Nőgyógyászati fertőzések I.
Címlap / Szépség-Egészség / Nőgyógyászati fertőzések I.

Nőgyógyászati fertőzések I.

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-25

Az alábbi leírás rövid összefoglalása a nőgyógyászati fertőzéseknek. Nem alkalmas arra, hogy ezek alapján bárki is megpróbálja kezelni önmagát, vagy másokat.  

Kedves Olvasóink!

Az alábbi leírás rövid összefoglalása a nőgyógyászati fertőzéseknek. Nem alkalmas arra, hogy ezek alapján bárki is megpróbálja kezelni önmagát, vagy másokat.

Egy tömör áttekintésnek szántam, hogy felhívjam a figyelmet, mennyi veszély leselkedik a nőkre a mindennapok során. Ha hüvelyi folyás, vagy bármilyen nőgyógyászati eredetű megbetegedést tapasztaltok, feltétlenül ajánlott a nőgyógyász felkeresése. A barátnőtől, szomszédtól kapott tanácsok soha nem lehetnek annyira pontosak, mint amit az erre a szakterületre specializált szakember tanácsolhat.

Ha a hüvelyfolyás nem szűnik meg az első kezelés után, akkor további kezelésre van szükség. Mindenkit arra bátorítok, hogy ne akarjon a hüvelyfolyással együtt élni, mert a szexuális életet nagyon megnehezítheti mind a nők, mind a partner számára.

A nőgyógyászok azért vannak, hogy segítsenek a Ti panaszaitokon, ne féljetek elmenni a szakemberhez, és mindenkinek ajánlom, hogy keresse fel a neki szimpatikust orvost.

Dr. Eszlári Péter
nőgyógyászNem szexuális úton terjedő nemi betegségek
A nemi fertőzéseket két csoportra oszthatjuk. Egyik részükre jellemző, hogy főleg szexuális kapcsolat útján kerül az egyik emberről a másikra, míg másik részük egyéb úton nemi érintkezés nélkül is megkapható.

Szexuális úton terjedő betegségek esetén nagyobb lehetőségeink nyílnak a védekezésre, mert ha állandó partnerünk van, akkor a fertőzés veszélye minimális, vagy ha partnerünk "kevésbé megbízható", akkor óvszerrel védekezhetünk. A második csoport esetén ilyen lehetőségeink nincsenek. Ha a környezetben elég sok kórokozó található, és esetleg az immunrendszerünk lokális, vagy szisztémásan legyengült, könnyen megkaphatjuk a fertőzést.

A genitális fertőzéseknek két módja ismert: endogén és exogén. Endogén esetben nem a környezetből származnak a kórokozók, hanem a saját szervezetben található baktériumok kezdenek szaporodásba. Exogén fertőzéssel elsősorban szexuális aktus során találkozunk, mikor a fertőzést a partnerünktől kaptuk meg.

A szexuálisan terjedő betegségek ("sexually transmitted disease"-STD) elsősorban nemi kapcsolat útján fertőznek. Jelentősebb képviselői: Syphilis (vérbaj), Gonorrhoea (kankó).

A mindennapok során szexuális életet nem élő egyénekben is előfordulnak nőgyógyászati fertőzések. Az alsó genitális traktus fertőzéseihez tartozik a szeméremtest, a hüvely és a méhnyak fertőzései. A felső genitális traktushoz az előzőek folytatásában elhelyezkedő méh, petevezetők, petefészkek, és a hashártyagyulladás tartozik.

A hüvely élettani viszonyok között a nemi ciklus beindulása után nem steril. Lactobacillusok jelennek meg, és tartósan savas pH-t hoznak létre, ami fontos szerepet játszik a kórokozók megtelepedésének megakadályozásában.

Az alsó genitális traktus fertőzéseinek oka lehet kórokozó szerint: gomba, baktérium, protozoon, vírus.

Gombák:
Elsősorban a Candida albicans játszik szerepet a hüvelyi és a szeméremtesti fertőzésekben. Elsősorban a tápcsatorna alsó szakaszából származik a gomba, és nem nemi úton terjedő betegség

Hajlamosító tényező a közelmúltban folytatott antibiotikumos kezelés, szteroidos kenőcs használata, cukorbetegség, terhesség és a fogamzásgátló tabletták szedése.

Jellemző tünetei: szeméremtesti viszketés, égő érzés, szagtalan fehér bő túrós folyás, fájdalommal járó közösülés.

Kezelésében gomba ellenes szerek javasoltak. Ezek első lépésben hüvelytabletták, kenőcsök, míg makacsabb visszatérő fertőzések esetén tabletták.

Baktériumok
A bakteriális vaginosis a leggyakoribb, gyulladásos tünetekkel nem járó hüvelyi fertőzés. Oka elsősorban a kis mennyiségben jelenlevő baktériumoknak az elszaporodása a hüvelyben, a Lactobacillusok eltűnésével.

Tünetek: típusos esetben a homogén, szürkésfehér folyás jelenik meg, ami esetenként kellemetlen halszagú. A hüvely pH-ja 4,5 felett van. Nem okoz fájdalmat, égést, viszketést.

Potenciális szövődmények miatt van nagy klinikai jelentősége. Terhesség alatt méhen belüli fertőzéseket okozhat, ami koraszüléshez vezethet. Hajlamosíthat kismedencei gyulladásra.

Kezelésében elsősorban a szájon át és a hüvelytabletta formájában adott metronidazol használatos.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 11616 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x