Tele a fejed a munkával? - 5 tipp 5 perces munkaközi szünetekre...
Címlap / Karrier / Tele a fejed a munkával? - 5 tipp 5 perces munkaközi szünetekre

Tele a fejed a munkával? - 5 tipp 5 perces munkaközi szünetekre

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-17

Feloldozlak! Most, itt, azonnal! Ez nem lógás! Nem rombolja, éppen javtja a munkamorált. A vállalati tréningeken ma már szinte mindenütt oktatják, hogy a dogozó hogyan tud minél hatékonyabban dolgozni. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy néha pihenőket iktasson be a munkaidejébe. A pihenőkkel azonban nem növelheti a cég számláját és nem zavarhatja meg a kollégákat. Mit tehetünk ezekben a szünetekben, ha gép előtt ülünk? 

A munkádat el kell végezned. Ezt tudod, mégsem megy. Nem haladsz. Tele van a fejed és csak bámulod a monitort percek óta. Ez az állapot minden ülőmunkással naponta legalább 3-8 alkalommal előfordul – állapították meg Philadelphiában pszichológus-kutatók. Az nem mindegy csupán, hogy mennyi ideig tartanak ezek a szünetek.

Ha a dolgozó erőszakosan kényszeríteni akarja magát a tovább dolgozásra, akár órák is kieshetnek a tevékeny munkaidőből, míg ha a dolgozó engedélyez magának 5 perc szünetet, akkor szinte azonnal képes lesz visszatalálni a feladathoz, melynél leblokkolt. Ez nem megy a munka rovására, sőt elősegíti, hogy jobb, hatékonyabb legyen a munkavégzés.

A munkáltatók sokszor azzal érvelnek a rövid munkaközi szünetek ellen, hogy a munkaidő ellenőrizhetetlenné válik. A megoldás itt sem könnyű, mégis megvan: - A motivált munkaerő, aki önmaga szabályozza hatékony munkaidejét.


Fotó forrása: Pixabay
Rituálé – 5 lépésben
Ha nem akarsz látványosan semmit tenni, de magadat fel akarod dobni egy kicsit, csináld végig az alábbi sorozatot, hogy felfrissítsd magad:
 1. Állj fel, végy mély lélegzeteket, nyújtózz egy nagyot! Nyújtóztasd ki a tagjaidat! Ha kilépsz a cipőből és megnyomkodod saját talpadat, vagy ugrálsz néhányat lábujjhegyen az sokat segít.
 2. Nyiss ablakot (ha az iroda, vagy munkahely olyan, hogy ez lehetséges) vagy keress egy helyet, ahol friss a levegő. (Például áll ki a teraszra!)
 3. Igyál meg legalább 10 korty vizet – lassú kortyokban, koncentrálva arra, hogy a víz felfrissít, üdít.
 4. Sétálj néhány lépést, legjobb, ha kicsit tempósan lépcsőzöl, csak úgy (egy emeletet fel, egyet vissza)
 5. Légy szemforgató! Nem lelki, hanem fizikai értelemben, persze. Forgasd körbe a szemeidet, közben nyomkodd meg a fülcimpádat, dörzsöld meg az orrod és a szád közötti érzékeny részt. Ezek mind élénkítenek! Forgasd körbe a fejed – ennyi mozgás többnyire elég is!
szünet
Ha a fenti rituálé nem hozott eredményt, akkor valószínűleg a munkamorál azt várja el tőled, hogy visszatelepedj a gép elé. 5 dolog, ami kikapcsol és pihentet, s nem tart tovább 5-10 percnél:
 • Nevess! - Nézd meg a barátaid által küldött vicces leveleket a levélládádban. A nevetés külön jót tesz! Ha még sincs semmi ilyesmi a napi kínálatban, akkor nézz meg néhány vicc-oldalt, nézz humoros videókat!
   
 • Járjon másként az agyad! – nem véletlen, hogy az irodai gépek legnépszerűbbik programja a pasziánsz! Nem csak azért mert az emberek ezzel ütik el a munkaidőt – azért is, mert a logikai játékok segítenek a problémamegoldásban. Ha a gondokat egy kicsit háttérbe tudjuk tolni és megmozgatjuk agyunk logikai pályáit, egyszerűen jobb lesz a munkavégzésünk. Egy pasziánsz, vagy mahjong játszma javít a morálon – egész nap játszani azonban értelmetlen időfecsérlés!
   
 • Barátkozz! – a közösségi oldalak legnagyobb előnye, hogy néhány szót válthatsz barátaiddal, anélkül, hogy hívnod kellene őket. Részese lehetsz a társaságnak fizikai jelenlét nélkül is. Néhány perc a HarmoNetes barátokkal, csiripelés, facebook, iwiw vagy más efféle oldal ügyesen kikapcsolhat. Ha félre tudsz vonulni, esetleg fel is hívhatod a családod valamely tagját, elintézheted privát levelezésedet. A vállalatok nagyon ügyesen azt a tévképzetet keltették a dolgozókban, hogy a magánélet el kell, hogy váljon a munkahelyi élettől. Mivel az emberi kapcsolat, a családdal való kapcsolat az egyik legalapvetőbb emberi szükséglet, nem várhatja senki tőled, hogy ne tarts kapcsolatot a munkaidőd alatt szeretteiddel. Azt viszont joggal várják, hogy privát telefonodat használd erre a célra!
   
 • Olvasgass! – Nocsak – hiszen éppen ezt csinálod? Az Internetes oldalak böngészése, érdekes témák elolvasása, egy-egy cikk átfutása nagyon is hasznos, hiszen az ismeretszerzést szolgája, s nincs olyan érzésed, hogy lógsz a munkából. Mégis kikapcsolódsz. A HarmoNet olvasgatása közben erre van módod.
   
 • Relaxálj! – Sokan valamilyen klasszikus zenét hallgatnak, mások relaxációs CD-t, zenét, vagy éppen kemény rockot. A lényeg, hogy a zene amit hallgatsz, vagy a tevékenység, amit végzel, alfa agyhullámokat termeljen. 

Célszerű rövid pihenőket, kávé-, teaszüneteket bevezetni, esetleg sétálni, hogy izmaidat is megmozgasd, és elméd is felfrissüljön. A sok, rövid szünet hatékonyabb, mint a hosszú, fél- vagy egy órás kikapcsolódás, ilyenkor ugyanis az embernek nem fűlik a foga ahhoz, hogy visszatérjen a feladataihoz. Ez az idő aktív pihenésre kevés, lézengéshez viszont sok. Éppen ezért az 5-10 perces „áramszünetek” jobban felrázhatnak. Annál is inkább, mivel az ember csak 45 percig tud egyetlen dologra koncentrálni – állapította meg Doris Jeanette, a Philadelphiai Pszichológiai Központ munkatársa.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4922 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x