HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-01-18
Programajánló HarmoNet

22. Múzeumok Majálisa

 
Időpont:
2017-05-20, 09:00 -
2017-05-21, 10:00
Előadó:
Magyar Nemzeti Múzeum Sajtókapcsolatok
Típus:
kiállítás
Kategória:
művészet

Belépő/Részvételi díj: 0 Ft


 
 

Az MNM 2017-ben a természet védelmét, a környezetvédelmet, a zöld területek megóvását, gondozását, az újrahasznosítás kérdését és a környezettudatos életet helyezi a Majális középpontjába, kapcsolódva a Múzeumkert rekonstrukciójához.

A múzeumok munkája sosem volt független a természeti környezettől, a természettől. Ez persze nem csupán a természettudományos kutatásokban, gyűjtésekben, tematikus programokban nyilvánul meg. A múzeumok többsége régóta élen jár a természeti örökség megismertetésében, védelmében, illetve a környezettudatos szemlélet elmélyítésében.

A téma kimeríthetetlen: reneszánsz/barokk kertek, franciakertek, angolparkok, kastélykertek, főúri kertkultúra, kertek lírában és prózában, kertábrázolások, a kert, mint múzsa, kert és virág szimbolika, népmesei motívumok, botanika, kolostori kertek, gyógynövények, paraszti virágos kertek, konyhakertek, városi kertészet, kertészeti gépek, öntözés, a kert kincsei a piacokon.  Azokról az intézményekről sem feledkezünk meg, amelyek meghatározó eleme a park, a kert, a természet: reméljük a szabadtéri múzeumok mellett a régészeti parkok is magukénak érzik a témát.

A Majális emellett idén is kapcsolódik az ICOM Múzeumi Világnapjához, melynek 2017-ben a központi témája: „A múzeumok és az elhallgatott történelem - Kimondható-e a kimondhatatlan?”

Ezúttal azonban a magyar múzeumi világ a táj és a kultúra, a természet és az emberiség olykor nehéz, máskor önfeledt, de gyakran elhallgatott kapcsolatát vizsgálja. Szeretnénk azoknak az intézményeknek is teret adni, amelyek a fenti felhíváshoz kapcsolódó kritikai kérdésekkel foglalkoznának, hiszen a kertekről való gondolkodás többnyire pozitív asszociációkra támaszkodik. A szép, békés, idilli kerti állapotok (Paradicsom), azaz a pozitív tartalmakkal telített terek megteremtéséhez pedig a traumák feldolgozása, azok átgondolt értelmezése elengedhetetlen (sírkert). Az elhallgatott történelem jegyében megemlékezhetünk arról, mi mindenről hallgathatnak a fölöttünk magasodó fák.

A Majális szervezői a legteljesebb szabadságot ajánlják fel a múzeumoknak! Bízva a kreativitásukban, reméljük, hogy minden múzeum a saját profiljához igazítja a 22. Múzeumok Majálisának tematikáját.

A 2017-es Majális valóban össze kívánja kötni a múzeumokat, az általuk a Múzeumkertben történő megjelenést és tudást, valamint azt szeretnénk, ha a múzeumok az MNM épületében is megmutatkoznának.

A következő projektekbe várjuk jelentkezéseteket:

1. Műtárgysétány, időszaki kiállítás a múzeum épületében a „kert” jegyében

Terveink szerint a résztvevő intézmények műtárgyai behálózzák a Nemzeti Múzeum épületét. Hogy ez megvalósulhasson, maximum három, a tematikához kapcsolódó műtárgyat várunk tőletek, amelyek közül egyet fogunk kiválasztani a kiállításra. Kérjük, ehhez küldjetek méreteket és tárgyleírást! A tárgy reprezentálja és fémjelzi majd az adott múzeum gyűjteményét. A tárgy kiválasztásánál figyeljetek a következő szempontokra: érdekesség, egyediség, különlegesség, formabontás stb.! Vegyétek azt is figyelembe, hogy a tárgynak a Majális előtt két héttel be kell érkeznie a Magyar Nemzeti Múzeumba! Olyan tárgyat válasszatok, amely könnyen szállítható, műtárgyvédelmi szempontból nem igényel különösebb bánásmódot, mivel erre az alkalomra nem tudunk különleges klimatikus és fényviszonyokat garantálni!

2. Tudássétány – családi pontgyűjtés

A Majális látogatóinak olyan múzeumi sátrakat összekötő, tematikus útvonalakat ajánlunk, ahol próbára tehetik tudásukat. A családok a Tudássétány programban résztvevő múzeumok sátrainál sikeresen teljesített feladatokért pontokat kapnak. Az összegyűjtött pontok ajándékra válthatók be.

