Honthy Hanna ápolónője voltam...
Címlap / Kultúra / Honthy Hanna ápolónője voltam...

>

Honthy Hanna ápolónője voltam...

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-30

Istenem, vajon hol hajtom ma álomra a fejem? 

Egy farkasordító hidegben láttam meg először Piri nénit. Bicegve járt, nagyon fájt a lába. Minden este feltűnt a házunk körül, azonban személyes találkozásunkkor egy papundekli papíron feküdt vacogva a társasház bejáratánál. Nagyon félt, mert a gondnokok szinte mint a sas, úgy kutatták a hajléktalanokat, hogy kizavarják őket. Mikor leguggoltam hozzá, hogy megkérdezzem, mit segíthetek, egy angyali arc nézett fel rám, korát megtagadta arca szépsége, és annak finom vonalai. Tudtuk akkor már  mindketten, a találkozásunk nem véletlen… mint ahogy semmi sem az.

Nehezen rávettem, hogy jöjjön be, a lépcsőházban van fűtés. Miután a két szempár találkozott, már megbízott bennem. Felsegítettem az emeletre, takarókat vittem ki neki, vacsorát és forró teát. Nagyon hamar megszerette a ház összes lakója. Siketsége miatt sajnos nehezen kommunikáltunk. Hamarosan beengedtem őt a házunk egyik szárító helyiségébe, ahol kényelmesen, melegben tudott aludni. Minden este már vártam, mikor jött, behívtam, meleg ételt evett, kért egy kis vizet, és elvonult titkos  „kis lakásába”.

Gyűrött újságcikkeken mutatta, ő volt Honthy Hanna ápolónője, a művésznő korai halála előtt a Honvéd kórházban. Hát innen ez az elegancia… Vajon - ezek szerint - Fleury belépõje (refrénje: "Illem és jó modor a fõ...") ahogy egy másik Lehár-operettbõl került át a Luxemburg grófjába, akkor vajon Rácz Károlyné, Piroska nénibe is?  Egészségügyi fogadalmához méltóan soha nem részletezte a díva betegségeit, csupán gyűrött jegyeket mutatott a máig halhatatlan művésznő előadásaira.

Honthy Hanna (eredetileg Hügel Hajnalka, Hajnal Hajnalka; Budapest, 1893. február 21. – Budapest, 1978.december 30.) Kossuth-díjas színművésznő, operettprimadonna, Érdemes és Kiváló Művész., legkedveltebb és legismertebb dala: Az én mamám, Lehet könny nélkül sírni, Csárdáskirálynő… Hajmási Péter, Hajmási Pál, a teljesség igénye nélkül. A lakásmaffia tette ki otthonából.


Legnagyobb fájdalma a fia, a híres és legrégebb óta tevékenykedő sport hegymászó, a fia: Rácz Zsolt. Képeket, újságkivágásokat mutatott, mikor és hol nyert trófeákat Zsolt, aki nemzeti parkok területén, például a szlovákiai Tátrában, vagy az Egyesült Államokban is rekordokat ért el. A menyét nem is ismerte. Azt se tudta, vajon van-e unokája. Könnyes szemmel mesélte, milyen nehezen gyűjtötte össze kis pénzén Zsolt első hegymászó ruháját. Felvettem Zsolttal a kapcsolatot, de ő minden kétséget kizáróan közölte, sok mindenért az édesanyját hibáztatja, szülei válásáért is, és hallani sem akar róla.

Piri néni minden nap illatozott a gyógyfürdőtől, ahol a tisztálkodás mellett át is melegedett. Mint minden hajléktalan, ő is félt a szállóktól, mert ott minden kincsüket, a személyi igazolványokat, a kis pénzüket is ellopják. Az egyik legtehetségesebb újságírónő, Horváth Margit: Száll a fészkére… szívszaggató írásából, amely az Élet és Irodalomban jelent meg, tudtam jól, miről beszél.

A Pálvölgyi barlangban dolgozott, titkon mindig reménykedett, hátha betér oda Zsolt is. Pacsay Péter, a főnöke tisztelte, és szerette, feleségével együtt szinte családtagnak számított.

