A bádog favágó panaszai (... térdem ropog, csípom kopog...)...
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / A bádog favágó panaszai (... térdem ropog, csípom kopog...)

A bádog favágó panaszai (... térdem ropog, csípom kopog...)

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-21

Szegény bádog favágót méltán tekinthetjük az izületi betegségek "állatorvosi lovának", legalábbis berozsdásodott formájában. Ilyenkor az összes izülete recseg-ropog, mozgáskorlátozott, ha lenne szíve, a fájdalmat is érezné "csontjaiban". Mindenkivel előfordulhat, hogy különösen reggel, de gyakran állandóan fájdalmas egy vagy több izülete, s olyan elváltozások is vannak, melyek éppen pihenésre vagy ágynyugalomra rosszabbodnak. 

 

Rendezvénynaptár
Szegény bádog favágót méltán tekinthetjük az izületi betegségek "állatorvosi lovának", legalábbis berozsdásodott formájában. Ilyenkor az összes izülete recseg-ropog, mozgáskorlátozott, ha lenne szíve, a fájdalmat is érezné "csontjaiban". Mindenkivel előfordulhat, hogy különösen reggel, de gyakran állandóan fájdalmas egy vagy több izülete, s olyan elváltozások is vannak, melyek éppen pihenésre vagy ágynyugalomra rosszabbodnak.

Tekintsük át a leggyakoribb izületi elváltozásokat
Ezek fájdalommal jelzik jelenlétüket. (Mivel a fájdalom figyelemfelhívó tünet, tartósan elnyomni tablettákkal, az ok tisztázása nélkül, oktalanság.) Térdfájdalom igen sokféle okból kialakulhat. Ezek közt előfordulnak olyanok, melyek az izület alkotórészeinek vagy környékének bántalmát jelzik, és vannak térdtájékra sugárzó, odavezetődő fájdalmak. Az első csoportba tartozik a combizomzat térdkalács körül rögzülő ín és szalagrendszerének a fájdalma. Ezt általában túlerőltetés, kisebb-nagyobb rándulás, esetleg részleges vagy teljes ínszakadás okozza. A háttérben nemcsak sportterhelés, hanem a végtag szerkezeti elváltozása is állhat (pl. az alsó végtagok hosszának különbsége).

Gyakran előfordul a térdizületet körülvevő tömlők és inak gyulladása, térdhajlati ciszták kialakulása. A térdkalács alatti és előtti tömlő gyulladása folyadékfelszaporodással, nyomásérzékenységgel, fájdalommal járhat. Térdfájdalom okaként fiataloknál felmerül a Schlatter-Osgood betegség, ami a sípcsont csontosodási zavara ott, ahol a térdkalács ínrendszere kapcsolódik hozzá. Ez szerencsére "kinőhető" betegség. A gyulladásos betegségek közé tartozik a reumás izületi gyulladás, amely gyakran kétoldali, és más izületet is megbetegít. A térdizületben lerakódott kristályok - pl. kalcium -pirofoszfát, húgysav - is gyulladást válthatnak ki. Gennykeltő baktériumok is megtámadhatják a térdizületet, a gyulladás klasszikus tüneteit kiváltva. A hirtelen fellépő melegség, borpír, fájdalom, duzzanat és mozgáskorlátozottság utalhat erre.

A térd hajlítása- nyújtása közben érzett fájdalom, recsegés, a merevség, az időváltozással kapcsolatos érzékenységnek oka lehet az izületi porc kopása - artrózisa -, mely az enyhe formától a teljes porcpusztulásig, az izületi felszínek kifekélyesedéséig terjedhet. A combcsont és térdkalács közti kopás lépcsőzés, guggolás, hosszas autóvezetés közben jelezhet fájdalommal. A vérzékenység, a hormonrendszer bizonyos betegségei következtében is károsodhat az izületi porc, fájdalmat, deformitást okozva. A balesetek következtében kialakult szalagszakadások, meniszkusz sérülések, térdkalácsficamok, törések nemcsak azonnali működésképtelenséget váltanak ki, hanem évekkel később térdizületi artrózisra hajlamosítanak.

A diagnózis felállításában a kórelőzmény, a fizikális vizsgálat, speciális "műfogások" kivitelezése, a képalkotó eljárások közül: ultrahang, röntgenfelvétel, mágneses rezonanciavizsgálat, laboratóriumi leletek, szükség szerint izületi folyadék vétele segíthet.

A terápia eszköztárában a műtéti eljárások mellett a fizikoterápiás kezelés, gyógytorna, a passzív izületmozgatás, a lézer-és mágnesterápia, gyulladáscsökkentő gyógyszerek, porcképző anyagok adása szerepel.

Adós maradtam még a lúdtalpas kacsa történetével, mely méltán foglal el kiemelt helyet az orvosi krimik sorában. Ha ugyanis a kacsát túlsúlyosra hizlalják, megbomlik az alsó végtagjának teherbíró képessége és megterhelése közti egyensúly. A tartós túlterhelés statikai zavarokat, például a láb boltozatának deformálódását, "lúdtalp" kialakulását okozza. A lúdtalp, vagyis bokasüllyedés a panaszmentes stádiumtól a térd és csípo felé sugárzó fájdalmat kiváltó formán át a járásképtelenségig sokféle alakban jelentkezhet. Korrekció - aktív torna, egyénileg kialakított betét - nélkül megkeserítheti életvitelünket. És a lúdtalpas kacsát a sánta róka is könnyen utoléri...

Dr. Gajdos Gábor

Felvilágosítás és bejelentkezés:
Arthro Komplex Gyógyközpont ,: www.arthrokomplex.hu

Budapest, II. Fő u. 84. (Király Fürdő)
Tel: 212-4666
 
 
[ 9825 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x