Gabona kuriózumok: 17 különleges teljes kiőrlésű gabonaféle - Te mindet ismered?

A hántolatlan gabonából készült teljes kiőrlésű liszt megőrzi természetes zsír-, és olajtartalmát, ezért általában drágább, mint a belőle előállított finomliszt. A magasabb zsiradéktartalom ugyanakkor avasodásra hajlamosít, ami nehezíti a feldolgozást, a tárolást és a szállítást is. A teljes kiőrlésű liszt tápanyagtartalma ugyanakkor jóval magasabb: sokkal több benne az élelmi rost, az antioxidáns, a fehérje. Mennyi különféle típusa létezik? Ismerd meg!

Amaránt (disznóparéj). Dél- és Közép-Amerikából származó növény. Az amaránt szemtermése nagyon apró és csípős. Magas fehérjetartalma mellett megfelelő mennyiségű lizint (az esszenciális aminosavak egyike) is tartalmaz. Ez az aminosav egyéb gabonafélékben – különösen a búzában – csak igen kis mennyiségben van jelen.

Árpa. A legrégebben termesztett gabonafélék egyike. Az árpa rostjai a zab rostjainál is hatékonyabban csökkentik a koleszterinszintet.

Hajdina.  Ebből a gabonaféléből nem csak palacsintát lehet sütni. Japánban soba tésztát készítenek belőle. A rebarbara közeli rokona lévén valójában nem gabonaféle, de tápanyagtartalma és megjelenése miatt a gabonafélék között is számon tartjuk. Nagy mennyiségű rutint tartalmaz, ami az antioxidánsok egy olyan csoportja, ami a vérkeringés javítása mellett megakadályozza a koleszterin lerakódását is az érfalra.

Bulgur. A megfőzött, szárított, majd apró darabokra tört búzaszemek megnevezése. A Maghreb térség országai és a közel-keleti konyha alapvető élelmiszere, amit gyakran durum búzából készítik. A bulgurból készült népszerű élelmiszerek közé tartozik a kuszkusz és a tabbouleh. A nagy mennyiségű rostot tartalmazó gabonafélének igen rövid a főzési ideje.

Kukorica. Annak ellenére, hogy általában egyszerű, alacsony tápértékű keményítőforrásnak tartják, a kukoricából lúgos kezelés során a pellagra elleni vitamin, a niacin szabadul fel, ezért mindemellett tápláló gabonafélének tekinthető. A latin-amerikai hagyományoknak megfelelően megfőzve és babbal együtt fogyasztva jó biológiai hozzáférhetőségű fehérjeforrás. Napjainkban felfedezték, hogy valamennyi gabonaféle közül a kukorica tartalmazza a legtöbb antioxidánst. Antioxidáns hatását a karotinoidok családjába tartozó sárga színű zeaxantinnak köszönheti.

Tönkölybúza (emmer, farro).  Etiópiából származó ősi típusú gabonaféle. Tésztaételek és levesek alapanyaga, amit főleg Olaszországban használnak.

Kamut búza. Egy másik ősi gabona, amelynek feltételezett őshazája Egyiptom. A közönséges búzánál több fehérjét és E-vitamint tartalmaz.

Köles. Az Indiában nemzeti ételnek számító gabonafélét széles körben fogyasztják Kínában, Oroszországban és a Himalájában, de Dél-Amerikában is. Szemei igen aprók. Az enyhe aroma fokozása érdekében felszolgálás előtt a kölest sokszor megpirítják.

Zab. Szinte minden esetben teljes kiőrlésű gabonaként kerül forgalomba. Nagyon ritka, hogy a zab korpáját és csíráját eltávolítanák a feldolgozás során. A zabot leggyakrabban hengerelik, majd a gyorsabb főzés érdekében gőzölik. Az árpához hasonlóan a zab is béta-glukán rostokat tartalmaz, amelyek igen hatékonyan csökkentik a koleszterinszintet. A legfrissebb kutatási eredmények szerint a zab is tartalmaz egy egyedi antioxidánst, az avenantramidot, amely védi a vérereket. A zab leggyakrabban müzlik és zabkásák összetevőjeként kerül asztalunkra.

