Szandi, papucs, tűsarkú - Ápolt lábfej a nyárra

Itt a tavasz, lábfejed, azonban még a tél nyomait viseli?! A berepedezések, keményedések, egyéb problémák könnyen orvosolhatók, kevéske idő rááldozásával, akár házilag is! Lábápolási tanácsok, hogy a nyáron már nyugodtan nyitott lábbeliben viríthass.

Itt a tavasz, előkerülnek a szandálok. Nyáron a legvékonyabb pántos darabokat hodrjuk, hogy a láb szellőzhessen és atest ne kapjon hősokkot. Ne hozd magad ciki helyzetbe, hogy fel van keményedve a sarkad, netán be is van repedezve! Azt se gondold, hogyha így is van, akkor menthetetlen a helyzeted. Figyelj a tanácsokra, és légy gyönyörű a szoknyától délre is!

A láb nemcsak a mozgás, a haladás eszköze, de egyben fontos esztétikai élmény is. Egy szép boka, egy sportosan feszülõ, formás lábszár kivillanása a felsliccelt szoknyából igen vonzó látvány… ha a viselõjének ápolt a lába. A lábápolásra már az ókori Rómában is kiemelt figyelmet fordítottak a hölgyek. A szép járás - könnyű léptek, helyes, egyenes tartással -, a jól megválasztott kényelmes cipõ, amelyben „vonulni” lehet, ami nem töri vagy nyomorítja meg a lábat, mindig is fontos volt a nõknek.


Ahogy közelegnek a meleg hónapok, úgy vágynak a lábujjak is a szabad levegõre. Azonban a lábfejek gyakran magukon viselik a tél nyomait, a nem megfelelõ lábbeli által okozott torzulásokat. Van aki úgy tartja, hogy a kézfej a legárulkodóbb testrészünk, mások a lábfej alapján vonnak le messzemenõ következtetéseket a testi ápoltságról. A lábfejjel rengeteg problémája lehet még a magára sokat adó nõnek is.

HarmoNet tipp: Tökéletes pedikűr házilag >>

A talp, a sarok bõre helyenként nyomásra, dörzsölésre megvastagodhat. (A kiváltó ok nem csak a cipõ, de ortopédiai elváltozás is lehet!) Épp ezért rendszeresen el kell távolítani a bõrfelszínen szemmel is látható elszarusodott hámsejteket, hogy a bõr megtarthassa szép tónusát, puha tapintását. A lábápolást (ha kényeztetni akarja egy kicsit magát, s a kezelés végén élvezni az üdítõ masszírozást), bízhatja pedikûrösre, de elvégezheti házilag is. Ez leghatékonyabb akkor, ha a lábfej bõrét konyhasós, ecetes vagy citromos lábfürdõben áztatja fel, és horzsakõvel vagy sarokreszelõvel ledörzsöli a sárgás, elhalt bõrszövetet. Jó lehet még a grapefruitmag kivonatos lábfürdő is!

A mûveletet érdemes a durvábbal kezdeni, majd a finomabb felülettel befejezni. (A bõrkeményedések eltávolítására ne használjon ollót, kést vagy más vágószerszámot, mert a mélyebben fekvõ rétegekben (idegek, erek) sérülést okozhat! A lábon ejtett seb a napi igénybevétel miatt hosszabb ideig gyógyul, begyulladhat, elfertõzõdhet.) Az ujjközöket szárazra kell törölni. Az érdes bõr azt jelzi, hogy zsírtartalma kevés. A napi testápoláskor ne feledkezz meg a lábfejrõl, a sarkak bekrémezésérõl sem! A hidratálók sajnos elég zsírosak ekkor, órákig csúszkálhatunk, jó, ha ilyenkor egy pici pamut zoknit húzunk.

A körmöket lehetõleg reszelõvel rövidítsd meg, s ne a megszokott, tetszetõsebb ívelt formájúra, hanem lehetõleg egyenesre alakítsd azokat. Így a fájdalmas körömsarok-benövést elkerülheted. Ha már megtörtént, óvatosan vágjuk ki. Ezután jöhet a körömlakk, ami jó, ha az öltözék színével harmonizál attól függõen, hogy hétköznapi, sportos vagy különleges alkalomra készül.

