Ha kórházba megy a gyermekünk...
Címlap / Psziché / Ha kórházba megy a gyermekünk...

Ha kórházba megy a gyermekünk...

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-21

Nem csak az egész kicsiknek, a nagyobbaknak is megrázkódtatást jelent a kórházi tartózkodás. Az egész családot megviseli, nem csak a gyereket. Nem mindegy, hogy készülünk fel rá, hogy a kórházban mi fog történni.  

Ha kórházba megy a gyermekünk, az az egész családnak nagy megrázkódtatás. Abban, hogy a gyermek hogyan tűri a kórházat, a családi környezet hiányát, a betegségen kívül az életkor, az értelmi és az érzelmi fejlettség, illetve az is közrejátszik, hogy milyen a szülő és a gyermek viszonya.

A gyermeket - hogyha az esetről előre tudunk, és nem hirtelen történik - mindenképpen elő kell készíteni arra, hogy kórházba megy


Életkorának megfelelően el kell magyarázni neki, hogy miért kell kórházba mennie. Értessük meg vele, hogy nagyon szeretjük, nagyon fog hiányozni, és amint lehet, meglátogatjuk, illetve hogy amikor lehet, ott leszünk vele, (életkortól és a kórházi lehetőségektől függően) és haza fogjuk hozni őt!

Ha előre tudjuk, hogy a gyermeküknek kórházba kell mennie, már néhány nappal előbb beszéljünk neki róla.Fontos, hogy a gyermek tudja: ott kell maradnia, és ott is kell aludnia! Ebben nincs lehetőség változtatásra. Beszélgesünk vele, mondjuk el neki, hogy lesznek ott más gyerekek is, és - ha a szülő nem tud folyamatosan jelen lenni, csak a nap egy részében - a nővérke fog vigyázni rá, ő ad enni - inni, ő viszi fürdetni, neki kell szólnia, ha fáj valamije, vagy ha valamire szüksége van.
Együtt készítsük össze a holmiját, amire a kórházban szüksége lesz


Lehetőség szerint engedjük meg neki, hogy kiválaszthassa azt a kedvenc pizsamát, játékát, poharát, amit vinni szeretne. Vihessen - ha már elég nagy - tabletet, telefont, laptopot, amivel kapcsolatot tarthat a szülőkkel, vagy igénye szerint meséket nézhet, tanulhat. Legyen mesekönyve, színezője, olyan játéka, amivel a többi gyerekkel együtt játszhat. (Egyszerű úti társasok) 

Ha váratlanul, sürgősséggel kell mennie a kórházba, akkor is mondjuk el neki, hogy mi fog vele történni!


Ha már bent van a kórházban, és el kell válniuk gyermeküktől, akkor nagyon fontos, hogy búcsúzzanak el tőle! Ne akkor "szökjenek el", amikor nem veszi észre! Ez ugyanis azt az érzetet kelti a gyerekben, hogy végleg ottmaradt, magára hagyták, és hatalmas traumát jelent a számára. Még akkor is így kell tenni, ha kockáztatjuk, hogy a gyerek sírni fog. Ha a szülő megteheti, érdemes a gyerekkel maradni legalább a nappali órákban. Éjjelre a nagyobb gyerekek már megértik, hogy a szülő nem tud a kórházban ágyat kapni, de a kicsik számára za éjszakai megébredés egy idegen helyen nagyon félelmetes. Nekik fontos, hogy ott legyen az egyik szülő, aki vigyázni tud rájuk. Sok kárházban megoldott a szülők alvása, de még mindig nem mindenhol. Van, ahol rászólnak a szülőre, ha a gyerekkel átölelve fekszik a gyerek ágyán, és olyan hely is sok van, ahol a szülők az ágyak mellett / között fekszenek matracokon a földön, ami igen méltatlan ugyan, de a hazai rendszerben ezek a lehetőségek vannak. 

A vírushelyzet idején is joga van a szülőnek a gyereke mellett tartózkodni, de előfordulhat, hogy az egyes intézmények külön előírást adnak ki amely nagyon szigorú higiénés szabályokat ír elő a szülők számára - ezt tudomásul kell vennünk és be kell tartanunk. 

Folyton a gyerek mellett lenni


Mára már szinte minden gyermekkórházban van mód arra, hogy valamelyik szülő, rokon, hozzátartozó - akár az édesanya, akár az édesapa, vagy nagyszülő - állandóan a gyermek mellett legyen. Ha ezzel a lehetőséggel élni kívánnak, akkor forduljanak az osztályvezető főnővérhez, aki tájékoztatást tud adni. Ez után meg kell beszélni a gyermek kezelőorvosával a folyamatos benntartózkodást, aki az adott esetnek megfelelően intézkedik (más szabály vonatkozik a csecsemőjüket szoptató anyákra, a vidéken lakó szülőkre stb.) 

Ha a család lehetőségei nem teszik lehetővé, vagy a gyerek életkora már nem indokolja a folyamatos együttlétet, akkor is látogassák őt minél gyakrabban, illetve ha egy mód van rá, akkor virtuálisan tartsanak kapcsolatot egymással. A látogatások alkalmával olyan ételeket és italokat vigyenek a gyereknek, amit a gyógyulásához az orvosok megengedtek. Ne szegjük meg a diéta szabályait már a kórházi tatózkodáskor! 

Mit vigyünk a kórházba? 


A látogatások alkalmával hozzanak apró ajándékokat, meglepetéseket, testvértől, társaitól rajzot. Meséljenek neki az otthoni dolgokról, arról, hogy mi történt az óvodában/iskolában, mit üzennek a társai. Így továbbra is mindenről tudni fog, és nem érzi magát elszakítva a családtól. Az a szülő cselekszik helyesen, aki őszintén előkészíti gyermekét arra, ami történni fog vele. Könnyebb elviselni az előre tudott kellemetlenséget, fájdalmat, mint a szorongást, a bizonytalanságot, félelmet. 

De mindezek ellenére ne higgyék, hogy a gyermekben nem lesz félelem, mégis megkönnyíti helyzetét az a biztonság, hogy neki a szülei mindent elmondanak, őszinték vele, és bízhat bennük! 

Bátran bevallhatjuk azt is, hogyha valamit mi sem tudunk, és mutathatunk példát azzal, hogy kérdezünk az orvostól, vagy a nővértől.


A gyereknek mindenről a saját nyelvén beszéljünk. Mondjuk meg, hogyha egy vizsgálat valószínűleg fájdalmasabb lesz a többinél, de azt is, hogyha valami csak kicsit kellemetlen de nem fáj. Ha így teszünk, a gyerek bizalmát élvezzük és kevésbé valószínű, hogy egyszerű vizsgálatokat visszautasítson csak azért, mert nem bízik meg a környzetében levő felnőttekben. (Korábban már becsapták, és már egy egyszerű lázméréstől is retteg.) 

A szülők pihenése is sokkal nehezebb ilyenkor, tudatosítsuk, hogy a fáradtság miatt mi mgaunk is sokkal stresszesebbek vagyunk. A türelem nagyon sokat ér minden ilyen helyzetben. 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2351 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x