Az antioxidánsok és a zöld tea szerepe II.
Címlap / Szépség-Egészség / Az antioxidánsok és a zöld tea szerepe II.

Az antioxidánsok és a zöld tea szerepe II.

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-09-25

Kínában és Japánban, ahol évezredek óta fogyasztják a zöld teát, a polifenol tartalom miatt feltehetően közel felével kevesebb egyes rosszindulatú daganatok pl. máj, hasnyálmirigy, emlő, nyelőcső, bőr - sőt az erős dohányzás ellenére - még a tüdőrák gyakorisága is.  

A zöld tea igen gazdag a polifenolnak nevezett antioxidánsokban, hiszen polifenol tartalma nem vész el az erjesztési folyamat során.

A zöld tea polifenoljai közül legfontosabb az epigallocathecin (EGCG) és az epicatchecin gallát (EGC), melyek összerkezete nem szenved el károsodást a zöld tea erjesztése esetében – ellentétben a fekete teával. A zöld tea csersav tartalma miatt a benne levő koffein lassabban szívódik fel, mint a kávéban levő koffein, a benne levő fluor pedig védi a fogzománcot.

Kínában és Japánban, ahol évezredek óta fogyasztják a zöld teát, a polifenol tartalom miatt feltehetően közel felével kevesebb egyes rosszindulatú daganatok pl. máj, hasnyálmirigy, emlő, nyelőcső, bőr – sőt az erős dohányzás ellenére – még a tüdőrák gyakorisága is. Emellett a zöld tea a szív- és érrendszeri betegségeket kiváltó atherosclerotikus plakkok kialakulását is gátolhatja az erekben. Természet - gyógyászat fórum

A zöld teában levő antioxidánsok hatásosan csökkentik a különféle rákos megbetegedések kialakulásának veszélyét. A mediterrán országokban a daganatos betegségek gyakorisága mintegy fele az északi és közép-Európai országokénak, melynek hátterében a mediterrán táplálkozás: a bőséges zöldség, főzelék, gyümölcs fogyasztás, a teljes kiőrlésű gabonafaélék és a hüvelyesek fogyasztása – melyekben a zöld teához hasonlóan bőségesen vannak polifenolok, flavonidok – játszhatnak szerepet.

Az antioxidánsoknak, ezen belül a zöld teának, igen kiterjedt irodalma van, és nem csupán a természetgyógyászati, hanem az orvosi szakirodalomban is. A következőkben ebből a kiterjedt irodalomból szemezgetve, kiemelünk néhány lektorált orvosi folyóiratokban megjelent megállapítást a zöld teával kapcsolatban, amelyek evidence based, szakmailag is elfogadott, bizonyítéknak tekinthetők a témában. Már 1995-ben megfogalmazták a szakmában, hogy „a zöld tea nem fermentált és úgy tűnik, tartalmaz rákellenes növényi vegyületeket” (V. Herbert, G.S. Subak-Sharpe: Total nutrition, New York, 1995).

2003-ban az egyik legnevesebb amerikai táplálkozási folyóiratban (Am. J. Clin. Nutr) megjelent egy összefoglaló a Women’s Health Study-val kapcsolatban. E szerint nem szignifikáns lineáris fordított összefüggés volt a flavonoid bevitel és a szív- és érrendszeri betegségek és a fontosabb érrendszeri események (szívinfarktus, stroke, és szív- és érrendszeri betegségek miatti elhalálozás) között. A napi több mint 4 csésze teát fogyasztók vaszkuláris eredményei szignifikánsan kisebbek voltak, de a vizsgálati kérdőívből nem derült ki, hogy fekete, zöld, vagy úgynevezett oolong teát (a fekete és zöld közötti fermentációval készült) ittak. A vizsgálatban három élelmiszernek volt fordított, nem szignifikáns korrelációja a szív- és érrendszeri betegségekkel és eseményekkel: a brokkolinak, az almának és a teának (Sesso, HD et al.: Flavonoid intake and the risk of cardiovascular disease in women. Am. J. Clin.Nutr., 2003, 77, 1400-8).

Egy másik neves amerikai folyóirat (Arch. Int. Med.) 2003-ban a zöld tea extraktum koleszterin szint csökkentő hatását közölte. A flavonoidoknak úgynevezett kardioprotektív hatásuk van. A theaflavint is tartalmazó zöld tea kivonat hatásosan egészíti ki a csökkentett telített zsírtartalmú diéta LDL-cholesterin csökkentő hatását magas koleszterin szintű felnőttek esetében (Maron DJ et al: Cholesterol-lowering effect of theaflavin-enriched green tea extract: a randomized controlled trial. Arch. Int. Med., 2003, 163, 1338-53).

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 3220 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x