Védikus asztrológia I.
Címlap / Ezotéria / Védikus asztrológia I.

Védikus asztrológia I.

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-12

Az asztrológia - a Védák szeme - képes látni és láttatni a múltat, a jelent és a jövőt, így a legfontosabb védangának tekinthető. Tudományosan vizsgálja a nyelv és az égitestek összefüggését. A nagy bölcsek (maharisik) a Teremtőtől kapott fény-kódok alapján rakták le a védikus csillagászat és matematika alapjait, és a legrégebbi fennmaradt értekezésekre. 

Története

 Az asztrológia tudománya olyan régi, mint a Védák maguk. A védangák, az indiai szent írások 6 ága az örök tudást testesíti meg. Ezek: siksa (kiejtés), csandák (mértékek), nirukta (szótörténet), vjakarana (nyelvtan), kalpa (szertartási szabályok), dzsjotis (asztrológia).
 Az asztrológia – a Védák szeme – képes látni és láttatni a múltat, a jelent és a jövőt, így a legfontosabb védangának tekinthető. Tudományosan vizsgálja a nyelv és az égitestek összefüggését. A nagy bölcsek (maharisik) a Teremtőtől kapott fény-kódok alapján rakták le a védikus csillagászat és matematika alapjait, és a legrégebbi fennmaradt értekezésekre
(pl.Yavanajataka, Brihat-Samhita, Aryabhatiya, az elvesztett Arya-Siddhanta, Pancha-Siddhantika, Brhat Parasara Horasastra, Saravali) támaszkodva határozták meg az univerzum elemei között fennálló rezgéskapcsolatokat, a kozmikus jelenségek interakciójának időbeli alakulását (jugák rendszere), a hindu kozmológiát és kronológiát (hindu naptár), az univerzum kialakulását és felépítését, az égitestek helyzetét, a konstellációkat, a csillagrendszerek pontos pozícióját, és ezek hatását az ember finomanyagi testére, energiarendszerére (csakrákra, pránaközpontokra, nadikra, marmákra), valamint a csatornákban (sroták, nyirok- és vérerek, nadik) folyó prána és bindu (energiacseppek) minőségét, szervekre való hatását, a belső energiaáramlást lebonyolító energiavezetékek stelláris és interplanetáris kozmikus energiákkal való kapcsolatát.


A risik a mikrokozmoszt (ember) és a makrokozmoszt (ég) is tökéletes univerzumként ábrázolták, és az emberi testrészeket, végtagokat – ahogy a bolygókat és csillagokat is – az istenek lakóhelyének tartották. Rájöttek arra, hogy a Mindenség valamennyi teremtett egységét (emberi test, bolygók, csillagok, galaxisok stb.) áthatja a Rezonancia Törvénye. Mindennek van rezgése, hangjele és formája, hangmintája. Saját alaprezgése van mikrokozmikus szinten az emberi testnek, az egyes szervrendszereknek, szerveknek, marmáknak, nadiknak, csakráknak, a szervek szöveteinek, a sejteknek, a DNS-nek, a géneknek, az aminosavaknak, egészen az atomi, szubatomi szintig mindennek; makrokozmikus szinten a Földnek, a bolygóknak, a csillagoknak, a csillagködöknek, a galaxisoknak, a kozmoszoknak és az univerzumnak.


Dzsjotis – A Fény Tudománya

A csillagjóslás szanszkrit kifejezése a dzsjotis szó szerint fényről való tudást, finom mennyei testet, a Fény Bölcsességét jelenti. A dzsjotis utal a víz és a teremtés földi analógiáira és a csillagokkal való kapcsolatra is. Ez a szó jelöli a fény hatását minden földi dologra és eseményre.


Több nagy risi – a Dzsjotis Shastra (Fény Tudománya) hűséges követője – járult hozzá az utókorra hagyott szent tudomány alapjainak lerakásához (Bhrigu, Jaimini, Satyacharya, Narada, Garga, Parashara, Kalyana Verma, Mantreshwara, Kalidasa, Shakuntala és Vikrama-Urvashi).
Az ókorban szigorú erkölcsi kódex szabályozta a Fény Tudományával, az asztrológiával foglalkozó tanítványok fizikai, lelki, mentális és spirituális tisztaságát. A guru csak az arra méltó tanítvánnyal ismertette meg a Fény legnagyobb titkait. Varamihira szerint a tanítványnak a következő képességekkel és tulajdonságokkal kell rendelkeznie: fizikai jellemzői, testi, szervi funkciói jól tükrözzék az ember belső természetét. Teljesen egészséges legyen a tanonc, ápolt, mennyeien tiszta és lenyűgöző hanggal bírjon.
Erkölcsi pallérozottság jellemezze, legyen őszinte, kedves, sóvárgástól és ellenérzésektől mentes, tisztaszívű, más kritizálására nem hajlamos.
Viselkedése legyen mindig méltóságteljes; megfelelően, okosan fejezze ki magát, ne félemlítse meg a társait, és legyen tisztában a társadalmi normákkal és a történelmi körülményekkel.


Bizonyítsa jártasságát az asztrológiában, ismerje annak három ágát (Ganita, Samhita, Hora), tanulmányozza az öt siddhanta (matematikai értekezések) tudományát. Matematikai jártasságának tartalmaznia kell az időről, a manvantarákról, a nagy kozmikus ciklusokról, az állatövről való ismereteket, azok szám- és betűkódjait.
A tanulónak tisztában kell lennie az asztrológia ágaival, a bolygók kedvező, ártó vagy semleges hatásaival, amikhez igazítania kell a vallásos szertartásokat, rituálékat, amelyek segítenek semlegesíteni a természeti és kozmikus csapásokat.


Az asztrológussal szemben elvárás, hogy minden esetben képesnek kell lennie a feltett kérdések megválaszolására. Minden tevékenységével, szóbeli megnyilvánulásával és életmódjával meg kell őriznie a Fény Tudományának, az asztrológiának a hitelét, és a csak vele megosztott fénykódok értelmezési módjait.  
A dzsjotis legfontosabb hite szerint az emberi lény nem egy elszigetelt entitás, hanem a múlthoz és a jövőhöz – tett-, érzés-, akarat- és gondolat-csírákon keresztül – ezer fényszállal kapcsolódó teremtmény. A Dzsjotis Shastra nagyon erősen hisz a Karma elméletben és a Punar Janam, azaz a reinkarnáció létében. Bármi, amit egy emberi lény megvalósít a jelenlegi életében, az az előző életbeli tetteinek az eredménye. Varamihira a Brihata Jatakában így ír erről:„Egy személy jó vagy rossz tettei mindig hatással lesznek jövőbeli születéseire.”
A karma tan hívői negatív karma gyümölcseként látják a betegséget, melyben az előző életek negatív cselekvésbeli, viselkedésbeli, érzelmi, hitbeli és gondolkodásbeli mintái fájdalomként öltenek testet. Ez a fájdalom megtisztít, törli a karmát, felemel, mert a betegség a harmóniába kerülés szenvedésen keresztüli módja.


Késmárki László: Ájurvédikus asztrológia és marmapunktúra
Ankh Kiadó 2012.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 6169 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x