Mit egyen a cica? (... és mit ne?) Macskaetetés helyesen
Címlap / Kedvenc / Mit egyen a cica? (... és mit ne?) Macskaetetés helyesen

Mit egyen a cica? (... és mit ne?) Macskaetetés helyesen

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

A cica helyes etetése könnyűnek tűnik, de nem az! Azt hinnéd, amikor először hazaviszed, hogy csak pattan a konzerv, ugrik a macska! Azonban a macska etetése, étrendje, annak összeválogatása, és persze az etetés módja, rítusa is eltérő lehet. Ráadásul a nyers, a párolt, vagy száraz, vagy a konzerv etetés közt sem könnyű dönteni!  

Megfigyelted már, milyen sokféle jele van macskád vitalitásának?

Az egészséges, életerős macskák élete nagyon aktív: játékosak, szeretnek vadászni, fára mászni, kóborolni, ugrálni. Ehhez persze szükséges az erős izomzat és csontozat. De a vitalitás nemcsak ebben mutatkozik meg, a legtöbb cicáról meg lehet állapítani, hogy jól érzi-e magát a bőrében: csillog a szőre, szemei tiszták és ragyognak, az állat élénk és mozgékony. 


A vitalitás megőrzésében kulcsfontosságú a megfelelő táplálkozás. A teljes értékű és kiegyensúlyozott táplálkozásnak megfelelő mennyiségben kell biztosítania a macska számára szükséges fehérjét, zsírt, ásványi anyagot és vitamint.

Macskafű - mert a is cica legel! 


A cicák szeretik, és a gyomruk megfelelő karbantartásához igénylik is. A fű könnyíti a lenyelt szőrök emésztését, és gyomorerősítő hatása van. Neveljünk a lakásban macskafüvet. Ez elég egyszerű, hiszen egy marék búzát cserépbe, vagy balkonládába szórva, - nyilván földbe! - egy kanálnyi fűmaggal keverve kiváló cicalegelőt létesíthetünk fillérekből, elég beugrani egy gazdaboltba. Néha locsolgassuk és hosszúidőn át kitart egy ilyen cicalegelő. 




Nézzük a cicák etetésének klasszikus változatait! 


Az iparilag előállított - szakértők által összeállított - jó minőségű, vagyis nem a hypermarketekben és diszkontokban kapható, hanem szakboltban vett, szakértő, vagy orvos által ajánlott macskaeledelek tartalmazzák mindazon tápanyagokat, amelyekre macskának szüksége van. Nem szükséges azokat vitaminokkal kiegészíteni, mert kiegyensúlyozott táplálkozást biztosítanak. A macskaeledelek optimális arányban tartalmaznak fehérjét és zsírokat, így biztosítva a macskák kitűnő kondícióját, és vitalitását. Az előre gyártott eledelek további előnye egyszerű használatuk.

Ami a cicáé, az az övé - ami a kutyáé, az a kutyáé! Keverni tilos! 


Fontos, hogy SOHA NE KEVERJÜK a cicák és kutyák eledelét!

A cicák ételében van egy TAURIN nevű anyag, amik nélkül a cica elpusztul, ez a kutyakajában nincs benne, tehát a macska macskakaját, a kutya kutyakaját kapjon!
(Ugyancsak halálos lehet a cicákra a kutyáknak készült élősködőirtó, sampon, vagy gyógyszer, tehát ami a macskáé, az a macskáé, ami a kutyáé, az a kutyáé!) 
A helyesen etetett cicák számra külső taurin pótlás nem szükséges. A gyári eledelek eleve tartalmazzák, a nyers húsos komplex táplálásban pedig kap olyan húsrészeket, amelyekben van elegendő taurin. (Cirkeszív, zuza, belsőségek...) 
 

A bolti készételek fajtái, macskakonzerv, macskaeledel, cicaropi


  1. A szárazeledelek különösen praktikusak, hiszen megtartják ízüket és ropogósságukat. Így teljes mértékben megfelelnek a macskáknak. Azonban ne hagyjunk kint előttük száraz eledelt, mert egyrészt válogatóssághoz, rossz étkezési szokások kialakulásához vezet, másrészt hosszú távon fogászati, szájüregi és vesegondokat is okozhat, ha a cica folyamatosan csak szárazat kap, és ha mindig elé van téve a száraz étel. Jó megoldás az időzítős etető, ha attól tartunk, hogy a macskánk esetleg nem enne eleget, de egy átlagos cicának napi két (maximum három) a testsúlyának megfelelő mennyiségű étel elosztva tökéletesen elegendő! Gyakran megvehetjük a száraz tápokat kimérve, ami csökkenti a hulladék mennyiségét a kisállattartásban, de a termék előállítása még így is brutális ökológiai lábnymot hagy. 
     
