Popsi, cici, fog és nyelv - avagy extrém művészet nem csak szex helyett!

Szemmel, szájjal, fogakkal, nyelvvel közelítik meg azt a szent helyet, amire más művész az ülepét helyezi. A festővászon szerelmesei érzéseik kifejezésére kihasználnak minden lehetőséget. De meddig lehet ezt művészetnek nevezni? Miféle művészet az, ha gyermekünk festékbe mártja a kezét, és azzal pacnikat hoz létre egy vásznon, vagy egy papíron?

Lehet, hogy számunkra annak is van mondanivalója, a gyermek is előállíthat izgalmas formákat, mégis hiányzik belőle a művészet tudatossága.

De vajon tudatosság-e, ha tanult művész használ olyan technikai eszközöket, amik véletlenszerűen színezik be a papírt, vagy véletlenszerű hangokat játszik a zongorán. Gyakorlott művész játékán meghalljuk, hogy improvizál, s azt is, ha nem a megfelelő hangszeren játszik. Lehet-e létrehozni művet úgy, ha olyan testrészünket használjuk eszközül, ami régebben nem volt megengedett, sőt ellentmondott a művészi iskoláknak? Mozart játszhatott háttal a zongorának fejjel lefelé, ott már nem az ujjai játszottak, hanem a tudatából lépett ki a zene eszközzel vagy eszköztelenül is. 
Régen rájöttek a művészek, hogy másképpen fest az ecset, másképpen a kés, másképp az ujj, és másképpen festene az ember nyelve.

Hát a popsija?
Igen, ez komoly kérdés. Ki fest, amikor az ujjam fest, és ki, amikor a popsim? Miért vagyok benne inkább a kezemben vagy a fejemben, mint a genitáliáimban? Mit fejezhet ki egy szellentéssel szétpermetezett festékcsomag?

HarmoNet tipp: Michelangelo tanítványa festhette az Angyali üdvözletet >>

Egy Virginia állambeli művésztanár szembehelyezkedve az iskolai hagyományokkal éppen ezt próbálta ki. Stephen Murmer környezetében már jól ismert festő megengedhette magának, hogy absztrakt művészetnek nevezze alkotásait, melyeket fenekével hozott létre. Kétségtelenül otthon van a formák és színek világában, így aztán értékelték is munkáját: sikerült vevőket is szereznie, s jó áron, darabját 900 dollárért adta el képeinek. Szegény pénisz, őt nem kérdezték, vajon mit szól a festékhez, majd az oldószerhez. Nem is panaszkodhatott, bizonyára más ismeretlen helyeken is járt már, s nem kérdezte meg a gazdája, mi a véleménye a vendégeskedésről. Aztán majd ki-ki maga döntse el, hogy a művészetnek mely formái mire képesek lakása falán inspirálni.


Miért ilyen csecsemő-nevekkel illetem ezeket a festőszerszámokat? Mert úgy képzelem, hogy ha valaki eszközt talál bennük, akkor kell, hogy előzőleg már egyéb játékra is alkalmasak legyenek. Nemcsak csecsemőtáplálásra, férfi-szopogatásra, hanem tükör előtti himbálgatásra, vagy akármire is. Egy cici, ami önálló létet kért. A tenyér azt mondaná: az én vonalaim olyan egyediek, hogy semmivel sem téveszthetők össze. Egyéniségem van. 

A mellem alja? Mint eszköz? Hát kevés nő láthatta még a saját melle alját… talán tükörből sem egyszerű. Oké. Nem ismeri a melle alját, de festékbe mártja, és úgy használja, mint egy pecsétet. Valami nyomot hagy. Nem túl jellegzetes, senki se ismerné fel róla a gazdáját, csak a gazda tudja: ez az a mell, amit festékbe mártottam, és nektek előállítottam. Ugyanezt megtehetné bármelyik labdával: kis cuppanós tűzhányókat hozhatna létre. Avagy Di Peel, ausztráliai festőművésznő magát az emlőbirizgálást tartotta izgalmasnak és kiállítandónak? Sajnos, ebben nem tudunk együttérezni vele. Amit ő érez ilyenkor, azt nem tudja átadni festményeiben. Csak a cuppogást hallhatjuk ki a vulkánból.

HarmoNet tipp:
Megtekinthető a meggyilkolt festő képe! >>

Szájjal, lábbal festők
Az ő munkáikat tisztelem és mindig támogatom. Filozófiai szempontból is alátámasztom, hogy az agy képes egészen új funkciók betanítására, ha bizonyos funkciókat kényszerűen elvesztett. A képesség nem a kézben van, hanem a központi idegrendszerben, és ki is fejezi magát, ha megtalálja az utat. Pontos, finom megfigyelések, aprólékos rajzok, gyönyörű színek fémjelzik ezeket a művészeket.


Christopher Kuster olyan művész, aki a fogait használja. Chrisnek mind a négy végtagja megbénult, egy vízibaleset következtében 1992-ben. A baleset miatt deréktól lefelé paralízises lett. A teste használhatatlanná vált, a lelke azonban élt, alkotni akart. Chris meg akarta találni azt a módszert, amivel kifejezheti a benne élő békét, nyugalmat.
„A festés kikapcsolódást jelent számára a fizikai tehetetlenségből. Szellemem azonosul az alkotással a képekben, nem érzem úgy magam, mintha egy kerekes-székes ember, hanem szabad vagyok.”
Chris azt reméli, hogy munkáiban nemcsak ő, de mások is békét lelnek. Az életének van értelme, s általuk mindenki megtalálhatja saját inspirációját. 
Mindenki? És akinek csak a szeme maradt épen?


Szemgolyó-festés
Hát éppen ez az! Xiang Cheng éppen a szemgolyóját használja különleges festőeszközül. Még hogy más szemében a szálkát… ő még a sajátjában is könnyen elviseli. Nem elviseli, hanem beleteszi. Szemgolyójával fogja az ecsetet, és hatalmas képeket fest. Rendszeresen vizsgálják orvosai, és semmi elváltozást nem találnak nála. Így persze nem olyan nehéz legyőzni az akadályt, kellemetlenebb volna, ha betegséggel járna, mint a nyelvvel való festés.

HarmoNet tipp: Megtekinthető a meggyilkolt festő képe! >>


Nyaljuk a … képet!
Hát ezt is megértük! Igaz, a nyelvet nem kell nedvesíteni, elég néha visszarakni a helyére. Remélhetőleg nem csorgott el végképp a nyála Ani K-nak az indiai művésztanárnak, aki rendszerint fej-és testfájdalmai dacára kitart furcsa eszköze: a nyelve mellett. Persze, mindig kéznél van. Nem kerül pénzbe: csak az orvos. 


 


Nem irigyeljük Anit, nyalja ő  a festéket, mi maradunk a jégkrémnél, bár az alkotás végén ő elfárad, mi jól lakunk, a mi éghajlatunkon sokkal kellemesebb nyalnivalók akadnak.

Dobosy Ildikó