Testfestés – divat és tradíció
Címlap / Szépség-Egészség / Testfestés – divat és tradíció

Testfestés – divat és tradíció

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Egyre több stúdióban kínálják a klasszikus indiai és arab tradíciónak megfelelő és teljesen új, alternatív képekkel gazdagított hennás testfestést. A hagyomány szerint az esküvők és más különleges alkalmak adtak lehetőséget arra, hogy a jó kézügyességű alkotók kiélhessék fantáziájukat. 

Egyre több stúdióban kínálják a klasszikus indiai és arab tradíciónak megfelelő és teljesen új, alternatív képekkel gazdagított hennás testfestést. A hagyomány szerint az esküvők és más különleges alkalmak adtak lehetőséget arra, hogy a jó kézügyességű alkotók kiélhessék fantáziájukat. Az arab világban egy híresebb hennafestő akár 1000 $-t is megkeres, és nevét kézről kézre adják. A tudás anyáról lányára, apáról fiára öröklődik, a festék kikeverésének módozataitól kezdve a hagyományos minták és jelentésének megfejtéséig. Korunk alternatív divatjához szervesen kapcsolódnak a testfestések

Mikor és hová?
A testünk az önkifejezésünk egyik színpada. A ruhák, az ékszerek és az illatok már kevésnek bizonyulnak, a sminkelés hagyományos eszközei már nem mutatják meg az egyéniséget az uniformizáló divatvilágban. A tetováláshoz sokan nem elég bátrak, de a testfestés mindenkin jól mutathat, ráadásul nem igazán tartós. Az is előfordul, hogy egy testábrán egy testfestő hat-nyolc órán át dolgozik, míg az ábra csak négy órán át marad fenn teljes pompájában a testfelületen. Ezeket a művészi igényű testfestményeket inkább koncertekre, vagy divatbemutatókra készítik. Az esküvőkre, vagy egyszerűbb bulikra természetesen egyszerűbb ábrákat festenek, amik hamarabb elkészülnek.

A hennás testfestés
A henna növényi alapanyag, használják hajfestésre, testfestésre, de textilek tartós színezésére is. Ismereteink szerint ezer esztendeje használják. Alapvető színekkel színezhető is. A festéket akár készen kapható sablonokkal, akár – ha jó a kézügyességünk – saját fantáziánkból felvihetjük a test bármely pontjára. A festendő felületet előtte henna olajjal tisztítják le.

A hennát már ötezer évvel ezelőtt is testfestésre használták
Délkelet-Ázsiában, Indiában, a Közép-Keleten és Észak-Afrikában. Az összezúzott hennalevelekből készített hennapépet az indiaiak hívják mehndi-nek. Indiai szereplése során részévé vált a gazdagon díszített szertartásoknak, legfőképpen az esküvőknek. Mivel a hennát számos országban használják, ezért az alkalmazott minták kultúráról kultúrára változnak.


Az indiai minták
Általában finom vonalú virágdíszekből, absztrakt kacskaringókból állnak. Ez alól kivételt képeznek a táncosok tenyerén lévő mehndi rajzolatok, melyek arra szolgálnak, hogy a nézők nagyobb távolságból is láthassák mozdulataikat. Az egyik legfontosabb alkalom, amikor a nők mehndi díszítést viselnek, az esküvői szertartás. A menyasszony testének hennával való feldíszítése - a mehndi raat, azaz a mehndi éjszaka - az előkészület elengedhetetlen része, önmagában is ceremónia, amely évszázadok óta változatlan formában él tovább.
A hagyományok szerint a vőlegény látja el menyasszonyát és a család nőtagjait hennával. A henna érkezése különösen jeles pillanat. Mielőtt elkezdenék a felelősségteljes munkát, a két örömanya egy-egy kis adag hennát nyom házasulandó gyermeke kezébe. A henna felvitele kitűnő alkalom a két család nőtagjainak megismerkedésére, hiszen fontos, hogy a leendő rokonok jóban legyenek egymással.


