Középkori vallató módszerek V.
Címlap / Psziché / Középkori vallató módszerek V.

Középkori vallató módszerek V.

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-02-06

Felcsatolhatták ugyan néha, de 2-3 napnál tovább biztos nem. Hosszabb idejű alkalmazása ugyanis a feleség halálát eredményezte volna. Gondoljunk csak az elmozdíthatatlan vas állandó dörzsölése által okozott horzsolásokba, az ismétlődően felszakadó sebekbe, az elkerülhetetlen vérmérgezésbe, esetleg  

Cséplőlánc
Ez egy alaposan felcicomázott korbács volt. Lapos és borotvaéles ovális láncokból állt, de díszíthették még egyéb hegyes szélű levél alakú kiegészítőkkel is. Ezeket összefonták még egy dupla lánccal, amely négy vascsillagban végződött. Ezen eszköz ergyszerűbb kivitelezése a tüske vagy tövis korbács volt. Ennek eredete a krisztusi időkig nyúlik vissza. Ezt a 14 század közepén kivonták a forgalomból, mert a cséplőlánc elfoglalta a helyét. Ma már ügyelnek, arra, hogy az elítélt megkínzásakkor ne legyen külsérelmi nyom. Régen ez nem számított. Lényegében minél inkább véres és taszító volt az eljárárás, annál elrettentőbb példát mutatott. A súlyos , véres zúzódások látványában a középkori hatalmasságok mindig bőséges élvezetet nyertek.

Erényöv
Evszázados mítoszok fűződnek ehhez az eszközhöz. Azt a célt szolgálta, hogy a házastársi hűség biztosítva legyen.

Az erényöv-jelenséget érdekes módon a keresztes lovagok asszonyaival társították a leggyakrabban. Igazából, nem találtak erről írásos bizonyítékot. Felcsatolhatták ugyan néha, de 2-3 napnál tovább biztos nem. Hosszabb idejű alkalmazása ugyanis a feleség halálát eredményezte volna. Gondoljunk csak az elmozdíthatatlan vas állandó dörzsölése által okozott horzsolásokba, az ismétlődően felszakadó sebekbe, az elkerülhetetlen vérmérgezésbe, esetleg a kezdeti terhességből adódó következményekre, vagy a női ciklikusságra. Néhány történész szerint az öv a nők védelmét szolgálta, így akarták megakadályozni az erőszakot. Sok visszaemlékezésből ismeretes,hogy a nők önként csatolták fel és zárták magukat az erényövbe, mikor katonákat szállásoltak el a házban.

Júdásbölcső
A középkor első harmadábanalakult ki az eljárás. A júdásbölcső piramis alakú. Az áldozt végtagjait kötelekkel egíy csigaszerű szerkezethez erősítwették, majd a levegőbe húzták, és sokszor órákig úgy tartották. Végül vezénbyszóra leengedték a piramis tűhegyes csúcsára., úgy, hogy a súlyával vagy végbélnyílására, vagy herezacskójára – női elítélt esetében a vaginára -, eselteg a legalsó hátgerinccsigolyák alatti pontra nehezedjen. A hóhér a vallatók lelkesedése és élvezete szerint bvariálhatta a nyomást, nullától egészen a test teljes súlyáig. Az áldozattal ezenkívül szabad volt még „apróbb2 csínyeket is elkövetni, rázogatni, lökdösgetni, vagy gyorsegymásutánban több ízben is leengedni a hegyre. Perfekt kínzóeszköz volt, arra külön ügyeltek, hogy a delikvens bele ne haljon. Az okozott sebek egész életre szóltak.

Fejtörő
Kínzó és kivégzőeszközként egyaránrt alkalmazták. Az áldozat állát ráhelyezték az alsó támasztó-korlátra, a fölül elhelyezkedő rögtönzött fejfedőt pedig egy csavar segítségével elkezdik lassan lefelé szorítani. Az ocsmány találmány először a fogakat préseli bele az ínybe, majd összetöri az állkapocscsontokat. Kicsivel később a aszemek ugranai ki azüregükből, végül pedig az agy spriccel kia tört koponyán keresztül. Manapság kivégzésre nem használják de vallatásra igen. A moder fektörő áll és kalaprésze még ki is van párnázva.

Az eretnek villája
Ezt a négyágú eszközt az eretneksséggel gyanúsított áldozatok szegycsontjába szúrták, miközben meggátolták a fej mozgását. Végül a gyanúsított már csak mormogni tudott, azt is alig hallhatóan. Ekkor kihúzták a villát, és ha a megvádolt még ekkor sem volt hajlandóvallomást tenni akkor a spanyol invizicióban benntartották, mint bűnbocsánat nélküli eretneket, majd ranghoz illő ruhába öltöztetve elvezették a kivégzőpadhoz, ám tették ezt az utolsó kenet feladásával, vagyis a bűnbocsánat vigaszával. A római inkvizicióban ez utóbbiakat mellőzték, és az eretneket vagy felakasztották, vagy pedig felnégyelték ha nem engedett a villának.
Középkori vallató módszerek IV.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 9929 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x