Pletyka - amikor téged csinálnak ki vele...
Címlap / Karrier / Pletyka - amikor téged csinálnak ki vele...

Pletyka - amikor téged csinálnak ki vele...

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-02

A pletyka legfőbb ismertetőjele a ködös, meghatározhatatlan forrás, na meg persze a tényektől elrugaszkodó történet. Ha a pletyka a szimbolista költészetet megszégyenítő, kurta színdarab, érdemes a túl beszédes haikut - és a szerzőt - predikatív szerkezetté faragnod.  

Szinte hormonális – a hülye is megmondta: banális
A pletyka szociológiai definíciója a következő: Ismerhető szereplőkről szóló, nem publikus információ, aminek a legfőbb jellegzetessége a terjedés. (vírushoz hasonlóan – a szerk.)

A munkatársak között terjedő szóbeszéd teljesen emberi tulajdonság, velünk született képességünk, a kíváncsiság folyománya!

Gyermeki miért korszakunkban mindenre rákérdezünk, sőt, előtte mindent be is kapunk, bizony, hogy magunkévá tegyük, hogy megismerjük.

Kérdés persze, hogy érett felnőtt ember miért kíváncsi mások magánéletére? Illetve miért pletykál, akár válogatás nélkül úton-útfélen, mindenkiről, az, aki érettnek és esetleg még diplomatikusnak is gondolja magát?!

A felesleges, tapintatlan kérdezősködést természetesen ki lehet nőni, de a kíváncsiságot kevésbé, ezért a szaftos információkra, zsíros pletykákra mindig találunk a környezetünkben éhezőket


A szóbeszéd kezdő láncszeme, sokszor nem tudatosan indítja el a végeláthatatlan fonalat, pusztán a megszerzett információk túlcsordulást okoznak agyi kapacitásában, és a szó ömlik… A szaftos hírt legbizalmasabb barátjának közli – ez még nem kockázatvállaló szint -, aki aztán szintén a legbizalmasabb barátjának tálalja, megspékelve saját érzelmi megtapasztalásaival, személyi ellentétét (ritkábban bizalmát) is belecsorgatva.

Pletykálkodjunk, nemek szerint

A végeredmény szinte mindig teljes káosz! Sőt a női pletykáról tudni kell, hogy hosszas, részletekbe menő és mindenképpen érzelmi.
A férfi pletyka ezzel ellentétben tömör, esetleg trágár és sok esetben obszcén, vagy legalábbis tesztoszteron feldolgozó, ritkábban érzelmi!

A női pletykák hátterében gyakran tetszés-tetszelgés, félelem, aggodalom az illetőtől, vagy féltékenység áll. A férfi pletyka hátterében szexuális vonatkozások, agresszió, feszültség, vagy önérvényesítési konfliktus állhat.

A kétféle információtovábbítási formának, gyakorlatilag ugyanaz az eredménye: visszakerül a feladóhoz, sőt ahhoz a személyhez is, akiről szól – jó esetben ez egyszerre, egymás mellett történik, és az elszámolás könnyű, gyors, hatékony, végkielégítésektől hangos.

Végkifejlet
Ekkorra már a valóság szikrái ködbe burkolózva eltűnnek, mint a Himalája megmászhatatlan csúcsai a hóviharban. Az áldozat, ezen ködös, sok helyen rágalmazó, akár faji, nemi vagy vallási megkülönböztetést is tartalmazó szóbeszéd hallatán megdöbbenésében legyint (jó esetben), vagy elkezd magyarázkodni, amely újabb felhőket vonz a feje felé. Természetesen a rágalmazás, kirekesztés témakörében már érdemes szakember segítségét kérnünk. Ügyész, ügyvéd, jogász segíthet.

Sok Cserfes Katinka, Hetvenkedő Jenő robog a megmondó emberek hadseregének élvonalában. De nem kell aggódnunk, még a legnagyobb hősnek tűnő pőre pojáca is sebezhető, még Achillest is két ujjal fogták az örök életet adó nektárba lógatva.

A legrosszabb helyzet akkor állhat elő, amikor egy főnök és egy beosztott között éleződik ki a helyzet, esetleg a felettes a pletyka alapján hoz döntéseket. Ilyenkor munkaügyi képviselőhöz fordulhatunk. A pletyka velünk született tulajdonság, melynek forrása a kíváncsiság, nem feltétlenül ártó szándékú érdeklődés és történet továbbadás, ami később ártóvá válik.

A munkahelyi pletykáktól nagyon egyszerűen megszabadulhatunk! NE TEGYÜK! Ne hallgassuk és ne is adjunk ki kétséges, ártalmas, valakit bántó információkat, még akkor sem, ha szívünk mélyén kör-e-mailben közzétennénk, hogy a munkatársunk egy barom… (mert ez is pletyka és TE mégis olvasod)

Legjobb, ha világossá teszed a pletykát adó félnek, hogy NEM VAGY KÍVÁNCSI RÁ. Vagyis kíváncsiságoddal belül lebeszéled ezt.

Védekezni az ellenünk irányuló pletykák ellen. Lehet?
Nincs sok esély, de ha munkánkat lelkiismeretesen végezzük és magánéletünket a cégen kívül hagyjuk, akkor megúszhatjuk! Ha valaki átlagon felül ártott nekünk, kérjük jogi szakértő vizsgálatát. Mert a régi mondás még mindig áll: a hazug ember hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát. Ami pedig a jogrendszert illeti, egy pletykába font vád hamar elsikkad, ha nem bizonyítható. Sőt, az igazságtalan vád minden esetben rágalom. Így lehet a károkozást postázni. Vissza a feladónak.

Ha olyan munkahelyen tevékenykedünk, ahol több a pletyka, mint a munka, érdemes új vizekre eveznünk, és ha búcsút mondunk, ne felejtsük el megemlíteni felettesünknek, hogy elvi okokból távozunk. Bár egyesek – tán szó szerint – lopják a napot, mások a munkahelyre dolgozni járnak.

 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 11645 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x