Témaváltozatok a „kert” jegyében:
        a) irodalom
        b) művészet
        c) természet

A pontos feladatot/kérdést elég a majálisra összeállítanotok, most csak a részvételi szándékot jelezzétek!

3. Múzeumi Pagoda

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel az idén is berendezünk egy múzeumi társasági sarkot a kollégák számára: kifejezetten a szakmai beszélgetéseknek, közönségtalálkozóknak, könyvbemutatóknak, népszerűsítő, ismeretterjesztő előadásoknak, a civilek és a közintézmények találkozásához. A népszerű programhelyszínt a frontvonalban helyezzük el. Erre is várjuk programjavaslataitokat!

4. Installációs pályázat az újrahasznosítás jegyében

Az MNM két éve indított pályázatára ezúttal a tematikát erősítő installációkat várunk. A legötletesebb, legkreatívabb dekorációt megjelenítő intézményt 100 000 Ft-os díjjal jutalmazzuk. A kész művet elhelyezhetitek a sátorban, a sátor előtt, nagy méret esetén a Múzeumkertben. Lényeges eleme: újrahasznosított, természetes anyagból készüljön, kapcsolódjon a készítő intézményhez. A méretét rátok bízzuk, de szeretnénk minél látványosabb, nagyobb méretű installációkat beemelni a közösségi terekbe.

A jelentkezéseket a már bevált módon, online kérdőív kitöltésével várjuk, hogy a beérkezett adatok feldolgozása gyorsabb és átláthatóbb legyen.
 

A jelentkezés módja, szükséges dokumentumok

A regisztrációs kérdőív kitöltése ezen a linken az intézményi bemutatkozó anyagokkal, programleírásokkal.

A sajtó- és háttéranyagokon kívül ezeket az Múzeumok Majálisa-honlapon, az MNM-honlapon és az MNM közel 20.000 fős látogatottságú Facebook-oldalán használjuk fel a múzeumok bemutatására.

A korábbi évekhez hasonlóan a www.magyarmuzeumok.hu már az eredményhirdetés előtt bemutatja a díjakra esélyes múzeumokat.

Ezen kívül fotókat (jpg) és rövidfilmeket (avi, mp4, és NE DVD-formátumban és minél jobb minőségben) is várunk a muzeumokmajalisa@hnm.hu email-címre.

Kérjük, mindenképpen jelezzétek, ha csak kiadvánnyal és/vagy szóróanyaggal érkeztek és azok központi helyszíni elhelyezését igénylitek!

Ha van olyan programotok, amelyet a színpadon szeretnétek bemutatni, akkor a kérdőívben erről is írjatok! A bemutatkozást a színpad kapacitásától és a Majális-tematikához való kapcsolódás alapján tudjuk teljesíteni.

A hiányos vagy a feltételeknek nem megfelelő, esetleg határidő után érkező pályázatokat nem áll módunkban elfogadni. Kérjük megértéseteket!

A jelentkezés határideje: 2017. március 24.

A pályázatok értékelése: A Majális szervezőbizottsága minden pályázónak visszajelzést küld legkésőbb 2017. április 7-ig.
 

Fontos tudnivalók

A Múzeumok Majálisa idejére, intézményenként – egységesen – a következőket biztosítjuk: ingyenes részvétel, szervezési feladatok, áramellátás, az intézmény nevének kiírása a sátor tetején, 1 db asztal, 1 db sörpad és 2 db szék. Kérjük, hogy ezen felül magatok gondoskodjatok a sátor felszereléséről, installációjáról és díszítéséről!

Az elmúlt évek tapasztalata alapján – házigazdaként – sokszor kerültünk nehéz helyzetbe egyes múzeumok részvételének váratlan és kései lemondása miatt. Ezért – lemondás esetén – minden esetben kérjük a sátor bérleti díjának megtérítését. (Ennek pontos összegét később tudatjuk.)

Kérjük megértéseteket!

További információ résztvevő intézmények számára:        
Bárd Edit
Telefon: 36 1 327 77 00/330 m.
E-mail: muzeumokmajalisa@hnm.hu

További információ árusok, vásározók számára:
Kántor Judit
Telefon: 36 1 327 77 00/202 m.
E-mail: kantor.judit@hnm.hu

Szeretettel várjuk jelentkezéseteket a 22. Múzeumok Majálisára. Reméljük, minél többen találkozunk május 20–21-én!

sajto@hnm.hu
Lélekpillangó:
[...] Bővebben!
Kapcsolat:
Tel: +36 70 336 7444
Email küldése (rendezvenynaptar@harmonet.hu)

A Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x