Középkori vallató módszerek IV.
Címlap / Psziché / Középkori vallató módszerek IV.

Középkori vallató módszerek IV.

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A vallatásra szánt személyt egy világos terem egyik sarkában rövid pórázra tették. Kijártak a fogolynak bizonyos jogok. Amennyiben a szükség kínozta, őrei nyomban a megfelelő helyre kísérték, biztosítva az anyagcseréjét, ám ezek a látogatások értelemszerűen megritkultak.  

Étel és ital által véghezvitt halálos tortúrák, halálra éheztetés, halálra szomjaztatás
Az élelmiszer és a z ivóvíz tartós megvonása egyszerű, igénytelen és hatékony módszer. Nem igényel semmiféle eszközt és erőforrást. Az éheztetés, mint kínzási módszer jól bevált ha a z elítéltet semmiképp nem tudták szóra bírni. Nem inkvizíciós találmány, egynémely kultúrában szívesen alkalmazták. Módozatai sokfélék.
A rómaiak tisztában voltak a lélektani hatással is. A vallatásra szánt személyt egy világos terem egyik sarkában rövid pórázra tették. Kijártak a fogolynak bizonyos jogok. Amennyiben a szükség kínozta, őrei nyomban a megfelelő helyre kísérték, biztosítva az anyagcseréjét, ám ezek a látogatások értelemszerűen megritkultak. Néhány nap elteltével a fogvatartók nagy lakomát tartottak a rab szeme láttára elé is pakoltak teli tálat, de olyan távolságra helyezték el, hogy nem érhette el. A terápiát addig folytatták, míg a fogoly megtört. Ha az éheztetés célja a halál volt, akkor hagyták éhen pusztulni.

Egyiptomban az elítélt nyelvét le a száját pedig összeragasztották, majd jobbnál jobb falatokat pakoltak elé. A csel várható következménye általában az lett, hogy a fogvatartott nem törődve a következményekkel szétfeszítette a száját, miközben ajkain és szájüregében komoly sebek keletkeztek, ami pokolivá tette a táplálkozást.

Az oroszoknál előfordult, hogy a fogvatartott nyelvét kivágták majd napokkal később elővezették, és a következő a szadista játékot űzték vele: szemét elfedték , majd meghatározhatatlan állagú ételekkel „kínálták”. Az elítéltnek ki kellet találni milyen ételt kapott.

Az éheztetés kategóriájába tartozik még az is, mikor az elítéltet olyasmivel etetik, ami nem minősül tápláléknak. Középkori várbörtönökben kialakult szokás volt a rabokat saját ürülékük, vizeletük elfogyasztására kötelezni. Ha az elítélt bűne olyan mocskosnak minősült, mint a bélsár akkor a bűnöst mindig az általa elkövetett bűn megemésztésére kötelezték. Előfordult, hogy a legpazarabb tálakban tálalták a menüt. Ezt a hóhér segédek dolga volt. Beletartozott az is, hogy az elítélt száján letuszkolják a matériát, ha egyedül képtelen volt megbirkózni a förtelmes lakomával.

Halálra etetés, halálra itatás:
A vízzel történő vallatások közé tartozott a a variáció is mikor az elítéltet olyan vízzel itatták, melybe különféle porokat kevertek melyek fájdalmassá tették az anyagcseréjét. Ennek csúcsa lehetett mikor apróra zúzott üvegszilánkokat szórtak a folyadékba, melyek a bélrendszerbe jutva felsebezték azt. A víz hőfoka a jegestől a tűzforróig terjedt, sokszor a két véglet váltogatásával.

Az ételekkel kapcsolatban ugyanezek praktikák éltek. Elterjedt volt az éheztetés és a túletetés technikája is. A legyengült áldozatot mivel hosszú ideje nem ehetett, a váratlan mennyiségű étel elfogyasztására kényszeríttették ennek eredménye legtöbbször halál volt. Ha esetleg mégsem a procedúrát ismételték. Az eljárás kivitelezése függött a vád súlyától, elítélt rangjától. A jómódú elítéltet volt, hogy kedvenc ételével etették halálra.
A 14. Századi krónikák szerint Oroszország egyes ázsiai területein bizonyos törzseknél előfordult, hogy a foglyul ejtett szeme láttára feldarabolták és megfőzték annak asszonyát és gyermekeit. A szerencsétlent ezek után szerettei elfogyasztására kényszeríttették.

Forrás: Torrente del Bosque: Kínzások és kivégzések története
Vagabund Kiadó
vagabund@freemail.hu

Középkori vallató módszerek I.
Középkori vallató módszerek II.
Középkori vallató módszerek III.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 12161 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x