Quinoa. Ez az Andokból származó zöldségnövény nem valódi gabonaféle, hanem a mángold és a cékla rokona. Napjainkban gabonapelyhek összetevőjeként kerül kereskedelmi forgalomba. A quinoa-szem megjelenése a szezámmagra emlékeztet. Változatos színárnyalatai a pirostól a bíboron át egészen a feketéig terjednek. Számos, az emberi szervezet számára esszenciális aminosavat tartalmaz. Felhasználás előtt a quinoat alaposan meg kell mosni annak érdekében, hogy eltávolítsuk a szemek felszínéről a rovarok ellen védő, keserű ízű, természetes szaponinréteget.

Rizs. A világ minden meleg, párás területén termesztett gabonaféle. A fehérrizs a finomított rizsszem, amelyből eltávolították a csírát és a külső réteget. A hántolatlan rizs többnyire barna színű, de lehet fekete, bíbor, vörös vagy aranysárga is. Az előfőzés technikájával a B-vitaminok egy része a rizsszem belsejébe vándoroltatható, így azok nem vesznek el a hántolás során. Az előfőzött rizs tehát egészségesebb, mint a közönséges fehér rizs, de nem tartalmaz annyi tápanyagot, mint a hántolatlan barnarizs. A rizs nagyon könnyen emészthető gabonaféle.

Rozs. Ezt a gabonafélét legtöbben a whisky-gyártás révén ismerik. A rozs ugyanakkor egy magasra növő, ellenálló gabonanövény is, amelynek előnye, hogy a magasabb szélességi fokok mentén fekvő hideg, nedves területeken is termeszthető. A rozskenyér fogyasztása – magas rosttartalmának köszönhetően – hamar tartós teltségérzetet kelt, ezért a fogyni vágyók megfelelő tápláléka lehet.

Tönkölybúza. Egy igen régi, a 12. század óta ismert búzaféle. A német szerzetesek likőrt is főztek belőle. A tönkölybúza fehérjetartalma nagyobb a közönséges búzáénál.

Teff. Az Etióp népesség több mint 60%-ának elsődleges tápláléka. Ebből a kölesféléből sütik a nemzeti ételnek számító lapos kenyeret is. A teffnek magas a vas- és kalciumtartalma.

Tritikále. A durumbúza és a rozs hibridje. Erőteljes növekedésű gabonaféle, amelynek termesztése nem igényel vegyszerezést, ezért közkedvelt a biogazdálkodók körében. A tritikále fehérjéinek biológiai hozzáférhetősége kissé nagyobb, mint a szójafehérjéké, és jelentősen meghaladja a búzafehérjékét.

HarmoNet tipp: A kamut >>

Búza. Magas gluténtartalma miatt a legelterjedtebb gabonaféle. A glutén a kenyér rugalmasságát adó fehérje. Szinte lehetetlen szépen megkelt kenyeret készíteni olyan lisztből, amiben nincs búza. Nem minden barna színű búzakenyér készül teljes kiőrlésű gabonából. A legtöbbet egyszerűen melasszal barnára festik, hogy táplálóbbnak tűnjön, és hogy drágábban adhassák el. A süteményekhez használt liszt kevesebb glutént tartalmaz, mint az, amit kenyérsütéshez használnak. A két legnagyobb mennyiségben termesztett búzaféle a kenyérbúza és a durum- vagy tésztabúza.

Vadrizs (zizanie). Valójában nem rizs, hanem egy a Nagy Tavak vidékéről származó vízinövény magja, amit napjainkban aromája miatt használnak. Kétszer annyi fehérjét és rostot tartalmaz, mint a barna rizs, de kevesebb benne a vas és a kalcium.

Nestlé Életmód Iránytű

(Képek: piqs.de)