A karácsonyt együtt töltöttük, bejglit sütöttünk, szilveszterkor koccintottunk.

Azonban, mint minden színigaz történet, ez sem végződik happy enddel. Rosszul lett, és a mai napig hálás vagyok, és minden tiszteletem  Pacsay Péter úrnak, aki Szt. István kórházba szállította. Az ott működő szociális személyzet utána járt a TB kártyájának, a nyugdíjának, melyet a Honvéd kórházban ledolgozott éveiért kapott. Gyulára került, utógondozóba, a sors fintora, hogy mikor ágyba, és párnák közé került, ott érte a halál. Zsolt, a fia, a temetésén zokogva sírt.

Minden ember egy történet, nem is tudjuk, fel sem foghatjuk, hány hajléktalan ember szenved. A minap a 61 éves K. Margit a Móricz Zsigmond körtéren a zebra mellett ment át a zöld lámpán. Hatezer forintos helyszíni bírságot szabtak ki rá. Ügye bíróság elé került, ahol 15 ezer forintra nőtt a bírság, december 17-én megkezdte letöltendő büntetését a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben, emiatt immár priusza is lesz, munkát vállalnia is nehezebb (mintha egyébként is nem lenne az számukra). Ez is csak egy tű a szénakazalból.

Kacskaringós, hosszú sorban állnak érző, éhező, méltóságuktól is teljesen megfosztott emberek ételosztásért, pedig a XIII. kerületi Szabolcs utcai hajléktalangondozó központban, a felújított épületben 50 ágyas krónikus belgyógyászati osztály, 23 ágyas ápolási osztály, 20 ágyas úgynevezett lábadozó, illetve a hajléktalanok háziorvosi ellátását 24 órában biztosító, mozgó orvosi szolgálatot is ellátó egészségügyi centrum, valamint az idős hajléktalanokat ellátó 64 férőhelyes egység található. Összesen 3756 négyzetmétert újítottak fel

235 millió forint beruházási forrásból, valamint 100 millió forint értékű közfoglalkoztatás hozzáadásával. A berendezés költsége 10 millió forint volt! Viszont működési engedélyt nem kapnak, a szálló üres.

A területileg illetékes XIII. kerületi önkormányzat jegyzője ugyanis szabálytalannak találta az épület kialakítását, ezért megtagadta a működési engedély kiadását (?). A cél az lenne, hogy valóban élhetőbb és biztonságosabb bázisa legyen az itt élőknek. Hajléktalan életeket akarunk megmenteni!

A helyi kis maffiák életképessége is csökkenthető lenne.

Többször is üzenetet hagytam Varga Lajos úrnak, a Valton-Sec ügyvezető igazgatójának, aki  az idén átvehette a Demján Sándor által finanszírozott, a 2012. évi Regionális Év Vállalkozója díjat.

Egyszer sem hívott vissza. Ezzel a kitüntetéssel a Valton-Sec Kft. és tulajdonosának több, mint másfél évtizedes színvonalas munkáját ismerték el, különösen hangsúlyozva, hogy a jelenlegi, nehezebb gazdasági helyzetben  is dinamikusan fejlődni tudott a vállalkozás.

Azt gondolom, hogy a fent említett profizmussal a hajléktalanszállók békéje, és az oda (mint a templomba betérők) nyugalma, és főleg élete és testi épsége érdekében az őrző-védő cégek együttműködésére, a szabályok betartatására feltétlen szükség van.

Sőt, a helyszínen munkát kaphatnának a végzettségüknek megfelelő utcára került devizahitelesek is. Sok-sok embertől hallom, szívesen végeznének ott szolgálatot az emberek megmentéséért, értelmetlen, emberhez nem méltó haláluk elkerülése érdekében.

Érdemes meghallgatni Honthy Hanna szeretetről szóló szavait, a páratlan előadást megelőző „ Az én mamám…” előadásakor.

Mindez vajon, az Aranykor küszöbén pusztán naiv álom lenne?


ddd
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 27639 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x