Memóriajavító fekete vérünk - a kávé
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Memóriajavító fekete vérünk - a kávé

Memóriajavító fekete vérünk - a kávé

Forrás: Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-01-20

Egy vizsgálat újabb adalékot adott annak bizonyításához, miszerint a koffeinfogyasztás segíthet az Alzheimer-kór gyógyításában és megelőzésében. 

Floridai kutatók arról számoltak be, hogy napi 500 milligramm koffein – mely körülbelül 5 pohár 2,5 deciliteres kávénak felel meg – javította a memóriát azokban az egerekben, akikben mesterségesen Alzheimer-szerű tüneteket idéztek elő. Két hónap elmúltával a koffeinfogyasztó állatok a memóriateszteken hasonló eredményt értek el, mint azon hasonló korú az egyedek, akik soha nem mutatták a demencia tüneteit.


A vizsgálat, melyet július 5-én publikáltak a Journal of Alzheimer’s Disease című újságban, megállapította, hogy a koffein mintegy felére csökkenti a vérben és az agyban található béta amiloid szintjét, mely fehérje az Alzheimer-kór során rakódik le. „Az új megállapítások bebizonyítják, hogy az Alzheimer-kór ellen a koffein nem csupán védekező stratégiát, hanem ’életmentő kezelést’ jelent” – nyilatkozta a kutatás vezetője, Gary Arendash, a Dél Floridai Egyetem tudósa. „A koffein, ami egy legális drog, könnyen bejut az agyba, és közvetlenül fejti ki hatását a betegség alakulásában.”

HarmoNet tipp: Koffein: Kívánatos vagy káros? - Végső válaszok >>

A Floridai Alzheimer-kór Kutató Központ korábbi kísérletei szerint egerekben a koffein megelőzi a fiatal felnőttkorban fellépő memóriaromlást, melynek valószínű oka, hogy a stimuláns csökkenti az agyban kialakuló gyulladást, végeredményben pedig az amiloid-lerakódást. Továbbá úgy találták, hogy idősebb emberekben a koffein szinte ugyanolyan rövid idő alatt csökkenti az amiloid-szintet, mint az Alzheimer-tüneteket mutató egerekben. Azonban Arendash felhívta rá a figyelmet, hogy míg napi 500 milligramm koffein fogyasztása egészséges emberekben nem okoz betegséget, addig azoknak, akik magas vérnyomásban szenvednek, vagy terhesek, limitálniuk kell a koffeinbevitelt.


Még nem ismert, hogy Alzheimeres egerekben van-e hasonló hatása a kisebb dózisú koffeinnek is. A tudósok szintén megállapították, hogy a koffeinnek semmiféle hatása nincsen a normál – nem Alzheimeres – állatok memóriájára. „Az eredmény szerint a koffein nem emeli a memóriát a normál szint fölé, annak haszna inkább csak az Alzheimer-kórosokban nyilvánul meg” – jegyezte meg Arendash.

Medipress
Képek: Piqs.de 
 
[ 2800 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x