Középkori vallató módszerek VII.
Címlap / Psziché / Középkori vallató módszerek VII.

Középkori vallató módszerek VII.

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-02-06

Ezt követően az elítéltet forgalmas nyilvános helyre leginkább a település főterére szállították. és ott közszemlére tették. A csőcseléknek így alkalma nyílt a büntetlen bántalmazásra. Enyhébb esetben csak taszigálták, orrát csavargatták,  

Kaloda vagy pellengér
A kaloda az egyik legszégyenteljesebb legmegalázóbb büntetési és kínzási forma. Az eljáráas lényege abból állt, hogy az áldozat kezeit lábait megfelelő méretű lyukakkal rendelkező deszkából ácsolt szerkezetbe rögzítették, majd megvasalták, így lehetetlenné tették a test mozgását.


Ezt követően az elítéltet forgalmas nyilvános helyre leginkább a település főterére szállították. és ott közszemlére tették. A csőcseléknek így alkalma nyílt a büntetlen bántalmazásra. Enyhébb esetben csak taszigálták, orrát csavargatták, felpofozták, megdobálták. A megvert kipellengérezett személyt általában a saját ürülékével öntözték, A hulladékot a nyomorult szájába nyomták, arcát haját összekenték vele. Volt eset, hogy megkövezték, megégették, csiklandozták, Csak a legártatlanabb törvényszegők remélhették, hogy néhány zöld folttal megúszzák.

Vallató csizmák
Ezek egy különleges kialakítású szűkített szerkezetek voltak. Úgy tervezték őket, hogy nem kevés hóhéri közreműködés segítségével bokától térdig tökéletesen illeszkedjen a lábra. A vasból készült eszköz belső felén kisebb-nagyobb tüskék és pengék voltak. A csizmát először a delikvens lábára illesztették, majd kezdetét vette a tortúra. A hóhér egy kalapács segítségével addig ütlegelte a lábbelit, míg annak belső felülete a lábra simult. A bőrszövetek pedig áttörtek a pengék és tüskék alatt, melyek behatoltak a boka és lábszárcsontokig. . A művelet komoly fájdalommal,vérveszteséggel járt. A folyamat közben az áldozatot többször is fellocsolták, hogy eszméleténél tartsák. A vallatásra használt csizmák áldozatai ha esetleg életben is maradtak, örökre nyomorékká váltak.

Lélektisztító eljárások
Egyházi gyakorlatban igen elterjedt volt. Mivel az egyházi gyakorlatokban a boszorkányság eretnekség illetve más katolicizmus ellen vétett személyek lelke romlott mocskos és rossz eszmékkel szennyezett, így rögvest meg is kellet tisztítani, a rárótt büntetés előtt. A lelki kezelés bár az üdvözülés elősegítését szolgálta, nem annyira spirituális, hanem inkább fizikai eszközök alkalmazását jelentette. Ez abból állt, hogy nem emberi tápláléknak nevezhető anyagokat erőltettek le az ááldozat torkánPéldául: szappanos vizet, kénes forrásban lévő vizet, parazsat, forró szenet. Ez iszonyatos kínokat okozott. Felsértve az áldozat nyelőcsövét gyomrát.

Forrás: Torrente del Bosque: Kínzások és kivégzések története
Vagabund Kiadó
vagabund@freemail.hu

Középkori vallató módszerek VI.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4461 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x