"Az úgy volt..." IX. Janikovszky Éva meseíró pályázat 2012...
Címlap / Otthon / "Az úgy volt..." IX. Janikovszky Éva meseíró pályázat 2012

"Az úgy volt..." IX. Janikovszky Éva meseíró pályázat 2012

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár 2012. április 3-i indítással meghirdeti a Janikovszky Éva nevét viselő meseíró pályázatot "Az úgy volt" címmel. Szám szerint ez a kilencedik ilyen megmérettetés, amely azon gyerekeket szeretné ösztönözni a versenyre, akik nemcsak elolvasni szeretik a meséket, mások történeteit, de maguk is papírra vetik gondolataikat, élményeiket, kitalált történeteiket. 

Ezt a majdnem egy évtizedes múlttal rendelkező versengést azzal a céllal indította útjára a centenáriumát ünneplő könyvtár 2004-ben, hogy a mai iskolás nemzedék önálló alkotótevékenységét ösztönözze, írás- és kifejezőkészségüket fejlessze, az irodalom iránti szeretetüket növelje.

A Janikovszky Éva nevét viselő pályázat egyben tisztelgés egy olyan írónő munkássága előtt, aki számos művét kimondottan gyerekeknek, fiataloknak írta gyerekekről, fiatalokról, és akinek művei mind a felnőttek, mind a gyerekek körében egyformán népszerűek, olvasottak ma is.

Az idei verseny 2012. május 2-ig tart és a 2012. június 1-i ünnepélyes eredményhirdetéssel és díjkiosztóval zárul.



Az eddigi pályázatokról…

A meseíró verseny 2004-ben, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár fennállásának 100. évfordulóján került először meghirdetésre. A meseíró pályázat már az első évben sikeres volt, és ez a siker a növekvő népszerűséggel adta a lendületet az azóta minden évben megrendezésre kerülő versenynek.

Már a kezdetektől a pályázat szervezői két kategóriában várták a 6-10 éves gyerekek és 11-16 éves fiatalok írásait, akiknek az irodalom felé való fordulásukat ezzel is támogatni, az írás – olvasás iránti igényüket növelni szerették volna. Eredeti szándék szerint az első pályázati kiírás csak budapesti diákoknak, míg a második alkalommal a budapestieken kívül 4 határon túli magyar település diákjainak is szólt. Az érdeklődés azonban olyan mértékű volt más városokból és településekről - mind a határokon belül, és azon túl -, hogy ettől a pályázati megkötéstől el kellett tekinteni már a harmadik évtől kezdődően.

A beérkezett írásokat könyvtárosokból álló előzsűri bírálta, és bírálja el ma is, és juttatja el az általuk kiválasztottakat a szakmai zsűri tagjaihoz. A szakmai zsűri tagjai 2004-ben Tóth Krisztina, Nógrádi Gábor, 2005-2007-ben Tóth Krisztina, és Rigó Béla, 2008-tól Szepes Erika és Rigó Béla voltak. Az ő véleményezésük és ítéletük alapján született döntés a díjakról.

Az eredményhirdetésre és a díjkiosztásra minden alkalommal ünnepélyes keretek közt került sor a Wenckheim-palota nagy báltermében, ahová azokat a pályázókat hívjuk meg, akiknek pályázata a szakmai zsűrihez jutott.



Amit a IX. Janikovszky Éva meseíró pályázatról tudni kell…
  • A 2012. évi meseíró pályázat 2012. április 3-án indul és május 2-án zárul.
  • A pályázók a korábbi gyakorlatnak megfelelően két kategóriában indulhatnak: I. korcsoport: 6-10 évesek és II. korcsoport: 11-16 évesek.
  • Tematikai megkötés nincs, bármilyen témát választhatnak a pályázók.
  • Terjedelemi megkötés -  maximum 5 A/4-es gépelt oldal lehet a pályázat.
  • Csak a nyomtatott formában készült pályaművek vesznek részt a versengésben.
  • Pályázni az ország minden részéből, de az ország határain túlról is lehet.
  • Minden pályázó csak egy, nyomtatásban még meg nem jelent írással indulhat.
  • A pályaművek benyújtása: Postai úton a Központi Könyvtár címére (1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.) vagy e-mailen a titkar@fszek.hu címre kell beküldeni, vagy személyesen a Központi Könyvtár Átriumában lévő gyűjtőládába lehet bedobni.
  • A pályázatokon és a borítékokon minden esetben pontosan fel kell tüntetni a pályázó nevét, életkorát, e-mail címét, vagy az iskola e-mail címét, elérhetőségét. A postán érkező pályázat borítékára kérjük ráírni: „Meseíró pályázat”. A pályázattal kapcsolatban mindenféle kiértesítés e-mailen történik. A pályaműveket nem küldjük vissza, és nem őrizzük meg.
  • Az idei verseny időtartama 1 hónap, 2012. május 2-ig tart. Legkésőbb 2012. május 2-án postára adott, vagy 2012. május 2-án 24:00 óráig e-mailen elküldött pályázatokat fogadunk el!
  • A verseny záró programjára, az ünnepélyes eredményhirdetésre 2012. június 1-jén, pénteken, 14 órakor kerül sor a Központi Könyvtárban, ahová a szakmai zsűrihez továbbjutott pályázókat hívjuk meg.
  • A verseny díjai: mindkét korcsoportban egy I. DÍJ, két II. DÍJ, három III. DÍJ és hét-hét KÜLÖNDÍJ kerül kiosztásra.
  • A meseíró pályázat díjai könyvjutalmak.
  • A 2012. évi pályázat az NKA támogatásával kerül megrendezésre.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 6111 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x