  2. A nedves eledelek, melyek alutasakban, vagy konzerv formában kaphatók, sok cica kedvencei. Itt ne a reklámokra hallgassunk, hanem az összetételre. Érdemes a minőségre törekedni, hogy a macskánk ne ipari hulladékot egyen. A cicák alutasakos étellel etetése borzasztóan környezetszennyező. Eleve egy cica (és egy kutya is) jókora ökológiai lábnyomot hagy, ha lehet, akkor tehát kerüljük, hogy ilyen környezetszennyző módon etessük a cicánkat! 
     
  3. Nasik, jutalomfalatok. Ezek egy része vitaminkiegészítést tartalmaz, és napi 1-2 darabot adhatunk a cicának belőle, a súlya alapján. Egy részük pedig pusztán csak hízlal, és annyi ízfokozó van benne, hogy - bár a macska megőrül érte - folyamatos adagolásuk vesebajhoz, cukorbetegséghez és egy csomó nyavaláyhoz vezet, szóval csak óvatosan a nasikkal! Válasszuk inkább a vitaminokat, cseppeket, olajakat, amiket a cicánk örömmel elfogyaszt. 


     

Felesleges dolgok cicák etetésekor


Fölösleges eledeleket is kapni lehet - természetesen - hiszen az ember nem a macska valós igényeit, hanem a saját megszokását és gondolatait veszi alapul, ha vásárol. Ezért lehet kapni cicatejet, ami egyszerűen laktózmentes tej, és amire a macskának a világon semmi szüksége nincs! Lehet kapni például cicavizet, amit elvileg szívesebben iszik meg a macskánk, (haha) és egy csomó hasonló baromságot, ami tökéletes pénzkidobás. Ezek vásárlása helyett inkább utaljuk át az árát egy közeli macskamentőnek. 

Steril, kölyök, vagy junior, senior 

 

Ezeket a varázsszavakat a tápokon olvashatjuk. Ezeket elvben úgy rakták össze, hogy a kölyöknek, az ivartalan cicának, vagy az idős cicának legyen megfelelő az összetétele. Léteznek gyógytápok, például pajzsmirigyes, vagy vesebeteg macskák részére, amit az orvos írhat elő. Az olcsó tápok esetében ezek a szavak tapasztalatom szerint semmit nem jelentenek összetétel szempontjából, de az ár szempontjából igen. Tévedés azt hinni, hogy a felnőtt (Adult) táp káros lenne a kicsi állatnak, vagy a kölyök táp rossz a felnőttnek. Semmi bajuk nem lesz attól, ha véletlen elcseréltük a vásárlásnál a dobozt, bátran odaadhatjuk nekik. 

Arra figyeljünk oda, hogy a kismacskáknak napi 5, majd 3 etetés az előírás, és ahogy felnő, ivaréretté válik, az etetések száma csökkenhet reggeli és esti etetésre! 

Nyers húsos etetés 


Hát ez egy külön szakma, elég macerás dolog, és kismillió bolondság kering a neten ezzel kapcsolatban. Egyáltalán nem drága, de könnyű túlgondolni. A macska húsevő ragadozó, ezért bátran etethetjük nyers hússal. Ha ezt választod, akkor SOHA NE KEVERD az étkezését. A nyerses cica nyers húst eszik, és nem ehet mellé tápikát meg konzervkét. Vagy ez, vagy az! Hatalmas galibát tud okozni a kérfajta étrend keverése! (Kutyánál dettó!) 

A cicák esetében, akik frissen prédálnak, szemben a "dögevő" kutyákkal, valójában csak úgynevezett PREY ÉTRENDRŐL, vagyis préda alapú étrendről beszélhetnénk, a BARF étrendről, mivel a cica heves lábrázással kerüli el a gyümölcsök és zöldségfélék többségét, nehezen tehetünk említést. (Ha a cica szeret valamilyen zöldséget, vagy gyümölcsöt, az hiánybetegségre utalhat, illetve egyéni preferencia. Óvatosan adagoljuk ezeket, mert a macska emésztése igen érzékeny!)

"Szőröstül, bőröstül, tollastul, nyersen!"

A Prey étrend azt jelenti, hogy a macska úgy kapja az ételt, ahogy a természetben is hozzájutna.  Aki látott már macskát prédálni, egeret fogni, vagy madárkát elkapni, az pontosan tudja, hogy a macska nem szórakozik, ha éhes, és igenis szórakozik, ha nem éhes, mert ő bizony öl mókából is. Nem egyszer voltam szemtanúja, ahogy a macska hazajött a prédával a szájában, és akkurátusan elhelyezte a kutya előtt, csak azt nem mondta: neked hoztam haver!  A kutya pedig boldogan felfalta amit a cica ajándékozott. 

A macskát legjobb olyan helyen tartani, ahol egyáltalán nem prédálhat szabadon, mert rettenetesen környezetkárosító és a cica számára is veszélyes a macskák kinti tartása. Inkább azért meséltem el, mert rengetegen gondolják azt, hogy a cicájuk valami misztikus okból belehalna, ha rágnia kéne. Ezért mindent darálnak a számára, ami teljesen felesleges dolog, de legalább a gazdi fontosnak érezheti magát, hogy órákat tölt el azzal, hogy rosszabbá teszi a táplálékot a macskának. A darálék fagyasztása ugyanis egyáltalán nem előnyös. 

