A jóga hagyománya: a nadi jóga 1.
Címlap / Ezotéria / A jóga hagyománya: a nadi jóga 1.

A jóga hagyománya: a nadi jóga 1.

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-04

A számos jógafajta között különleges ösvény a nadi jóga, a kozmikus rezgések csatornáinak jógája. Hol foglal helyet a nadi jóga a jógahagyományban? 

A jóga hagyománya a Védák kinyilatkoztatásán alapul, bár a hagyomány óta évezredek teltek el, és a történetben az ember átalakult. Már nem tudjuk megérteni a régi formát. Más fogalmakkal, más szimbólumokkal gondolkozunk, mint az a távoli, ősi múlt, melyben a bölcsesség és a vallás egyet jelentettek. A jóga hagyománya mély és szent forrás; csak az eleven közösségből fakad. A jóga forrása takarékos és pazarló, de mindenkinek érdem szerint ad. Ad tudást kortyonként a szomjazónak és megtisztulást az önmagában fürdeni vágyónak. Ad annak is, aki csak elvenni akar, és ad annak is, aki nap mint nap tudatosan hozzáilleszti magát a Teremtéshez.

A jóga az egyetemes bölcsességhez való újraintegrálódás módjait, az egységesülés és egységteremtés technikáit osztotta meg az utókorral. Látható ösvényei a jnána jóga (a megismerés, az isteni mindentudás jógája), a bhakti jóga (az odaadás, a mindenszeretet jógája), a karma jóga (a cselekvés, a szolgálat jógája), a krija jóga (az univerzális valósággal való egyesülés módszereinek jógája; ide tartozik a mantra jóga, tantra jóga, hatha jóga valamennyi technikája), valamint a rádzsa jóga (a királyi út, az összes út alkalmazása).

Láthatatlan, ezoterikus ösvényeit csak néhány guru és tanítvány ismerte, vagy járta be. Ezek: kundalini jóga (a tudat szabadon áramló energiájának jógája), agni jóga (az isteni fény jógája), laja jóga (a kozmikus hang jógája), nada jóga (a kozmikus rezgések, frekvenciák jógája), nadi jóga (a kozmikus rezgések csatornáinak jógája).


A teremtett, megnyilvánuló világ információs mezőjében a kozmikus nyelv az, amely az univerzumot alkotó energiákat matematikai, geometriai és zenei harmonikus struktúrákba képezi le. A nyelv jeleinek számokká, geometriai formákká, zenei hangokká alakításával létrejönnek azok a szerkezeti elemek, melyekkel a Kozmikus Tudat a fényt, a szeretetet, az életet árasztja ki az alsóbb világokba.

Minden lény a nyelv segítségével érintkezhet Istennel. A kozmikus nyelv uralása a megnyilvánuló fény, a valóság uralását jelenti. Ennek formulái: Gondolkodom, tehát Vagyok, Aki Vagyok. Beszélek, tehát legyek. Szeretek, tehát lennék. Szenvedek, tehát voltam. Születek, tehát vagyok. Teszek, tehát leszek.

A szanszkrit nyelv maghangjai az Isteni Gondolat szellemi szférájából származnak, ahol nyelvi egység van.

A nyelv, a mondat, a szó, a hang még nem különült el. A szó egy a gondolattal és a tettel. Az egység a Teremtő Hatalom őshangja, ősszava.

Az őshang ősrezgés, ősakció, mágikus omniszciencia és omnipotencia, a teremtő spirituális eksztázisa, amely végigremegve a Mindenségen az örök létesülés erejévé válik. Ha Isten beszél, akkor cselekszik. Ez az isteni iniciatíva.


Fizikai testünk minden részegysége (szervrendszer, szerv, szövet, sejt, DNS, kromoszóma, gén, aminosav, atom, szubatomi részecske) rendelkezik saját tudattal és információtárolási kapacitással (amik magasabb láthatatlan testeinknek, dimenzióbeli fénytesteinknek fizikai testi, anyagi, kézzel fogható és érzékszerveink számára is kutatható tartományai, merevlemezei), mindnek megvan a maga nyelve, saját rezgésoktávja, így a legkisebb egységben is jelen van a nagy egész.


A cikk következő részében részletesen olvashatsz a nádikról, és a nádi jóga működéséről.


A cikk Késmárki László: Nadi-jóga A gyógyító prána című könyve alapján készült.

Kiadta az Ankh Kiadó 2012-ben

Kép: stay2gether - FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5268 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x