HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-02-22
Címlap / Szépség-Egészség / Kamut - Az antik világ gabonája a korszerű táplálkozásban

Kamut - Az antik világ gabonája a korszerű táplálkozásban

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-02-22

A kamut, más néven khorasan búza egy olyan ősi búzafajta, amely leginkább talán a durumbúzához hasonlítható. Napjainkban ismét kezd előtérbe kerülni termesztése, de egyenlőre leginkább Amerika területén. A búzához képest alacsonyabb a szénhidrát és élelmirost-tartalma, magasabb a fehérje -, zsír-, valamint az ásványianyag-tartalma. Elsősorban manapság a tésztaipar használja alapanyagként. Mivel glikémiás indexe alacsony, a kamutból készített termékek jól beilleszthetők a cukorbetegek étrendjébe. 

 

Egyiptomból
Ez az ősi, tápláló gabona Egyiptomból származik. Ősi búza fajta. Hosszú ideig feledésbe merült, majd, mint a tönkölybúzát ismét felfedezte az élelmiszeripar. A Kamut, mint ősbúza soha nem került nemesítésre, kizárólag ökológiai gazdaságokban termesztik.

Felhasználhatóság
Jó sütő képességekkel rendelkezik, ugyanis magas a sikér tartalma. Kitűnően használható kenyér, sütemény, tojásmentes tészták készítéséhez. Sokféle édes és/vagy savanykás gabonaételhez is jó, mint pl.: müzliként, levesekbe, sütéséhez, főzéshez és tészta készítéséhez. Sajátos ízvilágánál fogva bizonyos ételekhez jobb, mint a hagyományos, vagy más búzafajták. Ezt a szakácstudomány kiválóan hasznosítja. Az életfontosságú nyomelemekből már 200 g kamutból készült kenyér fedezi a napi szükségletet. A magas sikértartalom miatt is könnyebben készíthető belőle tojásnélküli tészta. A kamutból készült teljes kiőrlésű kenyér ízletes, lágy, könnyen emészthető ugyanakkor rendkívül tápláló étel. Rugalmas a kenyér belseje, és sokáig friss marad, színe pedig meglepően világos, így a hagyományos ízekhez szokott emberek is szívesebben fogyasztják, mint más teljeskiőrlésű terméket.

Összetétel
A kamut aromájával és értékes összetevőivel gazdagítja gabonaétel választékunkat. Összehasonlítva a hagyományos gabonával, több ásványi anyagot, esszenciális (létfontosságú) aminosavat és több egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz. A búzával összehasonlítva magasabb a fehérjetartalma (kb. 40%-kal) és minősége is jobb. Az értékes zsírsav magas részaránya, a könnyen emészthető szénhidrátok és értékes fehérje miatt nevezhetjük a kamutot egészséges, magas energiatartalmú gabonának. Ezeken kívül még jellemző szénhidráttartalma, amelynek jelentős hányada keményítő. Mint a gabonák általában a kamut is tartalmaz héjában, illetve a magbelsőben élelmi rostokat, cellulózt, lignint és pektint. A gabonafélék fehérjetartalma azonban, nem teljes értékű, ami azt jelenti, hogy nem tartalmaznak ún. esszenciális aminosavakat. A búzafélék egyik fehérjéje a sikér, ami a glutént is tartalmazza. Lisztérzékenység esetén, tehát a kamut sem fogyasztható, mint ahogy a többi búza féle sem.

Szintén a gabonafélék egyes allergén fehérjéi okozzák a gabona táplálékallergiát, így aki ebben a betegségben szenved, annak azt a gabona fajtát kell csak kiiktatni étrendjéből, amire allergiás. A gabonaszemek héjában és héj alatti részében B vitaminok, csírájukban pedig zsírban oldódó E-vitamin található. Jelentős az ásványianyag-tartalma is: kálium, foszfor, magnézium, kalcium is található benne. Az előzőekből következik, hogy a kamut is akár a gabonafélék alapvető szerepet játszik mindennapi táplálkozásunkban. Ezt láthatjuk a legmodernebb kutatások alapján felállított, táplálkozási piramison is, amelynek alapját a gabonák alkotják.

HarmoNet tipp:
Tényleg teljeskiőrlésű? >>

A kamut energiát és kitartást biztosít!
Kiváló tulajdonságai miatt, nemcsak a sportolóknak és azoknak, akik sok energiát használnak fel, hanem gyerekeknek, idősebb embereknek is ajánlják a belőle készült ételek fogyasztását, mert könnyen emészthető. Sokáig jóllakat és hosszútávon is energiát ad anélkül, hogy a szervezetet terhelné. Az orvosok azoknak a betegeknek is javasolják a kamut fogyasztását, akik túlérzékenyek a többi gabonára. Az International Food Allergy Assosiation (IFAA) nemrég befejezett tanulmányának eredménye szerint: „ A legtöbb beteg számára, aki búza-túlérzékenységben szenved, a kamut kiváló helyettesítője lehet a normál búzának.”

Forgalomban hozzáférhető kamut termékek:
Kamut szemes gabona formájában: ami alkalmas csíráztatásra, vagy levesbetétként, esetleg saját házi malomban készített liszt őrléséhez.

Kamut pehely: Olyan, mint a zabpehely, vagy búzapehely felhasználása is ezekhez hasonlóan történhet müzlibe keverve, fasírozottként vagy pörköltnek elkészítve.

Kamut gríz: Kiváló lehet például tejbegríz készítéséhez, de daragaluskaként is megállja a helyét.
Tészták: Különféle formában kaphatók, melyek teljeskiőrlésű kamutból készültek.

Beszerzési források: Általában bio boltok, reformélelmiszereket is árusító üzletek.

Kedvcsináló recept
Gabona + bab = teljesértékű fehérjeforrás, ami például vegán étkezés esetén nagyon fontos.
Hozzávalók 4-5 főre:

1 evőkanál olívaolaj, 2 nagy fej vöröshagyma felaprítva, 1 nagyobb zellergumó reszelve, 1 zellerszár felaprítva, 1 csapott teáskanál tengeri só, kevés frissen őrölt fekete bors (ízlés szerint)1 csapott evőkanál őrölt köménymag, 1púpozott teáskanál őrölt koriander, 3/4 teáskanál kapormag,1 teáskanál mustármag, 1teáskanál őrölt lestyángyökér, ¾ csésze kamut búzaszem, 500 ml felaprított paradicsom (konzerv is lehet), 4 csésze víz, 2 babérlevél, 3dl konzerv vagy fagyasztott vesebab (megmosva és lecsöpögtetve), 1,5 csésze apró szemű bab.

A hagymát az olajon enyhén megdinszteled, majd a zellert is belekeverve tovább párolod. Ha már barnul, akkor szórd bele a fűszereket (a babérlevél kivételével) és a búzát. Keverd össze és lefedve párold össze kb.5percig, úgy, hogy közbe kevergeted. Majd öntsd hozzá a paradicsomot, a vizet és a babérlevelet is tedd bele. Forrald pár percig, majd kis lángon főzd lefedve kb. 50 percig. Ezután add hozzá a babokat és még főzd 10-15percig.

HarmoNet tipp: Halál a bélben >>
 






 
 
[19657]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
Ha érdekel a természetes életmód, a környezetvédelem és az esszenciális olajok világa, vegyél részt Te is egy illatpartyn! /img/hirdetes/2019/okotrend.gif
 
 




 



ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarot



A Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x