Michelangelo tanítványa festhette az Angyali üdvözletet
Címlap / Őrület / Michelangelo tanítványa festhette az Angyali üdvözletet

Michelangelo tanítványa festhette az Angyali üdvözletet

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Magyar és nemzetközi szakemberek véleménye szerint minden bizonnyal Giorgio Vasari, Michelangelo tanítványa festhette a szegedi Móra Ferenc Múzeum birtokában lévő titokzatos remekművet, az Angyali üdvözletet. 

A festmény restaurálása jól halad Budapesten, a szakemberek a munka – nem könnyű - végső fázisánál tartanak. A táblakép a Csongrád megyei közgyűjtemény munkatársainak reménye szerint jövő hét közepén érkezhet Szegedre.

Az újjászülető, ismeretlen mű példátlan érdeklődést keltett az itáliai reneszánsz cinquecento-korszakát kutató hazai és külföldi művészettörténészek körében. A szakértők többségének csaknem egybehangzó véleménye szerint a 16. században élt Giorgio Vasari, a Medici-család szolgálatában álló művész és építész, Michelangelo tanítványa lehet az Angyali üdvözlet alkotója – mondja Szabó Tamás, a Móra Ferenc Múzeum képzőművészeti osztályvezetője.
Giorgio Vasari olasz festő, építész, művészettörténeti író volt. Michelangelo tanítványaként a mester nagy római falfestményeinek másolásával képezte ki magát. Vasari Firenzében nagyrészt a Medici-család szolgálatában állt. A Palazzo vecchio udvarának, nagy termének és melléktermeinek freskóképeiben főleg a Medici család történetének egyes jeleneteit ábrázolta.

HarmoNet tipp: Angyali üdvözlet - Homály fedi a remekmű alkotójának kilétét >>

Számos függő képe közül a legnevezetesebbek: Az utolsó vacsora (Firenze, Sta Croce kolostor); Keresztelő Szent János lefejezése (Róma, S. Giovanni Battista); Krisztus föltámadása (sienai akadémia); Szent Gergely (bolognai képtár); Caritas (madridi múzeum).
A kutatók szerint a reneszánsz szót minden bizonnyal ő írta le először. Az Uffizi-palotát, mely a Mediciek kormányzatának székhelye volt, Vasari tervezte. Vasari klasszikus építészeti elemeket alkalmazott ugyan, mégis eredeti módon álmodta meg a szerkezeteket. Michelangeloval tanítványi-baráti kapcsolatban volt, festett képeket is Michelangelo útmutatásai szerint és az ő tanácsára kezdett építészeti tanulmányokat folytatni.
A Móra Ferenc Múzeum tulajdonában lévő Angyali üdvözlet táblakép – ha a szakértői vélekedések tejes mértékben bebizonyosodnak és tényleg Vasari a szerző – a második magyarországi közgyűjteményben, magyar földön őrzött Vasari-mű.
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2364 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x