Kullancsveszély II.
Címlap / Otthon / Kullancsveszély II.

Kullancsveszély II.

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A páciens nem emlékezett vissza kullancs csípésre és nem utazott külföldre a megelőző 6 hónapban. A beteg szokatlan intenzitású, 3 héttel az EM kialakulása előtt jelentkező orrfolyásra és közepes fejfájásra panaszkodott… 

De ki is a titokzatos A14S nevű Lyme baktérium?
Borrrelia spielmanii EM Magyarországon is! A Lyme borreliosis /Lyme-kór/ kórokozói között legkevesebb 5 faj szerepel: a Borrelia burgdorferi sensu lato komplexből: B.burgdorferi ss., B. afzelii, B.garinii, B. bissettii és a B. lusitaniae. Egy hatodik, A14S-esként megjelölt törzset igazolt a Kullancsszövetség a 2005-évi vizsgálata során. Ezt a törzset Közönséges kullancsból ( Ixodes ricinus-ból) mutattuk ki. Az A14S =Borrelia spielmanii néven már a mérsékel tövben lévő országokban leírásra került és megállapították, hogy fő rezervoárja a kerti pele.

Magyarországon először a Borrelia spielmanii kimutatása egy 42 éves női páciens mintájából történt, akin a homogén EM (kokárda alakú bőrpír) megjelenését követő 7. napon nyert szérumból. A páciens nem emlékezett vissza kullancs csípésre és nem utazott külföldre a megelőző 6 hónapban. A beteg szokatlan intenzitású, 3 héttel az EM kialakulása előtt jelentkező orrfolyásra és közepes fejfájásra panaszkodott…

A nyári vizsgálat két „budapesti” kullancsban találtuk meg ezt az új kórokozót, aki a nevét leírójáról: a Harward Egyetem professzoráról Anrew Spielman-ról kapta. Az új Lyme baktérium megkezdte magyarországi karrierjét, de az eddigi egy beteg betegséglefutásából messzemenő tapasztalat nincs, okoz még meglepetést e kórokozó hazánk lakóinak.
Infektológia
26
Háziorvos Továbbképzô Szemle 2006; 11: 26–x
© 1996–2006 The Promenade

Újonnan megjelenő vírusfertőzések

Ferenczi Emőke dr., Bán Enikő dr., Petrányi Gábor dr.,
Berencsi György dr.
„Johan Béla” Országos Epidemiológiai Központ, Virológiai Főosztály,
Vírusdiagnosztikai Osztály, Budapest

A közlemény összefoglalja a Magyarországon előforduló flavivírusok és hantavírusok hazai epidemiológiai
jellemzőit, az általuk okozott fertőzések virológiai vizsgálatának lehetőségeit. Beszámol
a nyugat-nílusi vírus hazai megjelenéséről, valamint a flavivírusok elleni alulimmunizáltság
veszélyeirõl.

2003 Elsõ hazai eredetû nyugat-nílusi (WN) vírusfertõzések szerodiagnózisa emberi központi
idegrendszeri megbetegedésekben
2003 Elsõ hazai eredetû nyugat-nílusi (WN) vírusfertõzések kimutatása háziállatok központi

2006-évben a Kullancsszövetség anyagi támogatását többek megtették, s ennek köszönhetően meghirdetjük „Az állati-kullancs visszaküldési kampányt”, ami abból áll, hogy az ország állatorvosaihoz kérdőíves beküldő szetteket juttatunk el. A kutyákból az állatorvos által szakszerűen, az állatpatikákban, gazdaboltokban és a gyógyszertárakban kapható kullancs-eltávolító kanállal kivett kullancsokat beküldik hozzánk. A laboratóriumban a kullancs faját határozzák meg. Ezt követően a kullancsokat megvizsgálják, hogy a kutyákat veszélyeztető Babeziózist okozó egysejtű vérélősködőt hordozzák-e. E vizsgálat választ ad arra, hogy a kutyáknak népi nevén Vérfestékvizeléses lázat okozó parazita milyen kullancsfajokkal, s az ország mely területein terjedt el. Ebből az adathalmazból hasonlóan a múlt évi eredményértékeléshez, idén egy rettegett kutyabetegség térképét rajzoljuk meg.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 2089 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x