
Az Ayurvéda a gyógyászatban/gyógyszerészetben nem csak gyógynövényeket alkal- maz, hanem egyéb anyagokat is: állati eredetű anyagokat, a tenger életvilágából nyert anyagokat, nyomelemeket, fémeket, ásványi anyagokat, stb. Az ayurvédikus elvek szerint nincs olyan anyag, amelynek ne lenne gyógyhatása (természetesen ehhez az adott anyag összes tulajdonságát ismerni kell, valamint annak pontos hatásmechanizmusát az emberi szervezetre). Tehát az Ayurvéda gyógyászat nem gyógynövényes kezelés, de dominánsan alkalmazza a gyógynövény kombinációkat.

Galambos Rózsa Ayurvédikus természetgyógyász

 
 
[3117]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
/img/hirdetes/everness-partnerprogram_banner_300x250-anim.gif
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x