A szerelem mindent legyőz...?
Címlap / Psziché / A szerelem mindent legyőz...?

dr. Valló Ágnes
dr. Szilágyi Zoltán

A szerelem mindent legyőz...?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-12

A királyfi elvette Hamupipőkét, a szegény ember legkisebb fia - miután legyőzi a sárkányt, félszemű óriást, gonosz boszorkát (nem kívánt törlendő) - elnyeri a királykisasszony kezét (hogy a fele királyságról már ne is beszéljünk). És boldogan élnek, amíg meg nem halnak. 

A fiatalok szerelme minden akadályt legyőz – a társadalmi különbségeket, a szülői tilalmat, ellenkezést – eljutnak a beteljesülésig, a házasságig. Aztán legördül a függöny, boldogan élnek, míg meg nem halnak.

Vajon tényleg boldogan élnek? Vajon a szerelem tényleg le tudja győzni a hétköznapok monotóniáját? Le tudja győzni a társadalmi, neveltetésbeli, értékrendbeli különbözőségeket?Amikor szerelembe esünk, azt hisszük, hogy párunk a legcsodálatosabb férfi/nő a földkerekségen. Minden percünket együtt akarjuk tölteni. Minden pillanatban jól érezzük magunkat együtt. Kitölti minden gondolatunkat. Semmi másra nem vágyunk, csak hogy együtt legyünk. Aztán összeköltözünk, összeházasodunk, és sokszor pár hónap múlva az öröm tovatűnik. Helyét a megbántottság, harag, csalódottság veszi át. Sajnos nagyon sok párnál van ez így. Vajon miért?


Biztos, hogy a focit szereted?

Amikor lángol a szerelem, a fiú leül egy fontos meccset megnézni (mi lehet fontosabb a Manchester United – Barcelona kupadöntőnél?), a lány melléül, hozzábújik, és jól érzi magát. A fiú nézi az izgalmas meccset, és közben ott érzi maga mellett a szeretett lányt, átöleli, simogatja vállát, haját. A lány - fejét a fiú ölébe hajtva - nézi, ahogy 22 ember kerget egy labdát, ami néha beakad egy hálóba, és akkor mindenki nagyon örül, és azt hiszi, hogy nincs is ennél jobb dolog a világon. Hiszen a szeretett fiú ujjai szórakozottan babrálnak a hajában, és amikor gól kiált, boldogan megcsókolja őt. …Aztán eltelik egy pár hónap, a fiú egyik meccset nézi a másik után, lány egyre ingerültebb. „Mi az Istent tudsz nézni ezen a hülyeségen?” Menjünk inkább sétálni vagy moziba!” A lány egyre sértettebb, elhanyagoltnak érzi magát. A fiú pedig úgy érzi, hogy becsapták: „ Hiszen azt mondtad, hogy szereted a focit!”
A lány nem a focit szerette. A lány szeretett együtt lenni a fiúval, a lány szeretett odabújni hozzá, nem volt ez hazugság. Vagy mégis?

Sok más mellett a „szerelem” és a „tartós párszeretet” témáját is feldolgozzuk Párkapcsolati Tanácsadó Képzésünkön.

Rómeó drogmámorban?

A hormonok hazudtak. A szerelem – bármennyire földhöz ragadottan hangzik, bármennyire úgy érezzük, mintha lerángatnánk ezt a csodálatos érzést a mennyekből a földre – tulajdonképpen kémiai anyagok, hormonok, ingerületátvivők hatására alakul ki. Fenil-etilaminnak nevezik azt az anyagot, ami azt a bizonyos rózsaszínű vagy lila ködöt teremti az agyunkban, ami mindent elvakít, amitől semmi mást nem látunk, mint a szeretett lényt. És neki is csak a jó, vonzó oldalát. Különböző vizsgálatok szerint a fenil-etilamin átlagosan fél-másfél éven keresztül marad magas szinten. Valakinél sokkal kevesebb, már néhány hónap alatt elszáll, és néhány, ritka esetben (főleg távkapcsolatoknál, amikor a pár csak néha találkozik) sokkal tovább is tarthat. Azt átlag azonban: egy év. És amikor elszáll a mámor, akkor fontossá válnak az addig észre sem vett, vagy lényegtelennek ítélt dolgok. Akkor előfordul, hogy a fiú vagy a lány egy reggel felébred, a párjára néz, és nem érti, hogy ki ez az idegen mellette itt az ágyban.

Összeillettek a veronai szerelmesek?

Kérlek, ne rémüljetek meg, ez nem egy törvényszerű forgatókönyv. Nem szükségképpen történik így, mert ha két ember összeillik, ha hasonló az értékrendjük, érdeklődésük, ha mindig tudnak miről beszélgetni, ha össze tudnak csiszolódni, ha jól működnek a  hétköznapok, akkor a fenil-etilamin helyét más hormonok veszik át. Az oxitocin a kötődés, a gyengédség, a szerotonin a boldogság, az endorfin a tartós, kiegyensúlyozott szeretet hormonjai (pontosabban ingerület-átvivő anyagai), amikre aztán ténylegesen lehet egy valódi, tartós, mély társszereteten alapuló párkapcsolatot létrehozni.A gond az, ha a pár ebben a drogfelhőben, fenil-etilamin mámorban kötelezi el magát, köt házasságot; akkor bizony könnyen fordulhat elő, hogy kiderül: teljesen mást várnak az élettől. Másképp képzelik el a jövőjüket, karrier céljaikat, más az értékrendjük, mást várnak a párkapcsolattól. És akkor bizony nagyon hamar a válóperes bíróság előtt, vagy jobb esetben válási mediációban találjuk magunkat.

Éppen ezért, mielőtt elköteleződnénk, érdemes szemügyre venni, mennyire illünk össze az élet különböző területein. A szenvedélyes szerelem a hab a tortán, és a torta hab nélkül nem az igazi. Na de a hab torta nélkül?

Az összeillésről itt is olvashatsz


 

 

 

 

 

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 16553 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x