Kövesd a jelet! Siketek Világnapja 2012.
Címlap / Otthon / Kövesd a jelet! Siketek Világnapja 2012.

Kövesd a jelet! Siketek Világnapja 2012.

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-12

1958 óta a Siketek Nemzetközi Szövetségének határozata alapján szeptember utolsó vasárnapja a Siketek Világnapja. Ebből az alkalomból 2012. szeptember 29-én Budapesten a Lurdy Konferencia és Rendezvényközpontban 11.00 órától "Kövesd a Jelet" címmel színes jelnyelvi kavalkáddal ünnepel a hallássérültek közössége a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) szervezésében. A szervezők jelnyelvi színházzal, különleges könyvbemutatókkal, színes gyerek-és családi programmal várják a halló és hallássérült érdeklődőket. 

A Lurdy Ház parkolójában egy SINOSZ feliratú interaktív buszban ezeken túl ki lehet próbálni például azt is, hogyan észlehető hallókészülékkel a külvilág, a jelnyelvi gyorstalpalón a bátrabbak megtanulhatnak néhány jelet, a Hallásvilága.hu Nonprofit Kft. Csend fülkéjénél pedig ingyenes hallásszűrésen vehetnek részt az érdeklődők. A rendezvény során az UNICEF, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala és egyéb civil szervezetek összefogásával pódiumbeszélgetés keretében a hallássérült gyermekek kétnyelvű oktatáshoz való jogáról lesz szó, mivel az idei rendezvény fókuszában a hallássérült személyek és gyerekek jogai állnak,. A rendezvény teljes körű kommunikációs akadálymentesítéssel zajlik.

Ki tekinthető hallássérültnek?
A 2001-es népszámlálási adatok alapján Magyarország lakosságának kb. 10%-a valamilyen mértékű hallásproblémával küzd. Az egészségügyi világszervezet 2000-ben végzett felmérése alapján kiderül, hogy a világon a népesség 4,2%-a (kb. 250 millióan) hallássérült. Ez a szám óvatosan kezelendő, mivel maga a hallássérülés egy olyan gyűjtőfogalom, amelybe hallássérülés okától és mértékétől függetlenül minden hallásprobléma beletartozik az időskori halláscsökkenéstől kezdve az örökletes, veleszületett siketségig.

Orvosi értelemben a hallássérülés nagyothalló és siket kategóriákra osztható, amelynek megállapítására tiszta hangokkal végzett küszöbaudiogram szolgál. Az Egészségügyi világszervezet statisztikái alapján a hallássérültek száma folyamatosan emelkedik, amely szám köszönhető annak, hogy az egyre precízebb diagnosztikai eljárásokkal egyre több hallássérülést lehet ellátni, másrészt utal arra is, hogy a zajártalom a népesség nagy hányadában okoz enyhébb-súlyosabb halláscsökkenést.


A hallássérülés egy olyan nem látható fogyatékosság, amely elsődlegesen a nyelven, nyelvfejlődésen és kommunikáción érezteti hatását. Hallássérülteket orvosi értelemben két nagyobb csoportra lehet osztani. Siketeknek nevezzük azon személyeket, akik nem rendelkeznek még készülékkel megtámogatva sem hasznosítható hallásmaradvánnyal. A nagyothallók rendelkeznek hallásmaradvánnyal, készülékes ellátás után hallásuk fejleszthető, jól integrálhatóak a többségi társadalomba.

A siketek jelnyelve a hangzó nyelvvel szemben vizuális-gesztikuláris természetes nyelv, amelynek megvan az önálló nyelvtani rendszere, ugyanúgy absztrakt és szimbolikus, mint bármely hangzó nyelv. Az elterjedt nézettel szemben a jelnyelv nem univerzális, minden nemzetnek megvan a maga saját, nemzeti jelnyelve.

Ízelítő az idei Világnap programjából:
  • PanKreátorok társulata - komikus pantomim produkció
  • Deaflamenco - a nemzetközi sikereket is elért siketekből álló táncegyüttes
  • Ergo Sum jelnyelvi színjátszó csoport
  • Csendes Szikrák szlovák jelnyelvi színház komikus darab 
  • A lírai műfaj kedvelői megzenésített versek jelnyelvi változatát láthatják
  • János vitéz - fiatal hallássérültek közreműködésben
  • Hajts Krisztián siket fiatal fotókiállítása
  • Tóth Gabriella Garima – indiai tánc bemutatója
  • Puskás Péterrel közös flash mob akció 2012. 09. 22-én 12:15-kor a Lurdy Házban

A napot DJ Dominique és barátai speciális látványpartija zárja, aki zenésztársaival közösen hatalmas lépést tett annak érdekében, hogy szerepvállalásával bizonyítékát adja, hogyan gondolkozik az elfogadó társadalomról.


A Kövesd a jelet! rendezvényen Dr. Jámbor Andrea és Dr. Orgován Gábor „Hallhatatlan szavak” című könyvének dedikálással egybekötött könyvbemutatójára is sor kerül. A könyvet a SINOSZ az EMMI támogatásával adja ki. A könyv szerzője nagyothalló, aki bátran, öniróniát sem mellőzve képes állapotáról, élethelyzeteiről írni. A könyv külön erénye, hogy nem csupán a szerző véleményét és életútját ismerhetjük meg, hanem kezdeményezésére számtalan sorstársa osztotta meg a könyvben személyes tapasztalatát, a nagyothalló léthez kapcsolódó hétköznapi élményeit. A könyv tanulságos a halló világnak is, hiszen kedvesen vezetgeti a hallókat egy kevésbé ismert világban, praktikus tanácsokkal látja el az olvasókat. Aki empátiával mélyül el a sorok között, könnyedén rájön az elfogadás egyszerű receptjére: tekintsen partnerként hallássérült embertársára, ennyi az egész. A könyvet a rendezvényre látogatók a helyszínen megtekinthetik, megvásárolhatják.  

A rendezvény házigazdája Dr. Kósa Ádám a SINOSZ országos elnöke, az első siket Európai Parlamenti képviselő.

Időpont és helyszín:
2012. szeptember 29.

Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpont, Budapest, IX. ker. Könyves Kálmán krt. 12-14.

Kép: FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4837 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x