"Szívrohamot kapok tőled!" ...és sajnos tényleg!
Címlap / Psziché / "Szívrohamot kapok tőled!" ...és sajnos tényleg!

"Szívrohamot kapok tőled!" ...és sajnos tényleg!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Panaszkodtunk valaha barátainknak arról, hogy stresszes munkánktól vagy utálatos főnökünktől felmegy a vérnyomásunk? Nos, nem jártunk messze az igazságtól. 

Vajon hányszor csúszott ki a szánkon egy-egy pocsék nap végén, hogy „szívbajt kapunk” a munkánktól vagy felmegy a vérnyomásunk a főnök viselkedésétől? A rossz hír, hogy sajnos igazunk lehet. Miközben talán nem is figyeltünk a szóhasználatra, pontosan kimondtuk, mi fenyeget bennünket.

Egy új tanulmány szerint, mely 22 ezer női orvos és nővér bevonásával készült, aki stresszes munkahelyen dolgozik vagy gyakran kerül stresszes szituációba, növeli esélyét a szívrohamra és a hozzá kapcsolódó problémákra. Valószínűleg azért, mert a stressz együtt jár a magas vérnyomással és más veszélyekkel.


Azok a nők, akik jelentős munkahelyi nyomásra panaszkodtak, kétharmaddal nagyobb eséllyel kaptak szívrohamot a 10 éves követési időszakban, összehasonlítva a könnyebb munkát végzőkkel. Akiken nagyobb volt a nyomás, 41 százalékkal gyakrabban szorultak bypass műtétre vagy más, szívprobléma esetén szükséges beavatkozásra.

A túl nagy nyomás és igénybevétel nem teljesen egyezik a munkahelyi stresszel. Amikor a kutatók nyomásról beszélnek, a pszichológiai stressz egy speciális típusát értik alatta: ez alapvetően azt jelenti, mennyire veszi igénybe munkája az embert, mekkora a kontrollja saját munkája felett, mennyire tudja kézben tartani feladatait – mondta Michelle Albert orvos, a tanulmány vezető szerzője.

Egy kihívást jelentő, gyors tempójú munka nem feltétlenül jelent fokozott nyomást. Az erőteljes nyomással járó munkahelyek azonban rendkívüli módon igénybe veszik az embert: egyre kevésbé tudja irányítani saját életét, úgymond, elfelejt önmaga felett ellenőrzést gyakorolni (például egy 12 órás műszak után). Ahol a nyomás kisebb, a munkavállaló képes átlátni feladatait és magára is több ideje marad, nem „csúszik ki kezéből” a gyeplő.

A krónikus stressz szorongáshoz és depresszióhoz vezet – mindkettő köthető a szívproblémákhoz. Az említett tanulmány – más kockázati tényezőket is figyelembe véve, mint pl. a testtömegindexet és a dohányzást – csak kismértékben hozta összefüggésbe a munkahelyi nyomást és a szívrohamot, hozzátéve, hogy más rizikófaktorok is szerepet játszanak abban.

Michelle Albert szerint a munkahelyi nyomás a szervezet stressz-rendszerének túlzott aktivizálódását éri el, beleértve a stresszhormonok felszabadulását. Ez magas vérnyomáshoz, inzulin-rezisztanciához és más folyamatokhoz vezethet, melyek károsítják az ereket és a szívet.

„A stressz normális, kivéve, amikor olyan mértékű, hogy az már meghaladja testünk képességét az alkalmazkodáshoz – és itt pontosan erről van szó” – mondta Albert, aki egyébként a Harvard egészségügyi iskola professzora és a bostoni Brigham és női kórház kardiológusa.


A szakembert és kollégáit némileg meglepte, hogy a magas beosztásban dolgozó, szép fizetéssel rendelkező nőknél szintén nagy a szívroham kockázata. Ezeket a típusú munkahelyeket – például a menedzseri pozíciókat – általában nem kezeljük túl stresszes munkaként, ezért itt másfajta stresszről lehet szó. Magas pozícióban magányos lehet az ember; a nagy felelősség és a tekintély is elszigeteltté teheti. A magány és a támogatás hiánya korábbi tanulmányok szerint ugyancsak lehetnek a szívroham rizikófaktorai.

Nem csak ez lepte azonban meg a kutatókat. Eredményeik alapján a munkahely elvesztésétől való félelem nem volt összefüggésbe hozható a szívproblémákkal. Valószínű azonban, hogy ez nem igaz mindenkire és minden iparágra nézve.

„A tanulmányozott emberek egészségügyi dolgozók voltak – mondta Michelle Albert. – A jelenlegi gazdasági helyzetben az egészségügyben némileg stabilabbnak tűnnek az állások.”

Fontos tehát hangsúlyozni, hogy az eredmények alapján nem lehet általánosítani és a kutatók nem vehettek figyelembe valamennyi stressz-forrást, mint például a pénz miatti stressz vagy egy szeretett személy elvesztését, melyek szintén hatással vannak egészségünkre. Mindezek további kutatásokat tesznek szükségessé.

„Olyan környezetben élünk, ahol nem csupán egy stresszforrással kell szembenéznünk – mondta a szakember. – Több fajta stresszel találkozunk mindennapjainkban, ezért fontos a különféle stresszorok együttes hatásának vizsgálata a szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából.”


B.A.

Forrás >>

Képek: FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 4172 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x