Kéz a kézben...
Címlap / Kultúra / Kéz a kézben...

>

Kéz a kézben...

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-12

Itt a tavasz, kéz a kézben várja újra látogatóit az Orchidea- és Bromélia Kiállítás és a Gardenexpo kerti életmód kiállítás, a Papp László Budapest Sportarénában. 

Orchidea- és Bromélia Kiállítás
Papp László Budapest Sportaréna 
2010. március 19-21.


Hosszú  telünk volt - gyönyörű, fehér hótakaró borította kertjeinket, sok év után elővehettük a szánkókat és ismét elgyönyörködhettünk a téli természet csodáiban. Ám azt is be kell látnunk: minél hidegebb a telünk, és minél tovább tart, mi annál jobban várjuk, hogy kertjeink ismét zöldek legyenek - gyümölcsfáink, virágaink virágba boruljanak

A tavaszi kert csodáját előlegezi meg a Magyar Orchidea Társaság tavaszi Orchidea- és Bromélia Kiállítása, melyet ezúttal is a Gardenexpóval karöltve szervez meg a Papp László Budapest Sportarénában.

A seregszemlén a hazai orchideagyűjtők színe-java mutatja be tudományát, színpompás virágait, melyeket kerttervezők által gondosan megtervezett kertekbe rendezve nézhetnek meg az érdeklődők, hogy így kapjanak ihletet saját növényeik elhelyezéséhez - akár kertjeikben, akár otthonukban.

A résztvevő kerttervezők munkái közül Önök választhatják ki a díjnyertes kertet.

 

Kéz a kézben - a művészettel

Azok sem érkeznek azonban hiába, akik a szokásos képzőművészeti kiállításra várnak: idén Varga Emma művésznő festett tavaszát tekinthetik meg az érdeklődők. Nevét sokan ismerhetik, akik szívesen forgatták régen a Búvár Zsebkönyveket, vagy akiknek a kezébe került Dr. Sulyok Mária Trópusi orchideák című  műve. A szép festmények ezekben a könyvekben ugyanis az ő keze munkáját dicsérik. Az idei kiállításon azonban szöveg - és lapozgatás nélkül - saját pompájukban csodálhatjuk meg a szép, precíz munkákat, mely műértőknek és botanikusoknak egyaránt elnyerték a tetszését.
 
Kéz a kézben - hazai kincseinkkel
És ha már saját kertjeinket megismertük, berendeztük - és beszereztünk mindent, hogy a tavasz végre valójában megérkezzen hozzánk - tekintsünk egy kicsit messzebbre is. Az idei seregszemle vezető növénye a  hazai flóra egyik különleges képviselője, a boldogasszony papucsa, ez a mérsékelt égövi orchidea.

Őshonos – szigorúan védett – orchideáink közül ez a legszebb, legfeltűnőbb virág. Latin neve a Cypripedium calceolus, de hívják rigópohárnak is. 

Nevéből kiderül - Cipruson született, csak úgy, ahogy Vénusz istennő, akit ugyanúgy megigézett a színes kis kosbor, mint a mai erdőjárókat. A legenda szerint, miután saját fürtjeibe takarva kiemelkedett a tengerből, rögvest ruha után nézett. Először természetesen cipőt kellett találnia - így amikor rátalált a virágra azonnal fel is próbálta íves kelyhét istennői lábára. A méret pont jó volt, a növényből pedig így kapta a külföldön használatos "Vénusz papucsa" nevet.

Ám a feljegyzések nem csak meséket mondanak nekünk, hanem felsorolják azt a rengeteg alkalmazási módot is, amire a Cypripediumok földalatti gumóit használták. Elsősorban gyógyászati célokra: álmatlanság ellen, nyugtatószerként, gyomorpanaszokra, lelki problémákra alkalmazták a megszárított gumó őrleményét, vízzel hígítva, a szintén a gumóból készült tinktúrával sebeket gyógyítottak.

A Cypripedium calceolus  Görögországtól Svédországig elterjedt éke volt a hegyes-erdős területeknek. Sajnos, a szépsége okozza a vesztét ennek a különleges virágnak. A begyűjtések, az eredeti élőhelyek kifosztása következtében egyre ritkábban találkozhatunk erdei sétáink során a boldogasszony papucsával. A Cypripedium calceolus, ugyanúgy, mint a Cypripedium nemzetség többi tagja is, szigorúan védett.

...és kéz a kézben – a látogatókkal 
A kiállításon természetesen idén is kikérhetjük a hazai orchideás élet legnagyobbjainak tanácsát - új vagy régi orchideáink tartásához, gondozásához. És ha mindez még nem lenne elég: a szusszanni vágyók lepihenhetnek a színpad előtt, a gyerekek pedig játszóházban üthetik el az időt. Az idén először megrendezett kert-verseny során a legújabb trendekkel is alaposan megismerkedhet a résztvevő - azzal pedig nem árulunk el nagy titkot, ha megsúgjuk: a versenyző alkotásokban bizony helyet kaptak az orchideák is…

És ha a boldogasszony papucsát élőben nem is láthatjuk majd, csak fényképen a Papp László Sportarénában, kárpótlásul tehetünk egy sétát a legváltozatosabb trópusi virágok erdejében: a Phalaeonopsisok, Cattleyák, hatalmas Cymbidumok között - az orchidea kiállítások- és vásárok szokásos színes forgatagában. 

Viszontlátásra kiállításunkon! 

Időpont: 2010. március 19-21.
Helyszín: Budapest, Papp László Sportaréna
Nyitva tartás: 10.00-18.00 óra között
Jegyelővétel: www.ticketa.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3092 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x