Halálig hűséges...
Címlap / Kultúra / Halálig hűséges...

>

Halálig hűséges...

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-26

Miért választotta Mészáros Márta filmje főhősének Kéthly Annát? Mert egy okos, tehetséges, szegény családból felemelkedett női hős volt, aki húsz évig volt képviselő, és mindenkor kimondta a saját véleményét a tisztelt ház előtt, akkor is, ha egyedül maradt vele. Ugyanezzel az elszántsággal küzdött ötvenhatban a Szociáldemokrata Párt megszervezéséért, és viselte utána a kemény börtönéveket. 

A film a szovjet csapatok kivonulásával indul. A fegyelmezett sereg lépései az egykori november 7-ére, április 4-ére és ötvenhat november 4-ére emlékezteti a nézőt. Félelmet, rettegést érez a menetelő fiatal fiúk látványára. Később a fiúk virággal a kezükben integetnek a vonatablakból, amikor az utolsó hadosztály is végleg kivonul. Szörnyű kavarodás van a néző lelkében: nem tudjuk szeretni ezeket a húsz-valahány éves csinos fiúkat, mert egy megszálló országot szimbolizálnak. Soha nem alakulhatott ki barátság közöttünk, csak október 23-a utáni első napokban, amikor a tankokon még vidám gyerekek ültek együtt az orosz fiúkkal. Aztán ágyú lett a tankból, és lerombolt házak.

A hetvenes évekbe vág a film, amikor még elképzelhetetlen volt engedély nélkül –  sőt útlevél nélkül – átlépni a határt. (Ma már csak az államelnökön állítják meg. )

A 89-es rendszerváltozással új félelmek erősödtek meg. Akiket eddig besúgóknak szervezett be a szocialista állam, azok most rettegtek hogy fény derül jelentéseikre. A sztori

A film másik főhőse, Péter egyetemi oktató volt, s ez alkalmat adott munkaadóinak felhasználni őt egy politikai konspirációhoz: hívja haza Kéthly Annát, az akkori ENSZ-követet a Kádár-kori Magyarországba. Akik éltek akkor, tudják, milyen ellentmondásos korszak volt. Az emberek egy része valóban nyugalomban élt, volt már hűtőszekrénye és Trabantja is. Ők nem képzelték, hogy valakit politikai múltja miatt börtönbe vetnek. A lakosság másik része viszont ismert olyan polgári személyeket, akik 1-2 évre börtönbe kerültek „vizsgálati fogságba”, pusztán azért, mert „baráti társaságban” saját véleményüket hangoztatták. Kéthly Anna tisztában volt ezzel. Éppen az a csodálatos a filmben, hogy mind a két oldal tud a másik lépéseiről, még arról is, hogy Péter virágot visz Annának, mégis eljátszatják Péterrel a besúgó szerepet, mintegy megerősítést kérnek tőle saját politikai játékukhoz. 

Péter igyekszik jó rokonként fellépni, ezért befogadják oda, ahol közben sejtik, hogy besúgó. Itt tudja meg Péter, hogy az apja zsidó, mert erről soha nem beszéltek otthon. És itt Mészáros Márta valójában ezt a különös zsidó szerepet mutatja be. Anna baráti viszonyban van Golda Meirrel, aki 1948. május 14-én egyike volt annak a tizenkét politikusnak, akik kézjegyükkel elláthatták Izrael Állam függetlenségi nyilatkozatát, s ő volt még a miniszterelnök 73-ban – ebben a korban játszódik a főszál - a jom kippuri háború idején, melyből Izrael újra győztesen került ki. Péter öccse veszélybe kerül egy március 15-i tüntetésen, apja viszont keményen kommunista marad, már 50-ben belépett a pártba. A testvér ifjú forradalmár, a főhős megalkuvó egyetemi oktató, az apa kommunista, és találkozunk egy világhíres politikussal, akinek a születésnapjára kormányfők gratulálnak, és aki soha nem adja föl a reményt, hogy hazája olyan szabad lehet, mint a nyugati országok.

Péter semmit se tud az ötvenhatosok indítékaiból, Annában pedig ott él 50 év félelme: a zsidótörvények, a Rákosi-korszak, és ötvenhat földbe ásott mártírjainak emléke. Két összeegyeztethetetlen világ. Péter kis felesége pedig semmiről se tud, se a zsidó múltról, se a konspirációkról. Így természetesen végül a házasság is válságba jut.

HarmoNet tipp: Mindent elsöprő siker a Puskás Hungary díszbemutatóján - Puskás Ferenc családja hangos zokogásban tört ki a vetítésen >>

Az író – rendező és a színészek

Mészáros Márta azt vallja, hogy ezt a szerepet Eszenyi Enikőnek írta. Más talán nem is játszhatná  el. Pataki Évával közösen kezdtek anyagot gyűjteni a politikusasszonyról, s olyan csodálatos kép alakult ki, hogy ebből a francia filmgyártás akár öt filmet is készíthetett volna. De hát kis ország, kis pénz. Amikor Sándor Pál szembesült a forgatókönyvvel, ő is úgy látta, hogy csak „Encsi” lehet a főszereplő, mert ő ennek megfelelően érett, sokoldalú, kemény és egyben bűbájos. Hiteles emberek éltek ebben az országban, és kell, hogy ezekről hiteles művek szülessenek. 

Eszenyi Enikő mesél a különböző korokról: amint bájos fiatal lány volt, hosszú göndör hajjal, fiatal politikusként a parlamentben, 1973-ban 84 évesnek kellene lennie, itt azonban inkább ötvennek látszik, szép szürke hajával. Ez kicsit idealizált kép, a művésznek azonban saját joga az idealizálás.

Kovács Adél maga választotta ki a rezsimet kiszolgáló intrikus szerepét
, mert éppen a hetvenes években szülőföldjén, Sopronban hasonlóképpen hamis vádakkal meghurcoltak egy tanárt, és ez hatott az akkori diákságra. Most megpróbálta ő a ellenkező oldalon felvállalnia hivatalos képviselő szerepét. 

HarmoNet tipp: Intim fejlövés >>

Fekete Ernő utolsónak jött a társulatba, eddig ismeretlen volt a filmvásznon
, Márta úgy látta, éppen ő az a személyiség, akire szüksége volt. Csak a szakmájával foglalkozik, vigyáz az állására, kellő hiúság van benne, hogy egy külföldi kiküldetés miatt felvállaljon egy számára idegen szerepet, de soha nem tesz vagy mond többet, mint ami egyszerű, világos jelleméből adódik. Leírja azt, ami történt, nem vádol, viszonylag józan marad a kemény helyzetekben. (Legfeljebb a híd korlátját rugdossa.) Még forradalmár öccse se tud megharagudni rá, mert személyes dolgokban megbízható marad. 


Költészet

Az 50-70-es években az emberek leginkább versekkel fejezték ki érzelmeiket. Társaságban idézni Adyt, József Attilát, természetes megnyilvánulás volt. Péter a távoli trubadúrköltészettel foglalkozik, mint irodalmár, de a többi szereplő, József Attila szavaival kerül kapcsolatba egymással. Ha bemegyünk a levéltárba, és elkérjük a besúgók jelentéseit, azokon az is szerepel, hányszor idéztük társaságban József Attilát vagy Adyt.

Dobosy Ildikó
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1562 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x