Nem kell sok korsó a kacagáshoz - csak a S.Ö.R.!
Címlap / Kultúra / Nem kell sok korsó a kacagáshoz - csak a S.Ö.R.!

>

Nem kell sok korsó a kacagáshoz - csak a S.Ö.R.!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Ritka az olyan színdarab, mely szinte elejétől a végéig "kacagva tartja" a közönséget. A S.Ö.R. ilyen - de nem kell hozzá több korsó, hogy nevetésben törjünk ki! 

A néző először igen kétkedve fogadja a bejelentést: három színész arra vállalkozik, hogy Sheakespeare összes művét (azaz, a S.Ö.R-t) rövidítve előadja, mégpedig 2 óra 10 percben. A kezdet nem túl biztató – „technikai baki” szakítja meg. Ráadásul többször! Mindez persze a történet része, ám Gáspár András, Kálid Artúr és Kálloy Molnár Péter a helyzethez illő „komolysággal” adja elő az amatőrt. A közönségből újra és újra kirobban a nevetés.

A három színész a nézőket kezdettől fogva bevonja az előadásba. Mindig „kell segítség”. Hol egy függönyt tartó ember, hol egy hirtelen kiválasztott szereplő - ettől aztán az egész darab interaktívvá válik. A nézők több alkalommal is jönnek-mennek a színpadon, persze meglehetős zavarban: erre aztán nem számítottak!

Ám valószínűleg a darab sem egészen olyan, amilyenre számítani lehet! Sosem láttunk még ehhez hasonló Sheakespeare-feldolgozást, amelyben a három, egyenpólóba öltözött színész csupán minimális kellék segítségével kap bele minden jelentős műbe – sajátos módon - és kavarja meg azt alaposan a közönség hangos nevetésétől kísérve.


Sosem lehet tudni, mi következik. De éppen ez benne a jó – amikor már belelendülnének a történetbe, „beesik” valami váratlan dolog. Az egyik színész úgy érzi, hogy ő képtelen ezt eljátszani. A másiknak nem tetszik a szerep. Kálloy rendszeresen feljajdul a „Hamlet” név említésére, végül nagy küzdelmek árán mégis sikerül bevonni őt az utoljára maradt darabba. Kiderül, hogy a Hamlet „egy nagyon komoly hardcore szerep”…

Monológok némi segítséggel, látványos színész-kiborulások, álsértődés és olykor össze nem illőnek látszó, mulatságos jelenetek tömkelege. Unatkozni nem lehet. Korábban talán sosem hittük volna, hogy Kálloy Molnár Péterből lehet Rómeó Júliája, hogy az Othellót rap-ben is elő lehet adni, vagy hogy a Titus Andronicus-ból főzőműsor válhat. A tehetséges színészhármas most bebizonyítja, hogy mindez lehetséges, sőt.

A Nem Komplett Sheakespeare Művek, azaz Gáspár András, Kálid Artúr és Kálloy Molnár Péter – utóbbi fordította és dolgozta át a darabot - tizennyolc esztendeje fog neki estéről-estére ama színházi rekordkísérletnek, hogy két órában, „zanzásítva” előadja a híres angol drámaíró összes darabját.

A sok-sok fordulat és váratlan esemény után, a darab végén a színészek az órára nézve közlik: „vesztettünk!” – kizárt azonban, hogy a közönség is így érez. A vastaps rácáfol erre!

A 18. évforduló alkalmából a S.Ö.R. 2012 júniusában könyv és DVD formában is megjelent, a rajongók nagy örömére.


B.A.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2498 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x