Október 22-én kettős születésnapot ültünk ...
Címlap / Psziché / Október 22-én kettős születésnapot ültünk ...

Október 22-én kettős születésnapot ültünk ...

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-28

Mindenkinek megvan a saját 1956-hoz kapcsolódó családi története. Néhol ez véres emlékekkel, máshol - mint nálunk - kamasz-lázadással van kapcsolatban. Amikor tilos volt ünnepelni ötvenhatot, amikor nem volt szabad bevallani, hogy érintettek vagyunk, mi akkor is ünnepeltünk. Mégpedig a "születésnapomat". 

Kicsik és nagyok történelme
Ugyanazon országos volumenű történést mindenki másképp él és ítéli meg, hiszen a makrotörténelemben milliónyi mikrotörténelem él. Miket éltek át azok, akik személyesen vettek részt vagy tapasztalták meg az 1956-os eseményeket, és mit jelentenek az akkor történtek azoknak, akik a forradalom után születtek?

Nyilvánvalóan össze sem lehet hasonlítani azokat a tapasztalatokat, melyeket az ember személyesen él meg, azokkal, amikről csak hallomásból értesül. Az utóbbiakat is két csoportba lehet osztani: az elsőbe tartoznak, akik még az „átkos”-ban titokban, félve ünnepeltek, a másodikba pedig azok, akik már október 23-án nyíltan kivonulhattak az utcára megemlékezni.

Generációk sokfélesége
Az ötvenes években nagyszüleim mindkét ágon már gyermekeket neveltek, és küszködtek az 50-es évek nehézségeivel. A második világháborúban mindkét nagyapám hadifogoly volt; gyermekkorom egyik legnagyobb érdeklődéssel hallgatott elbeszélései közé tartozott, mikor nagymamám elmesélte nagypapám hadifogságból való hazaérkezésének körülményeit. 

Szüleim a háború alatt születtek, arról is rengeteget hallottam, hogy milyen szörnyűségeket mentek keresztül nagymamáim. A háború borzalmait átélt emberek bíztak abban, hogy a béke véget vet a létbizonytalanságnak, megint értéke lesz az emberéletnek, az emberi méltóságnak. A kommunista diktatúra valóságát ismerve tudjuk, hogy reményeik nem váltak valóra.

És az 56-os események ...
Nagyszüleim a szabadság eljövetelében reménykedve, izgatottan követték az 56-os októberi eseményeket. Egyik nagyapám tevékenyen részt is vett a forradalomban, leverte a vörös csillagot, ezért a forradalom bukása után elvesztette állását - ami viszonylag enyhe büntetésnek számított akkoriban- , és  csak vidéken dolgozhatott, távol a családjától.

Édesapám 16 éves volt ekkor, középiskolai tanulmányait folytatta, ahol az egyik tanár őszintén beszélt a forradalom lényegéről; édesanyám pedig 13 évesen éppen vakbélműtéten esett át, nagyszüleim pedig inkább nem vitték haza a kórházból, mert úgy gondolták, hogy ott védett helyen van, nem fogják bombázni, ha bármire sor kerülne – ők már megtapasztalták, hogy bármi bekövetkezhet. Férjem ekkor csupán 3 éves volt, arra emlékszik, hogy édesanyja viszi az óvodába, fogja a kezét. Az utcákon pedig rengeteg halott fekszik ...

A kettős születésnap izgalma
Én abba a generációba tartozom, amelyik nagyon is tisztán emlékszik arra, mikor titokban kellett ünnepelni. Az a generáció, mely a történelem bizonyos eseményeiről más verziót hallott otthon illetve az iskolában. Akkori gimnáziumi történelem tanárom például 56-ot „bizonyos mértékben forradalminak” merte nevezni, nem is értem, hogy nem vesztette el állását.

Lázadó tizenéves koromtól kezdve a születésnapomat (október 22.) az akkori baráti köröm mindig „kettős ünnepként” tartotta meg. Még a 80-as évek elején is a rendőrség politikai osztályának megbízottjai árgus szemekkel figyelték – járva a város utcáit, szórakozóhelyeit – milyen gyanús előkészületek folynak a vidéki városban a forradalom előestéjén. Mert volt rá precedens, hogy az egyik sugárúton lévő 56-os kilométer-táblát október 23-ra virradó éjjel megkoszorúzták. Ha netán igazoltatásra került a sor, mindig tudtuk az emelkedett hangulatot a születésnapommal indokolni.
Kortárs barátaim mesélték, hogy Budapesten az 56-os villamos teljes vonalát fokozottan figyelték október 23-án, mivel ez a járat volt a "lázadás helyszíne", valamint ilyenkor szokás volt az akkori helyszíneket végigjárni, felvonulni, s nosztalgiázva, nevetve mondták, hogy kapóra jött volna nekik akkoriban az én szültésnapom ...

A fiatalok, akik már a titokban ünneplést sem tapasztalták meg személyesen, talán csak örülnek annak, hogy iskolaszünet van, az ünnep igazi üzenete már nem igazán érinti meg őket.

Márai bölcsen jegyzi meg:
„Mikor az ember megtudja, hogy a közösség, melyhez tartozott,
nem igazi nemzet többé, csak a múlt kohéziós erejével
összetartott gyülevész sokaság, munkája átalakul magánvállalkozássá.”

Igaza volt.

Révész Márta

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 796 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x