Fontos a fertőtlenítés!
Címlap / Szépség-Egészség / Fontos a fertőtlenítés!

Fontos a fertőtlenítés!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Itt az ősz, hagyományosan a megfázások és az influenza kezdetének időszaka, amire most soha nem látott mértékben ráerősít a Covid-járvány. Kell-e, és főleg hogyan, milyen mértékben súlyt helyezni a folyamatos fertőtlenítésre annak érdekében, hogy megvédjük magunkat és szeretteinket, de közben ne essünk át a ló túloldalára?  

 Hányadán is állunk vele?

Mielőtt kibillent volna az életünk a megszokott kerékvágásból, a családok alapvetően két különböző elv valamelyikét követték a fertőtlenítést illetően. Az egyik szerint nem kell azt túlzásba vinni, elég a tisztítószeres (vagy akár tiszta vizes) takarítás, és hasonlóképp a személyi higiéné: a gyerek immunrendszerének is jót tesz, ha idejekorán megismerkedik a környezetünkben előforduló mikroorganizmusokkal. A másik szemlélet hívei nem bízták a dolgot a véletlenre, és szívesen használtak fertőtlenítő le- és felmosást a háztartásban, és minimum a gyakori törlőkendős kéztörlést gyereknél-felnőttnél egyaránt, ha éppen nem volt mód rendszeres kézmosásra.

Mint ahogy az élet számos más területén, a higiéné kérdésében végképp felforgatta az elveinket és vele az életmódunkat az elmúlt másfél év pandémiás helyzete. A kezdeti információhiány és tanácstalanság után mostanra már rengeteg tapasztalatunk és tudásunk van ahhoz, hogy objektíven mérlegre tegyük ismét a kérdést: mi most a reális (szükséges és elégséges) eljárás a fertőzésekkel szembeni mindennapi védekezés terén?


A higiénés szabályok fokozott betartása

Alapvetés, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk az – egyébként járványtól függetlenül is ajánlatos – alapszabályok betartására:


  •  Gyakori és szabályos szappanos kézmosás
    Meleg vízzel, felhabosított folyékony szappannal (Figyelem: a hagyományos szappan felületén átadhatjuk a kórokozókat egymásnak!), legalább fél percen át dörzsölve előbb a tenyeret, majd a kézfejet, ujjközöket (hüvelykujjat külön), ujjbegyeket és a csuklót, végül meleg vízzel bőven leöblíteni, majd papírtörlővel áttörölni (és ezzel zárjuk el a csapot, és fogjuk meg a kilincset, ha könyökkel nem megy).
     
  • Kézfertőtlenítés

    A szappanos kézmosást helyettesítheti a kézfertőtlenítés, de állandó jelleggel nincs rá szükség. Nagyon jól jön azonban számtalan olyan helyzetben, amikor nincsen lehetőségünk kezet mosni: bevásárláskor, utazáskor, hivatalban, munkahelyen stb. Ezeken a helyeken óhatatlanul megfogjuk azokat a felületeket, amiket sokan megfognak, ezért ilyenkor (minimum utána, de jobb, ha előtte és közben is) mindenképpen használjunk valamilyen kézfertőtlenítő készítményt. Legpraktikusabb a kézfertőtlenítő gél, amiből sokféle kényelmes kiszerelés létezik: a táskába illő kicsi és lapostól egészen az otthoni használatra kiváló adagolófejes változatig. Arra figyeljünk, hogy legalább 38% legyen az alkoholtartalma. Érdemes magunknál tartani fertőtlenítő kéztörlő kendőt is, mert bizonyos helyzetekben ez lesz praktikus.




    Gondoskodjunk róla, hogy gyermekünk táskájában és kabátzsebében is legyen fertőtlenítő gél, aminek a helyes használatára tanítsuk is meg (hasonló bedörzsölési mozdulatok vonatkoznak rá, mint a szappanos kézmosásra).
    A kézgélek előnye az általános alkoholos fertőtlenítőkkel szemben, hogy bőrápoló anyagot is tartalmaznak, ezért kíméletesek, és nem szárítják, károsítjáki a bőrt.
     
  • Tüsszentés, köhögés

    Nem könnyű feladat a régi beidegződéseket átalakítani, de ebben az esetben muszáj: soha ne a kezünkbe tüsszentsünk és köhögjünk – vagy papírzsebkendőbe (amit azonnal dobjunk ki), vagy ha nincs más, akkor a könyökhajlatunkba.
     
  • Távolságtartás

    Mindenképpen kerüljük a köhögő, tüsszögő embereket, ne fogjunk meg utánuk semmit, amihez hozzáértek. A 2 méter távolságot egyébként is érdemes betartani zárt térben, ha csak lehet.
     
  •  Maszkviselés



    A maszk viselése akár 85-90%-kal is csökkentheti a fertőzés kockázatát, ezért – különösen zárt térben és tömegben, ahol nem tudunk távolságot tartani – erősen javallott a használata. Már az egyszerű filteres orvosi maszk is megfelel, de még fokozottabb védelmet nyújt azFFP2-es – szelepes vagy szelep nélküli – szájmaszk. Mindegyiknél figyeljünk oda a viselési időtartamra, hiszen ezek egyszer használatos, eldobandó eszközök: hosszabb idejű használatuk káros, de legalábbis hatékonytalan lehet.
     

Felületfertőtlenítés

 

A tapasztalat azt mutatja, hogy a háztartásba hazahozott tárgyak (például a megvásárolt áru) külsejének fertőtlenítése nem szükséges, ám annál fontosabb megtisztítani a kórokozóktól azokat a felületeket, amelyeket sokan tapogatnak: ajtókat, kilincset, bevásárló kocsi fogantyúját stb. Továbbá azokat is, amelyeket mi tapogatunk rendszeresen – elsősorban a mobiltelefont, pénztárcát. Házon kívül mindenképpen ajánlott a felülettörlő kendő, ami mindig legyen nálunk bevásárláskor, utazás közben, a fogantyúk áttörlésére. A telefonra használjunk speciális kendőt, míg a háztartásban ajánlatos időnként áttörölni a gyakran használt, illetve a konyhai és a fürdőszobai felületeket, amihez akár a pumpás felületfertőtlenítő szer, akár a fertőtlenítős törlőkendő alkalmas lehet.



Illóolajok

Párologtassunk fertőtlenítő hatású illóolajokkal (eukaliptusz, levendula, teafa, fahéj stb.), főleg alváshoz: ez jót tesz a légutaknak és az immunrendszernek. De a teafaolajat például a felületek fertőtlenítésére is használhatjuk.


Ha fertőzött van a háznál

A fenti elvek észszerű, nem túlzásba vitt betartása normál keretek között elégséges. Ám ha Covid-fertőzött van a háznál, folyamatos fertőtlenítésre és fertőtlenítő takarításra van szükség. Ez minden olyan tárgyat és helyiséget érint, amivel a beteg kapcsolatba kerül, és mindaddig, míg meg nem gyógyul. Ilyenkor nem elég az alkalmi felülettörlés: speciális és célzott, rendszeres fertőtlenítésre van szükség.

 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon



(X)


 
 
[ 1563 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x