A cicának bátran adhatunk friss húsokat nyersen, figyeljünk a megfelelő arányra, illetve arra is, hogy a cica taurinbevitele arányos legyen. (Ez a valóságban csak azt jelenti, hogy ajdunk csirke, vagy pulyka szívet, zuzát, májat...) nem szükséges darálnunk, és bátran adhatunk csontos részeket is, közben azért figyelve arra, hogy a cica szépen egyen. A nyers húst olvasztott formában is kaphatja, általában örömmel megeszik.

Sertést tilos adni, ám ha enyhén hőkezelt (forrázott) formában kap egy keveset ellenőrzött, hazai sertéshúsból, akkor vélhetően semmi baja nem lesz a cicánknak, de ne ez tegye ki az étkezése jelentős részét. 

Általában igaz, hogy egyetlen állat egyetlen alkatrésze sem jó, ha kizárólagos étele a macskánkak, de mindegyik jó hatású lehet, ha vegyesen etetünk. 
Keverni kell, csontosat, belsőséget, zsírosat, húsosat, marhát, fürjet, csirkét, halat, májat, stb... - ennek viszont alaposan utána kell olvasnunk. 

A cicaporciók fagyasztása és olvasztása


Figyeljünk arra, hogy a lefagyasztott cicaporciókat TILOS MIKROBAN OLVASZTANI, hanem vagy a szabad levegőn, vagy a hűtőszekrény alsó polcán hagyjuk kiolvadni, és másnap adjuk oda, ha már nem tartalmaz fagyott részeket. A legtöbb cica nem kedveli a jéghideg ételt, - kivétel ha azt a pultról lehet ellopni ;)  -  adjuk szobahőmérsékleten az élelmiszert. Nyers húst se embernek, se állatnak nem fagyasztunk vissza. Amit nem evett meg, ki kell dobni. A cica csak frisset ehet, de a kutya gond nélkül, a betegség kockázata nélkül megeszi az érettebb húsokat is. 

A nyers húst fogyasztó cicák egészségesek és boldogok, ha a gazdi felkészült a nyers etetésből. (Komment szekcióban kérdezhettek a szerzőtől!) 

(A cikk a kép után folytatódik) 
macska etetése helyesen

Főzögetés, maradékok és egyéb rémségek 


A maradékokból álló táplálás nem tartalmazza megfelelő mennyiségben a macska számára szükséges ásványi anyagokat és vitaminokat. Ezen kívül számos olyan emberi étel van, melyeket az állatorvosok kifejezetten tiltanak, pl:

- a hőkezelt csontok (pl. a csirkecsont) - emésztési problémát vagy fulladást okozhat, ráadásul semmilyen hasznosuló tápanyag nincs benne, amit a macska igényelne
- tojásfehérje túladagolás - vitaminhiányhoz vezethet 
- nyers halat adhatunk, de nem fő étkezés, hanem kiegészítés gyanánt. Ha a cica csak ezt kapna, tudnunk kell, hogy tiaminázt tartalmaz, mely elpusztítja a B1 vitamint. A nyers halban viszont optimális mennyiségben van foszfor, ami a kalcium hasznosulásához elengedhetetlenül szükséges, tehát ha a cicánk nyers étrenden van, szüksége van halra is. (Legjobb a fagyasztott tengeri hal) 
- tejszármazékok, tejtermékek 
- mérgező szobanövények a lakásban - ezekre külön figyeljünk oda! 
- csokoládé, édesített dolgok 
- felvágottak (Ezek többségét az embernek sem lenne szabad megennie!) tele vannak szójával, ami a macskának hosszú távon halálos lehet. 
- illóolajak, mesterséges ízfokozók, tartósítószerek, amelyek megölhetik a macskánkat. 


Azt tartják, hogy a macskának 9 élete van. Azonban a macska igen sérülékeny, kényes emésztőrendszerű, könnyen megbetegedő állat. A szabad tartás eredményeképp 34 állafaj került miatta veszélybe, és közel 30 olyan fertőző betegség van, amit a macskák terjesztenek egymás közt és más állatokra veszélyes formában. Ezek némelyike oltással megelőzhető. 

Cicánkat tehát tartsuk birtokon belül, lakásban, vagy macskahálóval védett részen az udvarban. Etessük minőségi ételekkel, ne a maradékot dobjuk oda a számára. Szüksége van oltásra, ivartalanításra, és chipre is, ha elveszne. A cicatartás felelősséggel jár. Aki most kezd gondolkodni rajta, ha teheti, akkor fogadjon egy kedves fekete cicát örökbe. 

(A képen látható fiatal cica is egy volt gazdikereső - sőt a macskamentőknél ezernyi társa várja, hogy gazdához kerüljön. A legrosszabb eséllyel mindig a feketék és a szürke cimrosok indulnak. Légy te az, aki ad egy jó esélyt! <3 ) 




Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 12985 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x