Állatábrázolás a művészetekben II.
Címlap / Otthon / Állatábrázolás a művészetekben II.

Állatábrázolás a művészetekben II.

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-02

A legősibb állatábrázolások között szép számmal fordul elő a kutya, bizonyítva, hogy az ember szemében mindig az állatvilág központi figurája volt.  

A legrégebbi ismert kutya-ábrázolás immár 12 000 éves, ez a mai Spanyolország területén lévő Cueva Vieja feltárásánál talált festmény. Az idők során a kutya talán minden szerepkört betöltött - kezdve a legalantasabb "rabszolga" szerepétől, el egészen az isten jelképéig, mely szerep megkoronázta a karrierjét.
A legrangosabb szerep egy sokatmondó névvel fémjelzett: Anubis-ról van szó, aki az egyiptomi mitológiában a túlvilág ura volt. Már a XIX. Dinasztia idején (Krisztus előtt 1200) ismert volt e funkciója, kutya-, farkas- vagy sakálábrázolással társítva. Abban a korban - főleg Egyiptomban, ahol a kutya hagyományosan nem számított emberbarát állatnak - nem csoda, hogy a három rokon fajt gyakran összekeverték. Ezzel magyarázható, hogy a sakál vonzódása a hullákhoz (és állati tetemekhez) a kutyákra is átruházott tulajdonságként jelenik meg.

A temetkezési helyek közelében gyakorta megfigyelt állat így vált a halál birodalmának szimbolikus urává. A végső átalakulás - a halál - az egyiptomi mitológia központi helyén található, ennek megfelelően a halottak tisztelete rendkívüli volt. A halott előkészítése az utolsó útra olyan fontos szertartás volt, melyet csak "beavatott" emberek végezhettek. A szertartás fontos része volt a test bebalzsamozása, de a szív mérése még ennél is nagyobb jelentőséggel bírt. Ennek a procedúrának Anubis volt a felülvigyázója. Úgyszintén ő volt az, aki a szertartás végeztével a halottat elkísérte utolsó útjára. Ábrázolása általában fekete kutya, sakál vagy farkas képében történik. A kor embere igyekezett kedvében járni, bár ellenséges istenként kezelte.

A görög mitológia a kutyának isteni származást tulajdonított, hiszen a görögök Hefaisztosz istentől, az Olümposz kovácsától származtatták e nemes állatot. Hefaisztosz pedig, a tűz isteneként igen tisztes rangot biztosít négylábú kedvencünknek. Szó sincs már antipatikus, csupán megtűrt állatról, mely a rossz, sötét erőt képviseli, mint azt az egyiptomiaknál láttuk! Talán ez őseink tanúságtétele a kutya, mint barát mellett. Európai ősök, természetesen, hisz - az egyiptomi példához hasonlóan - a világ más tájain sem tartozott a népszerű állatok közé a kutya.

Amennyiben hihetünk a 4000 éves kisázsiai ábrázolásoknak, a kutya itt rabszolgaként szolgálta urát - az embert. Később ugyan változott a helyzet, s hűségével, bátorságával sikerült némi tiszteletet kivívnia, annyira azonban soha nem becsülték meg, mint Európában. A Catal Huyuk-i barlangfestmények már vadászebeket jelenítenek meg, ami valóban előrelépés a rabszolgai sorshoz képest: az embernek immár szinte egyenrangú társa a kutya.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 5205 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x