Vasárnap sem érdemes délig durmolni ...
Címlap / Szépség-Egészség / Vasárnap sem érdemes délig durmolni ...

Vasárnap sem érdemes délig durmolni ...

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-10-27

Bár azt hisszük, kifejezetten jót tesz a hétvégi henyélés, hétfőn "visszacsap" a kétnapos hosszabb alvás.  


Rendezvénynaptár
Amennyiben hétfő reggel alig tudunk kikászálódni az ágyból és úgy nézünk ki, mint akit kifacsartak, most megkapjuk a pontos magyarázatot a dologra: lehet, hogy a hétvégi túl sok alvás miatt szenvedünk.


Kutatók szerint ugyanis nem tesz jót a több alvás hétvégente: túl fáradttá tesz minket az újabb hét kezdetére. Sokan egészen szerdáig „tántorognak”. A meghosszabbított alvás hatásai közé tartozik a lassabban működő memória- és reakcióidő is, amely megmagyarázza, miért érezzük magunkat lassúnak és szinte bármire képtelennek hétfő reggelente. Az alvási szokások ismétlődő váltogatása idővel kövéríthet és hajlamosabbá tehet arra, hogy visszaszokjunk a cigarettára, kávéra – mutatott rá egy kutatás.

A Chicagói Rush egyetem tanulmánya, mely arra kereste a választ, hogyan befolyásolja reakcióidőnket az alvási szokások változtatása, azt sugallja: már 2 óra „hosszabbítás” miatt rosszabbul érezhetjük magunkat a hét kezdetén.

 

Az Applied Ergonomics című lapban megjelent kutatás szerint lényegesen lassabban reagál az ember egy gomb lenyomása esetén is – a vizsgálatban résztvevő alanyokat arra kérték, nyomjanak meg egy gombot, amikor telitalálatot látnak a képernyőn. Nem meglepő módon reggelente jóval lassabbak voltak, mint este, de még lassabban reagáltak egy hétvége után, amikor hétfői napon kellett produkálniuk.

Helen Burgess vezető kutató elmondta, a hétvégi alvás olyan, mintha az ember saját testóráját későbbre állítaná. Ez önmagában nem lenne probléma, leszámítva, amikor hétfő reggel hirtelen kell visszaváltani a hétköznap megszokott felkelési időre és gyors reagálásra, teljesítésre.

A „társadalmi jet-lag” kifejezést egy német kutató, Till Roenneberg alkotta, aki kimutatta, hogy bizony a jelenségnek hatása van egészségünkre. Növeli az esélyét a dohányzásnak, a koffeintartalmú italok és az alkohol fogyasztásának. A jet-lag kifejezést, melynek elfogadott magyar megfelelője nincs, arra az állapotra használják, amit az ember több időzónán keresztülhaladás esetén érez – amikor repülővel utazik. S míg az ilyen utazásból adódó kellemetlenségeket legtöbben csak ritkán érzékeljük, az alvási szokások megváltoztatásából adódóakat minden héten átéljük.

Roenneberg legutóbbi tanulmányába 65 ezer nőt és férfit vont be, és megállapította: azok, akik eltérő alvási szokásokkal élnek hétköznap és hétvégente, háromszor akkora eséllyel válnak túlsúlyossá, mint a minden nap megközelítőleg ugyanabban az időpontban ébredők.


B.A.

Forrás >>


Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 8817 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 

/img/hirdetes/2021/9honap_banner-300x250-logo.jpg
 

Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x