NLP: A térkép nem a terület
Címlap / Psziché / NLP: A térkép nem a terület

NLP: A térkép nem a terület

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-09-20

Tudod milyen az, mikor szűrőn át zuhog a valóság, és a térképről kiderül, hogy magad szerkesztetted? A titokzatos három betű; NLP olyan titkokat rejt, amikre eddig nem is gondoltál!  

 

Rendezvénynaptár

Amikor évekkel ezelőtt a kezembe került néhány NLP-könyv, még nem is sejtettem, mekkora szerepet játszik majd az életemben ez a tudomány, amit a 70-es elején indított útjára Richard Bandler és John Grinder, akik kezdetben olyan kiemelkedő képességű emberek munkáját kezdték tanulmányozni, mint Virginia Satir (családterápia), Milton Erickson (hipnoterápia) és Fritz Perls (Gestalt-terápia).

Bandlerék megfigyelték, hogy miden viselkedésnek megvan a maga jól meghatározható struktúrája, amit magunk is lemodellezhetünk, így mi is megtanulhatjuk, hogyan legyünk kiválóak. Bandler és Grinder hosszas töprengés után úgy döntöttek, hogy Neuro Lingvisztikus Programozásnak nevezik el ezt az új tudományt. A neuro szó arra utal, hogy minden információt érzékszerveinkkel fogadunk, hogy azok idegrendszerünkön keresztül jussanak tudatunkba. Lingvisztikus, hiszen az NLP-ben óriási szerepe van a nyelvnek, a nyelvi elemeknek, amelynek segítségével programozhatjuk, megváltoztathatjuk élményeinket, viselkedésünket, gondolkozásunkat.

 

Ha szeretnéd egy kis kikapcsolódás közben személyesen is
megtapasztalni az NLP-t, kattints ide >>>
 

Napjainkban már több millió ember használja szerte a világon az NLP-t az élet számos területén, mint pl. vezetés, eladás, marketing, közönségkapcsolatok, oktatás és tanulás, gyógyítás és öngyógyítás, személyes fejlődés, gyermeknevelés, párkapcsolatok, sport, stb... Ha akarjuk, arra használjuk az NLP-t, hogy leszokjunk a dohányzásról, leküzdjük a lámpalázunkat, megszabaduljunk fóbiáinktól, vagy éppenséggel új erőforrásokhoz jussunk. Számtalan újszerű, érdekes és hatékony gyakorlat létezik ezekre a dolgokra. Engem mégsem az ilyen gyakorlatok fogtak meg a legjobban az NLP-ben. Használtam őket, működnek, de van az NLP-nek egy olyan "fejezete", ami még ezeken túl is különösképpen magával ragadott.

Ezek az NLP fő előfeltevései. Az előfeltevések olyan megállapítások, amiket nem kell, talán nem is lehet bizonyítani. De ha egyszerűen csak elfogadjuk őket, úgy teszünk, mintha azok igazak volnának, akkor tulajdonképpen valóra váltjuk őket, és törvényszerűen megjelennek az életünkben. Ezek olyan alapvető meggyőződések, amelyek az NLP teljes modelljét alátámasztják.

Az egyik kedvencem ezek közül így szól: "A térkép nem a terület."

Nézzük, mit is jelent ez. Az emberek élik az életüket, és közben gondolnak valamit a világról. De a világ persze nem lehet azonos azzal, amit mi gondolunk róla, hiszen mindenki másnak látja azt. Milyen is akkor maga a világ? Nem tudhatjuk pontosan, de van róla egy "térképünk". Ez a térkép jelenti számunkra a világot. Mindenkinek megvan a maga térképe, a maga világa. Ha úgy érezzük, a világ akadályoz bennünket bármiben is, észre kell vennünk, valójában a saját világképünk, saját térképünk az, ami az utunkat állja. A világot megváltani nem kis feladat. Annál egyszerűbb megváltoztatni a saját, világról alkotott térképünket. Az NLP-t - többek között - pont erre találták ki.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 5098 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x