Hajhullás - meddig normális?

A hajhullás tavasszal is jelentős probléma lehet, a szervezet megújuló erejénél fogva sejtjeink, hajszálaink ilyenkor lecserélik régi, elnyűtt köntösüket. Mit tehetünk?

Kemény téma
A hajhullás kopaszodás problémája igen fájdalmasan érinti a hajkoronájukra büszke nőket és férfiakat egyaránt. És hogy kit vagy mit vádoljunk előidézésével? Akadékoskodó párunkat, vagy főnökünket…már ami a stresszt, mint hajat hullató problémát, illeti. Sokan betegségek kísérő tünetét, míg mások természetes folyamatok velejáróját látják hajuk lassú levesztésében. Hajhullást okozhat például a stresszen kívül a rossz pajzsmirigyműködés, a vashiány vagy a szigorú diéta is.

A diagnózis
A tartós - diffúz, egyenletes - hajhullásos állapotra a telogen effluvium orvosi szakkifejezést használják. A kifejezés igazából a normál hajnövekedés egy fázisára utal. Anagén fázisnak hívják azt a szakaszt, amikor a hajszál növekszik, telogén fázisnak pedig azt, amikor a hajszál elhal, kihullik. Ez egy hajszál normális karrierje. Normál esetben a kihulló hajszál nyomán máris új hajszál kezd növekedni. Naponta általában kb.100 hajszálunkat veszítjük el természetes úton a meglévő 100.000-150.000 hajszálunkból. A fejünkön lévő hajkorona kb. 10 százaléka "haldoklik" egyszerre. Az élő hajállomány fennmaradó része, mintegy 80-90 százaléka állandó növekedésben van, amely növekedés átlagosan 4-8 éven át tart. A haj növekedési ciklusának végén a növekedés megáll és az adott hajszál kihullik.Amikor felborul az egyensúly

Ez a normál menet. Nos ha az egyensúlyt valami megbontja a haldokló, telogén fázisban lévő hajszálak elérhetik a 30%-ot is. Ekkor tapasztaljuk azt, hogy munkahelyünkön a szomszéd íróasztalnál ülő munkatársunk felesége gyanakodni kezd a rendszeres „szőke hajszál” találattól. A jelenség oka, már nem a féltékenységé, hanem a hajhullásé, lehet genetikusan örökölt, árulkodhat hiánybetegségről (hiányos étkezés), pajzsmirigy működési zavarokról, nők esetében policisztás petefészek szindrómáról, stresszről. Előfordulhat gyermekszülés, vagy nagyobb sebészeti beavatkozások után, egyes gyógyszerek (vérzsírsavcsökkentők, fogamzásgátló tabletták, hormonpótló-terápiás készítmények) szendése során jelentkező mellékhatásként is.

HarmoNet tipp: Hajhullás: Fékezd meg gyökerénél a problémát! >>

És, ha a folyamatnak genetikai, öröklött okai vannak?
A férfiak könnyebben néznek szembe a megnövekedett homlokkal, ráadásul az ő esetükben ellenszer is rendelkezésünkre áll: a placebo-É tartalmú készítmények sikere a Viagráéval vetekszik. A nők már nehezebben fogadják el tömött fürtjeik elvesztését. Igaz ez nők esetében ritkább jelenség és a kopaszodás csak a fejtetőn négyszög alakban jelentkezik, ami szerencsére nem olyan feltűnő. Hatásos kezelés sajnos egyelőre nemlétezik és az egyetlen megoldásnak a hajátültetés látszik.


Ha már egy ideje csomóban hullik a hajunk és a patikákban kapható készítmények sem segítettek rajtunk, forduljunk a bőrrgyógyászhoz!

HarmoNet tipp:
Ajurvéda: gyógyír a hajhullásra és túlsúlyra is >>

Házilag az alábbiakat gondoljuk át:
  1. Hogyan tudnánk naponta mozogni és stresszmentesítést végezni?
  2. Elegendő-e C-vitamin fogyasztásunk?
  3. Eszünk-e elég és változatos gabonafélét és hüvelyest, elég B-vitamint.
  4. Tudjuk-e többet szabadon, kiengedve csatoktól mentesítve hordani hajunkat?
  5. Milyen természetes samponra tudnánk lecserélni a megszokottat, ki tudjuk-e iktatni a fejbőrt bántalmazó vegyszereket?
Képek: Piqs.de