HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-06-15
Címlap / Szépség-Egészség / Lerántjuk Fatima fátylát a titokról! Eláruljuk, mi történik egy hastánc órán!

Lerántjuk Fatima fátylát a titokról! Eláruljuk, mi történik egy hastánc órán!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-06-15

Sok fiút -de csajszit is - érdekel, mi történik egy igazi profi által vezetett hastánc órán? Sokan azért nem merik megtenni az első lépést,mert nem tudják, mi várja őket. Tartanak attól, hogy "bénácskának" bizonyulnak, vagy hogy túl kövérek/túl soványak esetleg túl ügyetlenek ehhez a gyönyörű tánchoz. Önértékelést nem adhatunk, ám segítséget igen, mégpedig úgy, hogy eláruljuk, milyen is egy igazi hastánc foglalkozás a Mahasti stúdióban -Budapest legmenőbb hastánc iskolájában.  

 


A sorozat előző része >>

Minden iskola más, minden oktató más dolgokat helyez előtérbe. A választás szempontjai után most arról beszélek, hogy számomra, tanárként, a Mahasti Hastáncstúdióban hogyan néz ki egy ideális felnőtt hastáncóra. Természetesen, a módszereim kidolgozásakor az egyik legfontosabb vezérelvem az volt, hogy tanulóként én mit szerettem volna elérni az órákon, mi az, amit hiányoltam, és beépítettem, ami tetszett mások óráiban.

A nyitókör jelentősége
A nyitókör és rövid megbeszélés után bemelegítéssel kezdünk, és ez minden tudásszintre érvényes.

A nyitókörben – ahogy a neve is mutatja - körbeülünk és mindenki elmondhatja, megoszthatja a többiekkel, hogy mi van vele, hogy érzi magát. Ez jó a tanítványoknak is, mert itt megnyilvánulhatnak, feloldódhatnak, és jobban megismerik egymást. Jó a tanárnak is: itt látom, hogy kinek milyen az aktuális lelki és testi állapota, kivel kell türelmesebbnek lenni aznap, ki az, aki ragyog, s a maximumot tudja nyújtani, kit lehet még jobban motiválni.
Felvázoljuk, hogy aznap mivel fogunk foglalkozni.
Aki szeretne, húz a „Bölcsességdobozból” magának egy idézetet aznapra.
Számomra fontos momentum a kör zárásaként a „három kívánság” is: a csoport tagjai három dolgot megemlíthetnek, amivel szeretnének foglalkozni: ez lehet elméleti kérdés, egy koreográfia eltáncolása, vagy akár egy adott mozdulat gyakorlása, elemzése is. A kívánságokat – lehetőség szerint – beépítjük már az aznapi órába.
A nyitókör kb. 5-15 perc, a csoport létszámától, nyitottságától és aktuális problémáitól függően.

A bemelegítés fontossága és a tánctechnika
Ezután bemelegítünk 15-30 perc alatt. A bemelegítés tartalmazza az alapmozdulatok alapjait, alapmozdulatokat, nyújtást, gerincgyakorlatokat és egy kis tánctechnikát is. Olyan gyakorlatokat végzünk, amelyek finoman átmozgatják a teljes testet, a fejünk búbjától a talpunkig, de leginkább a hát izmainak és a has különböző izomcsoportjainak átmozgatásán van a hangsúly.
A gerinc átmozgatása mindenképpen jó (lásd pl. a gerinc-gyógytornákat) nem csak a tánc miatt, hanem azért is, hogy elinduljon a gerinc mentén az életenergia, megszűnjenek az energia áramlását eddig akadályozó blokkok.
A hasi, altesti izmok átmozgatása és tudatosítása pedig azért elengedhetetlen, mert a mozdulatok nagy része innen indul ki, erre a területre összpontosul, ennek a területnek az energiáit mozgatja meg.

A teljesen kezdő szinten átvesszük az legfontosabb mozdulatok alapjait, a későbbiekben pedig - a csoport tudásszintjétől függően - az alapmozdulatokat ismételjük át minden órán. Természetesen, a haladóbb szinteken már nem jut idő arra, hogy minden órán minden eddig tanult mozdulatot átvegyünk, hanem egy-egy területre, egy-egy mozdulatfajtára összpontosítunk. Így a bemelegítés akár fél órán keresztül is eltarthat, mivel ezzel a módszerrel lassan átfolyunk a technikába.

A "technika" szó itt azt jelenti, hogy egy mozdulattal, mozdulatcsoporttal foglalkozunk, kijavítva a medence, a kar, a hát stb. tartását; különböző kombinációkba építjük bele, különböző dinamikával próbálgatjuk stb.

A bemelegítést egy közös tánc improvizáció zárhatja, ami általában dinamikusabb zenére történik (pl. dobszóló, arab pop stb.)

A cikk nem ért véget, lapozz a következő oldalra!
RendezvénynaptárCikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 5160 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x