HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-05-28
Címlap / Szépség-Egészség / Szabad szappanozni!

Szabad szappanozni!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-05-28

Az anyukáknak igaza van, amikor a kézmosás fontosságára hívják fel gyermekeik figyelmét, ez ugyanis a legjobb módja a különféle fertőzések elkerülésének. Kérdés, hogy ez csak akkor van-e így, ha minden alkalommal antibakteriális szappannal mosakszunk, ahogy ezt a hirdetésekben láthatjuk? Kutatók állítják, hogy ez egyáltalán nem igaz, sőt arra figyelmeztetnek, hogy az antibakteriális tisztálkodószerek többet árthatnak, mint amennyit használnak. Erre a HarmoNet tanácsadói is folyamatosan felhívják a figyelmet. De nézzük a tényeket... 

 

Az anyukáknak igaza van, amikor a kézmosás fontosságára hívják fel gyermekeik figyelmét, ez ugyanis a legjobb módja a különféle fertőzések elkerülésének. Kérdés, hogy ez csak akkor van-e így, ha minden alkalommal antibakteriális szappannal mosakszunk, ahogy ezt a hirdetésekben láthatjuk? Kutatók állítják, hogy ez egyáltalán nem igaz, sőt arra figyelmeztetnek, hogy az antibakteriális tisztálkodószerek többet árthatnak, mint amennyit használnak. Erre a HarmoNet tanácsadói is folyamatosan felhívják a figyelmet. De nézzük a tényeket.

Antibakteriális szappanok, nagyító alatt
Az elmúlt években több kutató is alaposan megvizsgálta az antibakteriális anyagot is tartalmazó tisztálkodó szereket, melyek annyira divatosak s a tökéletes tisztaság ígéretével reklámozzák őket. A vizsgálatokban kiderült, hogy ezek a baktériumölők nemcsak a káros kórokozókat pusztítják el, de a hasznosakat is, megbontják a bőr természetes védőköpenyét, így megfelelő táptalajt biztosítanak rezisztens, az antibakteriális hatóanyagra - így antibiotikumokra is - ellenálló baktériumok kifejlődéséhez - olvashatjuk a bostoni Beth Israel Deaconess Medical Centerben praktizáló, a fertőző betegségek kutatásában kiemelkedő Dr. Eli Perencevich tanulmányában. A probléma az antibakteriális szappanok mindennapos használatával, hogy egyre kevésbé lesz ellenálló szervezetünk, mert egyre több baktérium válik ellenállóvá az antibakteriális szerekkel szemben. A folyamat hasonló ahhoz, mint amikor feleslegesen vagy túl gyakran használunk antibiotikumokat, majd kialakul a rezisztencia, és gyógyszer akkor sem használ, amikor igazán szükség lenne rá.

Vásárláskor alaposan olvasd el a címkét!
Az agyonreklámozott szappanok és tusfürdők forgalma lassan, de biztosan növekszik. Újabb és újabb termékek jelennek meg a piacon, és a "kettő az egyben" (szappan és testápoló is egyben) ápolószerek mellett az antibakteriális termékeket vásárolják a legtöbben. A tökéletes tisztaság ígérete sok vásárlót elbűvöl, így egyre több termék tartalmaz antibakteriális anyagokat is. Az USA-ban így pl. már a folyékony szappanok hetvenöt, a normál szappanok harminc százaléka tartalmaz baktériumölő szert, triklozánt, vagy triklokarbont.

Dr. Perencevich azt is leírja tanulmányában, miszerint egyetlen tudományos eredményt sem publikáltak, amely bizonyította volna, hogy antibakteriális hatóanyagot tartalmazó háztartási tisztálkodó- és tisztítószerek megelőzik a különböző fertőzéses betegségeket. Az antibakteriális szappanok ezen felül sokkal jobban kiszárítják a bőrt, mint a normál szappanok. A gyerekek érzékeny bőrének különösen nem használnak. A fülig koszos gyerekek tisztálkodására teljesen megfelelnek a normál szappanok, a horzsolások, kisebb sérüléseket pedig a hagyományos fertőtlenítőkkel kezelve minden piszoktól, baktériumtól megszabadulhatunk.

A triklozánt több éve használják antibakteriális hatása miatt, ugyanakkor csak az utóbbi években kezdték alaposabban vizsgálni azt, hogyan hat a baktériumokra - mondja Stuart Levy, a mikrobiológia és a molekuláris biológia professzora, akinek speciális kutatási területe a gyógyszer-rezisztencia. A kutatók korábban úgy tudták, hogy a triklozán több közegben képes megölni a baktériumokat, így alkoholban vagy peroxid oldatban. Levy és munkatársai árnyaltabb képet kaptak a triklozánról, és ezt meg is jelentették a Nature magazinban, 1998-ban. E szerint a triklozán az E. coli baktérium egy speciális génjét célozza, így megakadályozva annak szaporodását. Ugyanakkor ezzel a folyamattal párhuzamosan a baktérium elkezd olyan mutánsokat létrehozni, amely már ellenálló a triklozánnal vagy más antibakteriális szerekkel szemben.

Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[5779]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
/img/hirdetes/everness-partnerprogram_banner_300x250-anim.gif
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x