HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-02-16
Címlap / Szépség-Egészség / Selfness: jóga és fogalom - az új trend!

Selfness: jóga és fogalom - az új trend!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-02-16

Új fogalom kezd beépülni a társadalom tudatába az egészséges életmóddal kapcsolatban, ez pedig a selfness.  

 

Mit tartalmaz a fogalom? 
Talán a wellness vagy a fitness szemlélettel rokon kifejezés gondolhatnánk, nem is oly tévesen, hiszen valóban köze van, ezen szavakhoz. A jól – léthez kapcsolható, miután joggal vetődik fel a kérdés, hogy kinek a jól létéhez? A TE jól – létedhez van köze. 
A tudatosan élőkhöz szól, és erre szólít fel. Segít az önmegvalósításban, az önismeretben, a személyiségfejlődésben és abban, hogy minél boldogabban éld az életed. 

Életminőség javító trend 
A selfness túlmutat a wellness testi feltöltődésre, kikapcsolódásra fókuszáló szolgáltatásain: a fizikai jólléten túl a lelki működésekre helyezi a hangsúlyt, az önismeretre, személyiségfejlesztésre is nagy hangsúlyt fektet.
Megérinti testet és lelket egyaránt.
 
Míg a wellness többnyire az egészség megőrzéséhez - úgy kapcsolódik - hogy különféle szolgáltatásokat, tanácsokat nyújt a testmozgáshoz, táplálkozáshoz, relaxációhoz, úgy a selfness, inkább személyre szabott, csak neked és rólad szól. 
 
Önismeret, személyiségfejlődés
A selfness egyik hangsúlya az önismeretre terjed ki, mely során olyan változások következhetnek be életedbe, amitől boldogabbnak érzed magad, ki tudsz teljesedni és egészségesebbé válsz. A harmónia, könnyebben létrejön benned. A teljes és boldog élethez, szükség van a gazdasági ismeretekre, a megfelelő munkahelyre, az egészséges környezetre, a helyes táplálkozásra és a testedzésre. A selfness, pedig mindezeket ötvözi. Valójában, ha az önismereted nem fejlődik, hiába hallasz olyan dolgokról (egészséges táplálkozás, sport szükségessége, élethosszig tartó tanulás), amik jók lennének neked, ha fel sem ismered szükségét a változásnak, akkor a fejlődésed leáll. Nem változol, bár többször is belevágsz rossz szokásaid átalakításába, mégis számos kudarc ér és nem változol, nem változtatsz, mert nem tudsz. miért nem? 
 Mert hiányos az önismeret, nem tudod, valójában milyen erők mozgatnak, de azt érzed, hogy valamit tenned kell
, hogy ez már nem jó így, sorra megfogadod, hogy holnaptól már nem dohányzol, nem iszol többet, nem hajtod magad ennyire, jobban figyelsz a körülötted élőkre, mégis visszacsúszol, a régi kerékvágásba. miközben a világ körülötted folyamatosan változik és alakul. Ha így teszel, akkor előbb vagy utóbb, de biztos létrejön valamilyen fizikai vagy mentális betegség, esetleg az élet más területei lesznek problémákkal tele. Például családi, párkapcsolati vagy munkahelyi problémák kiéleződnek, a feszültségek egyre nőnek. Mindez, azért mert hiányzik belőled az áramlás, az önmagad változtatásának igénye és a változással történő együtt lélegzés. Betokosodtál és pangsz, így pedig nem tudsz újat adni sem magadnak sem környezetednek. A megszokott köreidet járod, és nem veszed észre a változás szelét és azt, hogy a vitorlád szétszakadt, miközben mások elsüvítettek melletted.
 
Ők azok, akik élik az életük, úgy hogy valójában léteznek, vállalják a felelősséget önmagukért tetteikért, érzéseikért. Elindultak az önismeret, a személyiségfejlődés útján - vagy meg sem álltak, hiszen ha megfigyeled a gyermekeket, láthatod, hogy az évek alatt mennyit változnak. Nem csak fizikai testük nő, hanem személyiségük is alakul, napról napra más étel a kedvencük, más ruha tetszik nekik, máshogy reagálnak, és viselkedésük is alakul. Bár felnőtt korra bizonyos vonások rögzülhetnek, sok minden szokássá válik, számos cselekedeten és tulajdonságon mégis lehet még ekkor is változtatni. Érzéseid, cselekedeteid mozgatórugóit, vágyaid, gondolataid megismerve írhatod csak át azokat úgy, hogy valóban a jelenben létezve tudj élni. Ehhez segít hozzá a selfness, a jóga. A pihenés, a kikapcsolódás, a szabadidő élvezetes eltöltése, a mozgás, az új ismeretek elsajátítása, a tanulás és az önismeret hozza meg azt a változást melyben léted boldogsága kiteljesedhet, és önmagad teljességében megélheted a lét lüktető áramlását. 
 Selfness – jóga
Volt szerencsém részt venni Miklós Ervin által vezetett selfness-jóga foglalkozáson, ahol valóban megtapasztalhattam, hogy ez rólam szól. Nem a jógáról, nem a csoportról, nem arról, hogy hogyan kellene élnem, hanem rólam, személy szerint és egyenként a csoportban lévők is hasonló tapasztalattal tértek haza. Az óra különlegessége, volt, hogy végig magamra tudtam figyelni és nem kalandoztak el gondolataim, hanem a légzésemet és a mozgást figyelve létrejött a jelenlét.

A jóga valódi lényege rajzolódott ki, a légzésre figyelve az ászanák végzése közben, a tudatállapot megváltozik. Amivel találkoztam az önmagam, mozdulataim általi belső önvalóm felfedezése volt a gyakorlás. Az oktató odaállt mellém és figyelte a légzésem mélységét, öblösségét, a bennem lévő feszültségeket és feloldásuk lehetőségét átlátva segített mélyíteni a légzést vagy jobban végrehajtani egy mozdulatot, megérezni az áramlást. Számos gyakorlatsort együtt lélegezve egyszerre végeztünk, hogy közben nem kellettek konkrét instrukciók, mintha mindenki tudta volna, mi következik. Az óra végén relaxációban, mindenki behívta azt a gyakorlatot, ami számára jelenleg a legmegfelelőbb, léte minőségének jobbá, boldogabbá tételéhez. Ez a selfness jóga.

A selfness, mint fogalom, még talán új a piacon, de régóta vágyott és ismert önmagunkhoz, vezet olyan ősi vagy modern technikákkal, amelyek a stresszel feszültségekkel teli világban szükségesek ahhoz, hogy a haladás fennmaradjon és a társadalom egyéni tagjaként boldog emberként élj. Az önmagadhoz szólás művészetének is nevezhetném, hiszen lényegében arról szól, hogy hogyan élj felelősségteljes, nyugodt és boldog életet, rávezet önmagadra, a felismerése, hogy ki is vagy valójában és hogyan tudsz segíteni önmagadnak egy teljesebb élet érdekében. A tudást biztosítja számodra, amivel komponálhatod, saját életed művét.

Egry Márta, jóga-tanácsadó

Képek:
piqs.de: vienetta - Im Einklang der Natur 
piqs.de: kk+ - Yogini 
 


 
 
[6545]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
Ha érdekel a természetes életmód, a környezetvédelem és az esszenciális olajok világa, vegyél részt Te is egy illatpartyn! /img/hirdetes/2019/okotrend.gif
 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x