Boróka, boróka, lesz belőled pálinka...
Címlap / Szépség-Egészség / Boróka, boróka, lesz belőled pálinka...

Boróka, boróka, lesz belőled pálinka...

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-26

Zamatos, ízletes. Kicsit már a telet idézi leveleivel, de még kecsesen világít a nyári tűz vöröse terméséből. Mire is jó ez a finom boróka? 

Származása:
A ciprusfélék családjába tartozó gyógy- és fűszernövény. Magyarországon a Bükk fennsíkon és az Aggteleki vidéken nő, valamint a Kunsági Nemzeti Park büszkesége az ősborókás. Észak Amerikából származó növény, mely már Európában is elterjedt, vadon nő. Jól tisztítja a levegőt és nagyjából mindenhol megél, ezért is volt jellemző növény az I. világháború után a kórházak, iskolák, óvodák közelében. A sok TBC-s beteg miatt szükség volt a levegő természetes tisztítására, amit a boróka el is végez. A középkorban emberek misztikus hatást is tulajdonítottak neki, úgy gondolták, hogy megvéd a rossz szellemektől, védi a tárgyaikat, otthonaikat. Ezért az ajtókba borókaágat akasztottak a boszorkányok ellen és égették is, hogy füstje védelemmel vonja be a házat, a tárgyakat.

A belőle készült pálinka Európában nagyon népszerű- a szlovákoknál borovicka, a norvégoknál finkel, Tirolban pedig Kranawitter néven ismert. Emellett a gin alapanyaga is!

Termesztése:
Jól tűri a szélsőséges időjárást, a meleget és a hideget is. Átlagos a fényigénye, de nem bánja a napos helyet sem. Nem igényel sok nedvességet és különlegesen jó talajt sem. 

HarmoNet tipp: Gyógynövényismeret - Tudomány vagy misztikus családi hagyaték? >>

Élettani hatása:
A friss bogyó sok C-vitamint is tartalmaz, de tárolás esetén lebomlik. Erős vizelethajtó, vese- és epekőoldó. Ismert étvágyjavító, teltségérzettel járó emésztési panaszokat csillapító, valamint húgyúti fertőtlenítő hatása. Alkalmazzák reuma, köszvény és ödéma esetén is. Gyakori alkotórésze a légzőszervi megbetegedések elleni teakeverékeknek. 

Gasztroniómia:
Íze csípős, édes-kesernyés, zamatos, nagyon aromás. Használható pácok, mártások, főzelékek, sertés- és vadhúsok, libák, kacsák, rostonsültek, vadpástétomok, káposztás ételek elkészítésére.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 8620 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x