Purim, purim, purim lánu... - Mit is ünneplünk?
Címlap / Ezotéria / Purim, purim, purim lánu... - Mit is ünneplünk?

Purim, purim, purim lánu... - Mit is ünneplünk?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-26

Március 9-e és 10-e - Ádár hónap 14-e - a zsidóknál Purim ünnepe. Mindent szabad, ami vidámság, szórakozás, öröm - és másnak nem árt. Ez viszont megelőzi a többi erényt. Ezért nem is láthatunk kocsmákból dülöngélve, szitkozódva kijönni zsidó embert, mert lehet ünnepelni, bármilyen fékeveszetten, de csak úgy hogy a közösség többi tagja vigyáz ránk, nehogy olyat tegyünk, amit később megbánnánk. Zsidó embernek akkor is észnél kell lennie, ha körülötte minden elveszti eredeti helyét. 

Most viszont mindenkit meghívnak ünnepelni. A zsidó közösségek több helyen is felajánlják a lehetőséget: a Szombat című újság a neológ érzésűeknek, a zsido.com az orthodoxoknak és még sok-sok helyen ünnepelni fogják a csodát, hogy a zsidó népnek sikerült elkerülni a kiirtást a nagy Perzsa Birodalomban Arthaxerxes, azaz Ahasvéros király korában i.e.450-ben. 

Eszter könyve
Ezen az estén, majd másnap reggel is a zsinagógákban felolvassák a Megilát, Eszter királyné történetét, amit bárki megtalálhat a keresztény Bibliában is Eszter könyvében. Ámde az imaház se olyan ezekben az órákban, mint máskor. Fiúk, lányok most vegyesen ülhetnek a padokba, kifesthetik magukat akár ördögnek, krampusznak, vagy angyalnak is, sőt most az egyszer dobot, cintányért is vihetnek magukkal, vagy kereplőt, más zajkeltő eszközt. Amikor a gonosz Hámán nevét meghallják, nagy zajt kell csapni, hogy mint egy kísértetet elűzzék még a nevének a hangját is. (A névnek nagy szerepe van a zsidóságban.)

Miután a babilóniaiak Mezopotámiába hurcolták a zsidókat, lerombolva Salamon templomát, a perzsák elfoglalták Babilont, majd kitolták a határaikat Indiáig és Egyiptomig, (csak a görög poliszok állították meg őket)  Ahasvéros, perzsa király díszlakomát rendezett, s azt kívánta, hogy felesége egy szál koronában jelenjen meg a vendégek előtt. Minthogy az asszony nem engedelmeskedett, elűzte magától és új feleséget keresett. 

Hámán
A király gonosz miniszterét Hámánnak nevezték, és Hámánnak igencsak nem tetszett, hogy az okos és ügyes zsidók nagy tekintélyre tettek szerte országszerte. (Már a babiloni időkben is igen jó pénzváltók, bankárok, gazdasági szakemberek voltak.)

Az igazhívő Mordeháj
Legtöbb zsidó, köztük Mordeháj is, jó kereskedő volt, de nem hajolt meg a perzsa istenek előtt, sohase tagadta meg az Urat (Én vagyok a te Urad, Istened, aki kihoztalak téged Egyiptom földjéről a rabszolgaság házából. Ne legyenek teneked énelőttem idegen isteneid!) Sőt, ha Hámán elment előtte, még csak meg sem hajolt. Így hát Hámán úgy intézte a dolgot a királynál, hogy mielőbb feltüzelhesse a perzsákat a zsidók kiirtására.

Hámán nemcsak igazhívő volt, de okos is, s amikor a király kihirdette, hogy szeretne megismerni minden szép leányt, hogy feleséget választhasson, személyesen elvitte hozzá Esztert, az unokahúgát, de nem mondta meg, hogy a lány zsidó. De hát akár megmondta, akár nem, Eszter volt a legszebb, legokosabb lány mindazok között, akiket Ahasvérusnak bemutattak. A király elvesztette a szívét, Eszternek adta fele országával együtt, és csináltatott neki egy külön palotát.

HarmoNet tipp: Eszter, aki megmentette népét – az okos asszony ünnepe  >>

Amikor Mordeháj megtudta, hogy Hámán harcra készül, elmondta Eszternek, és kérte, járjon közbe a királynál, mentsék meg a népet.

Eszter böjtje
Eszter először magába nézett, vajon van-e ekkora hatalma, vagy maga is odavész. Olyan mélyen elmélkedett, hogy egy egész napig nem vett magához ételt sem ő, sem a szolgálói. Aztán megfürdött, illatokkal megkenekedett ő is, a szolgálói is, minden szép rendbe tettek, és meghívták vendégségbe a királyt. Énekeltek, táncoltak, mulattak, amikor egyszer csak Eszter térdre borult a király előtt, vele a többi lányok is. 
 


Mit kérhetne a királynő, amit a király ne teljesítene? Mondd ki, és máris teljesült! – ajánlotta fel a férje, és magához vonta.
Én zsidó leány vagyok, és te a népemet ki akarod irtani, nem tudjuk egymást szeretni. 

A király csak lassan értette meg, mit kér tőle Eszter: meg kell változtatni a már kiadott rendeletet, és megvédeni a fogoly zsidókat saját miniszterével szemben. Ámde amikor megértette, minden haragja a fondorlatos Hámánra szállt, s azonnal elrendelte kivégeztetését.

HarmoNet tip: A bibliai Purim, vagyis a sorsvetés ünnepe >>

A csoda – nesz –  fölemelkedés
Olyan csoda volt ez, amit a zsidók több évezred óta mindig is megérnek. Nem a levegőből várták, hanem megelőzték tettekkel. Segítettek magukon, s így Isten is megsegítette őket.

Ha két és fél évezreddel később Anna Frank bujdokolva, fogságban német nyelvet tanult édesapjától, Hanukára kis ajándékokat készített a rokonoknak, az is azt mutatta, hogy sosincs reménytelen helyzet, csak elcsüggedt lélek. 

„Ha a torkodon a kard, akkor se hagyd elveszni a reményt, még mindig eszedbe juthat valami, s ha te segítettél magadon, Isten is megsegít.” – mondta Köves Slomo rabbi a Purim előtti éjszaka a PAX tévében.

Dobosy Ildikó
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3638 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x