Az afrikaiaknál díszítésként inkább vastag vonalú geometrikus alakzatokat találunk.
Marokkóban a henna összejövetelek hasonlítanak a hamam kultúrájára. - ez egy olyan fürdő-hárem, ahol a nők kényelmesen heverészhetnek, gyakran meztelenül, miközben esznek és tereferélnek. Ezek a kizárólag nők számára tartott összejövetelek három napig is tarthatnak. A táncosnők itt is hennát használnak kéz- és lábfejük hangsúlyozására. A Guedra nevű szerelmes táncnál például a mehndi festés arra szolgál, hogy a táncosnő ujjainak hullámzó mozgására irányítsa a férfi figyelmét.

Az arabok a kéz- és lábfejen elhelyezett nagyobb virágmotívumokra helyezik a hangsúlyt.
A körmök, a bőr és a haj hennával való befestése napjainkban is népszerű a Közel-Keleten. Egy régi arab mondás, miszerint ’Ha nem igazat szólok, ne nyújthassam hennázásra többé a kezem’ arra utal, hogy ez a szépítkezés igen jelentős volt a Közel-Keleten. A hennát Alsó-Egyiptom elkényeztetett úrhölgyei kozmetikai célokra használták ( Itt jegyezzük meg, hogy számos "modern" eljárás szülőhelye Egyiptom, mint pl. a dauer, a paróka, a műkonty, de a smink alapok, a szemfesték, a szemceruza, és a rúzs is az ősi Egyiptom kivételezett kivételezett hölgyei között voltak használatosak. )

A tradíció szerint tehát a kéz és a láb festése a szokványos, de a vállak, az arc, a köldök, és időnként az egész test a művész alkotótere lesz. Főleg a mai divatirányzatok követőinél. A Thai prostituáltak például a keblüket a mellbimbó körüli részt festették be a libidóra pozitívan ható szimbólumokkal. A gránátalma kivonatából készült vörös festéket pedig a keblek bimbóudvarának ékesítésére használták fel. A hennás festésnek meglehetősen hosszan kell száradnia.

Mit fessünk hennával?
Nagy a különbség a haj és a bõr festésére szolgáló henna minõsége között. A haj festésére szolgáló henna nem alkalmas a bõr festésére, mert nem elég erõs ahhoz, hogy a bõrt megfogja, valamint nagyrészt adalékokat (pl. fémsókat) tartalmaz, amelyek a henna behatolását segíti a hajszálakba. A bõrre való henna általában finomabb õrlésû, mint a hajra való és a színe is más. A bõrre való henna színe általában élénkzöld, minél élénkebb zöld, általában annál sötétebb lesz a minta.

A hennapor finomra õrölt, kellemes gyógynövény illata van, érdemes megszagolni és kerülni a toxikus, kellemetlen szagú hennát. A pépet, ha idõnk engedi magunk készítsük el, hiszen az elõrecsomagolt hennapép legfeljebb 4 napig marad friss, az elõrecsomagolt valószínûleg tartósítószert tartalmaz, így bõrirritációt okozhat, és csökkenti a henna bõrre gyakorolt jó hatását.

Nagyon sok múlik a henna csomagolásán, ha közvetlen fény éri színe megfakulhat, kevésbé fogja meg a bõrt, ha pedig a levegõvel érintkezik, annak páratartalma aktiválja a növény festékanyagát, színe barnára, vagy sárgára változhat még a bõrre való felvitel elõtt. Ezért ügyeljünk, hogy a kész pépet levegõtõl, fénytõl elzárva tároljuk. A tiszta henna természetes anyag, biztonságosan alkalmazható, szinte soha nem vált ki bõrallergiát. Elfogyasztása ugyan nem káros, de nem javasoljuk, mivel a vörösvérsejtekre hatással van, és sárgaságot okozhat.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 8010 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x