Hogy a szaloncukor ne mérgezze meg az ünnepet...
Címlap / Szépség-Egészség / Hogy a szaloncukor ne mérgezze meg az ünnepet...

Hogy a szaloncukor ne mérgezze meg az ünnepet...

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-17

Az adventi készülődés során egyre gyakrabban fordulunk meg különféle boltokban, és töltjük fel kosarunkat finomabbnál finomabb édességekkel. Néhány praktikus tanács, mire figyeljünk. 

Címke
A vásárlást érdemes a termék címkéjének elolvasásával kezdeni, hiszen számtalan információt, például a termék pontos nevét, a forgalmazó vagy gyártó nevét és címét, a termék nettó tömegét, valamint minőség-megőrzési idejét és javasolt tárolási feltételeit, innen tudhatunk meg. A címkén a következő információk találhatók meg:

Szerepelhet továbbá az élelmiszereken a termék táplálkozási értéke (kalória, zsír, fehérje és szénhidráttartalma).

Figyelem! Számos esetben előfordul, hogy mást mutat a polcfelirat és a termék címkéje. A kettő közül mindig és kizárólag a termék címkéjén szereplő adatok a meghatározók.
Tipp: Ha a minőségmegőrzésre illetve fogyaszthatósági időre vonatkozó információt nem találunk a címkén, ne vásároljuk meg a terméket!

Figyelj, hogy milyen csokit teszel a kosaradba! >>

Csomagolás
Feltétlenül szemrevételezzük a csomagolást is! A csomagolás az esztétikum mellett a termékek eltarthatóságát és szállíthatóságát biztosítja.

A szaloncukrok többségét, jó esetben hegesztéssel lezárt műanyag fóliába csomagolják, amelyeket azután vagy  műanyag tasakban, vagy dobozos kiszerelésben árusítanak. A vásárlás során érdemes a dobozban kapható szaloncukrot előnyben részesíteni, mert ebben kevésbé sérülnek a szaloncukorszemek. Ha a zacskóban csomagolatlan szaloncukrot látunk, ne vegyük meg, mert higiéniai szempontból problémás lehet!
Tipp: A csomagolást érdemes csak azután kidobni, ha meggyőződtünk a termék minőségéről.

Az édes kísértés története >>

Információs vonal
A minőségi termékeket gyártó vállalatok a termék csomagolásán közzéteszik információs vagy fogyasztói vonaluk telefonszámát. Hogy ez miért fontos? A telefonvonal megléte már önmagában is fontos jele annak, hogy minőségi terméket vásároltunk, de ezen keresztül a gyártók bármilyen minőségi kifogásunkra vagy kérdéseinkre is választ adnak.

Minőség megőrzési idő
A szezonális édességekre az üzletek általában az ünneptől számított 3 hónapos minőség-megőrzési időt szavatolnak, de ennek pontos időpontját ugyancsak a termék címkéjén olvashatjuk.
Tipp: Minőségi kifogás esetén az üzlet, ahol a terméket vásároltuk, a minőség-megőrzési időn belül, blokk ellenében köteles a terméket kicserélni. Amennyiben ezt az üzlet megtagadja, a vásárló a vásárolók könyvében kérheti észrevétele kivizsgálását.

Akció?
Ha akciós édességet szeretnénk venni, nézzünk utána, vajon miért került sor a leárazásra. Különösen figyeljünk a minőség megőrzési időre!
Tipp: Ha a sok átárazás miatt többféle ár is szerepel a terméken, a vásárlónak jogában áll az alacsonyabb árat fizetni!

 

Édességgyártók Szövetsége
Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4586 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x