Az éneklés energetikája - Gyógyítsd meg magad!

Osztálytalálkozóra készülök. Komoly, dolgos, különböző karriereket befutott férfiak és nők jönnek el. Találkoztunk már két évvel ezelőtt: ötvenből huszonöten voltunk jelen, a többieket a temetőben látogattuk meg. Elmentek, nem tudtak megbirkózni a változásokkal. Elvesztették munkájukat, egzisztenciájukat, inni kezdtek, betegségek támadták meg őket. De akik eljöttek, mind természetesnek találták, hogy végigénekeltünk néhány órát.

Énektanáruk voltam egykor. Száz-százötven dalt ismert mindenki, négy éven át énekeltünk. Iskolában, patakparton, templomban, kocsmában (ott volt csak zongora), a gyerekek lakásán is. Lehet, hogy azokat az éveket azért lehetett mosolyogva végigélni, mert teli voltak énekelhető muzsikával. Reggel öltözés közben már szólt a rádió, s a gyerekkórus dalait mindenki ismerte. Kinyílott a pitypang..., Miénk e föld, erdő, mező, de az operettek, operák egyszerűbb dallamait is énekelte ország-világ. S bár folyt a téeszesítés, a koncepciós perek, a gyerekek a Városligetben, vagy a tóparton szülői felügyelet nélkül körtáncot játszottak, szórakoztatták egymást.

Az éneklés megnyitja az ember lelkét. Megdolgoztatja a torokcsakrát, a szivet, tüdőt, hasizmokat, átzeng a fejen, kioldja a gátlásokat. De milyen nehéz egyedül énekelni, ha senki más nem énekel, sőt, azt gondoljuk, hogy azzal zavarjuk a szomszédokat! Lefojtott hangon, suttogva énekelni, ne szóljon át a betonfalon, vagy csendben várni, amíg mindenki elmegy, és egyedül maradunk a lakásban, akkor rázendíteni – talán nem is lehet. Ahol nem énekel együtt a család, ott nem szól énekszó. Sőt rászólnak az emberre: ne kornyikálj!


Csakrák

„Természetesen a csakrák élénkítésének legjobb módja az éneklés! Annak  is gyógyító hatása van, ha zenét hallgatunk, de ha mi magunk  énekelünk, akkor a hangunk keltette belső rezgés pontosan ahhoz a  csakrához fogja irányítani az energiát, ahova szeretnénk. Az éneklés  kiegyensúlyozza a jobb és bal agyféltekét is. Amikor beszélünk,  akkor  a bal agyféltekénket használjuk, ami a logikus, elemző, józan, döntéshozó gondolkodásért felelős. Ha a bal agyféltekénket használjuk,  akkor bölcsen nyilvánulunk meg beszéd közben, alaposan átgondolva,  hogy mit fogunk mondani, hogyan reagálunk beszélgető-partnerünk  szavaira. Ha viszont énekelünk, és történetesen ismerjük is a dal  szövegét, akkor átkapcsolunk a jobb agyféltekére, ami sokkal áramlóbb,  és lelassítja gondolataink sebességét. Sokkal kreatívabban fejezhetjük  ki segítségével magunkat, és közelebb kerülhetünk a Lélekhez. A jobb  agyféltekében születik az intuíció, ő a női oldalunk.”

Anique Radiant Heart ausztrál énekesnő és papnő szavai ezek. Előadást és workshopot tart itt Magyarországon három napig, s igérete szerint megszabadulhatunk félelmeinktől, gátlásainktól ezalatt. Ezt a lobogó lelkesedést a Magyar dal napján éreztem; magával ragadott még a tévé közvetítésével is a szigetről áradó énekszó. „Ha én rózsa volnék...” énekelték több ezren karlengetéssel adva meg a ritmust. Szükségünk van rá, csak az a kár, hogy még a szabad énekléshez is tetemes pénzeket kell kifizetni, ha együtt akarunk lenni. A workshopra is, meg a szigetre is. Ez már korunk „vívmánya”. Csak akkor tudjuk szabadon érezni magunkat, ha megfizettük. Sajnos az iskolai énekórákon több idő megy el fegyelmezésre, mint szárnyaló éneklésre, holott az általános iskola nyolc éve alatt legalább nyolcszor harminc, azaz kétszáznegyven dalt ismernie kellene mindenkinek az országban. 

HarmoNet tipp:
Öt nap, öt templom, öt vallás, egy kultúra - Tarts velünk! >>

Lelki eredetű  problémák

Meg tudsz-e bocsátani? Szabadon, mint egy kisgyerek. Ő egyik pillanatban még haragszik, és azt mondja: nem vagy a barátom, a másikban már megmutatja az új játékát. Ha úgy érzem, hogy te valóban megbocsátottál, szabadon megyek hozzád akkor is, ha előzőleg megsértettelek, vagy megsértettél. Nem félek, hogy a múltat egymás szemére fogjuk hányni, de beszélhetünk róla, sőt, egymást megismerve számolhatok azzal, hogy újra megbánthatjuk egymást. De éppen a megismerés által az már nem lesz végzetes. 


Legnehezebben a szülőktől  átörökített gátlások oldódnak fel. Ha valaki nem tud énekelni, mindig azt keresem, honnan öröklődhetett  az a félelem, ami nem nyitja meg a torkát, ami mindig félelemmel tölti el, hogy talán hibázni fog, hogy nevetnek rajta (nem kinevetik, ezt csak ő érzi így, a többiek csak nevetnek magukon is, egymáson is). Megnyitom a torkomat, kiengedem a hangot boldogan, és ezzel egyidőben figyelem, hogyan szól. Ilyen egyszerű lenne, ha nem hallaná más, és nem szólna rám, hogy nem jó. 

HarmoNet tipp:
A tudatos éneklés teremtő ereje (videóval) >>

Mi nem jó?

Miért hamis? Mert nem merek játszani vele. És mivel már megszólaláskor ott a félelem, nem fogom élvezni magát a műveletet, öröm helyett a másik ember véleménye lesz számomra fontosabb. A hamis hang, a harag, a nem bocsátás, a gátlások egy tőről fakadnak. Mindig félünk, hogy valaki ránk szól, ítéletet mond hangosan vagy hang nélkül. Bezárkózunk önmagunk kis börtöneibe, vágyódunk a szenvedélyes hang felé, de erősebb a kinevettetéstől való félelem. 

Az alkotás  öröme
Akik együtt énekelnek, mindegy, hogy mit, amit együtt szeretnek énekelni, azok között megszűnik a félelem, a szorongás, érezhetővé válik az egység: együtt teremtünk most és itt valamit, ami eddig még soha nem volt.

Dobosy Ildikó