A nyári melegben természetes, hogy az ember vízpartra, strandra vágyik. Ennek kapcsán szót kell ejteni még a lábgombásodásról. Bár nemcsak a nyitott strandok, uszodai zuhanyzók jelentenek ilyenkor veszélyforrást, de évszaktól függetlenül a zárt, nem szellõzõ cipõ, az izzadó láb is. (Utóbbira hatásos a zsályaszappan használata.) A kellemetlen gombák gyorsan szaporodnak, kedvelik a levegõtlen, nedves felületeket, elõszeretettel bújnak meg összefekvõ bõrterületeken, bõrredõkben, a lábujjak között. Sajnos a láb, a lábkörmök gombásodása sokkal gyakoribb, mint a kézkörmöké, és a hosszantartó kezelés ellenére is kiújulhat, ha a visszafertõzõdés forrása nem szûnik meg. Léteznek önmagadat pusztító fajták is, amelyek másokra veszélytelenek, de neked sajnos belülről elindulva gondot okozhatnak.


Figyelmeztetõ jelek
A körömlemez piszkossárga vagy zöldesbarna, fénytelen, megvastagodott, a végén felrostozódott, töredezett, a körömágytól elválik, a lemez alatt „pudvás” törmelék található. Ha a talpon, a lábujjak között száraz hámlás alakul ki, vagy apró égõ, viszketõ hólyagocskák jelennek meg, szintén felmerül a fertõzés gyanúja. A felsorolt tünetek jelentkezése esetén bõrgyógyászhoz kell fordulni! Az öngyógyítás nem biztos, hogy eredményes lesz, ugyanis a körömgomba többfajta lehet és nem minden bõrgomba okoz viszketést. A szakorvos feladata a diagnózis felállítása után a célzott kezelés alkalmazása.

Legjobb a megelõzés!
Nemcsak fertõzõdhetünk, de fertõzhetünk. Egy hasznos tanács
Évszaktól függetlenül mindenkinek ajánlható: este, TV-nézés közben támassza alá lábait úgy, hogy sarka a csípõ szintje felett legyen! De ülve végezhet egy kis lábtornát is. (Pl. egy vékonyabb hengeres tárgyat ujjaival megfog, felemel, utána visszatesz; lábujjait ritmikusan behajlítva szorítsa egymáshoz „ökölbe”, majd próbálja az ujjakat egymástól eltávolodva megfeszíteni; lábfejével írjon le köröket, felváltva jobbra és balra). E mozdulatok segítenek az ujj- és talpizomzat erõsítésében, ellazításában. Így felfrissült, kipihent lábakkal könnyebb lesz a mindennapos strapát elviselni.

Aromaterápiás gyógymódok
Az egész napi munka, a sok szaladgálás nagyon igénybe veszi lábainkat. Különösen igaz ez a hölgyekre, aki szépségük érdekében magas sarkú cipőben járnak. A nap végén, vagy az esti program kezdete előtt jól esik egy pihentető lábfürdő. Egy kisebb mosdótálat töltsünk meg meleg vízzel! Oldjunk fel benne egy jó marék tengeri sót, vagy fürdősót! Tegyünk hozzá 1 evőkanál mézben elkevert, 5 csepp illóolajat (borsmenta boróka, fenyő)! A fürdő után töröljük szárazra a lábat, krémezzük be kifejezetten erre a célra készült lábpihentető, vagy hűsítő krémmel, és közben finoman masszírozzuk végig.

Nyári melegben vehetünk hasonlóképpen elkészített hideg lábfürdőt. Ezt különösen olyan embereknek ajánljuk, akik úgy érzik átforrósodott, ég a lábuk. A hideg vízben csak addig pihenjen a láb, amíg azt kellemesnek érezzük. Ügyeljünk arra, hogy ne hűljön teljesen át a láb, mert az könnyen okozhat felfázást!

Az izzadt láb
A lábizzadás nagyon kellemetlen, ám igen gyakori jelenség. Segíthet az erős zsálya teával készített lábfürdő, amibe 5 csepp ciprus illóolajat teszünk. Ha nincs zsálya teánk használhatunk 4 csepp zsályaolajjal, és 2 csepp ciprussal készített fürdőt. Ez csökkenti az izzadási hajlamot, és szagtalanítja is a lábat. Fürdő után töröljük szárazra a lábat, és szórjuk be hintőporral. A hintőport is illatosíthatjuk aromákkal, ahogy azt a bőrgombásodásnál leírtuk. Lábizzadás ellen szintén jó hatású a lábdezodoráló krém - bár nem éppen természetes. Ezt azoknak ajánlom, akiknek izzadós, ám száraz a lába. A krém többnyire semleges illatú, feldobhatjuk egy kevés illóolajjal. Ha tehetjük, hagyjuk szabadon a lábfejet!