Elfelejtett zenekarok (7. rész) - B.L.T.
hirdetés
Címlap / Sztárock / Elfelejtett zenekarok (7. rész) - B.L.T.

Elfelejtett zenekarok (7. rész) - B.L.T.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-20

A három betű mögött három nagyszerű zenész neve rejtőzik: Bruce, Lordan, Trower. Azt hiszem csak a középső szorul némi bemutatásra, hiszen Jack Bruce és Robin Trower évtizedek óta a rockzene óriásai. 

 

Rendezvénynaptár
Mindössze egy kiváló lemez fűződik a trióhoz, az 1981-ben kiadott B.L.T., de mielőtt erre rátérnék, néhány mondat a dobos Bill Lordan-ról.

A minneapolisi kisfiú 12 éves volt, amikor karácsonyra megkapta az első „dobszerkóját”, amelyen olyan gyorsan tanult, hogy egy év múlva már zenekarban játszott. 1964 nyarán pedig barátjával Willie Weeks basszerossal Amazers néven saját soulbandát alakított. Néhány évvel később Billt az Esquires csapatban találjuk, amellyel turnézott is 1968-ban, sőt, még a Get Up and Get Away című című aranylemezükön szerepelt is.


A következő évben újra összehozta a sors Willie-vel, természetesen ismét bandát alakítottak The Mystics néven, amelynek hangzását fúvósokkal gazdagították. Connie Award-ot nyertek, mint ifjú tehetségek, de a legnagyobb örömet mégis az jelentette számukra, hogy meghívták őket New Yorkba és jammelhettek Jimi Hendrix-szel a Cafe Au-Go-Go-ban.

1970-73 között Lordan a minneapolisi Gypsy zenekarban játszott és több lemezen is hallhatóak a dobjai, de megfordult más formációkban is, mint a Sly & The Family Stone és részt vett sessionokon Bobby Womack, valamint Ike & Tina Turner társaságában.


Robin Trower a Sly & The Family Stone koncertjén, a Madison Square Gardenben figyelt fel a dobjátékára és az új bandájába jelentkező 25 dobos közül Bill Lordant választotta. Az egykor a Procol Harumban már világhírt szerzett Trowernek az 1975-ös Earh Below című albumán már Bill dobolt. Vele is maradt vagy 10 évig és szerepel Robin Trower többi lemezén is. Így nem meglepő, hogy Trower és Bruce 1980 elején őt válaszotta a trió dobosának. (Jack Bruce és Robin Trower pályafutásáról bővebben kapcsolódó cikkeinkben.)


Ezek után nézzük, milyen is lett a bemutatkozó lemezük? A korongra 10 kompozíció került, amelyek többségének Trower a szerzője, de van Bruce szerzemény is. A költői szépségű dalszövegeket az a Keith Reid írta, aki egykor a Procol Harummal is dolgozott. Az akkori időkben példátlan módon, dalszövegíróként a Procol Harum teljes jogú tagjának számított.


Az LP első három számát (Into Money, What It Is, Won’t Let You Down) egyszerű dallamszerkezetek jellemzik, szinte slágeresnek hatnak, kicsit andalítóan is szólnak Jack „behízelgő” hangján és Robin sem engedi el a bolondot, bár néha azért rálép a wah-wah pedáljára.

A No Island Lost-ban aztán megkapjuk, amit vártunk, mintha Jimi csapna a húrok közé. Trower káprázatosan játszik, persze felrémlik az emberben a Voodoo Chile, de ez nem zavarja az élvezetet. A rockrajongók évtizedek óta tudják amúgy is Robin-ról, hogy ő nem „Jimi-klón”, hanem olyan gitáros, aki egyéni ízekkel gazdagította a játékát és az életét tette arra, hogy továbbvigye a hendrixi örökséget.


Ezt követően azonban sajnos kicsit belassul a lemez az It’s Too Late című dallal és nem javul a helyzet a Life on Earth című Bruce szerzemény elején sem, de a gitárszóló kárpótol bennünket. A Carmen című számban a banda romantikus hangvételéből is kapunk némi ízelítőt, de a desszertet a végén kapjuk az End Game-ben. Igazi jutalomjáték ez a blues Robin Trower számára, aki olyan gitárőrületet mutat be, hogy még ma is leesik az állunk, amikor halljuk.

Sajnos, ezzel a B.L.T. játékának szó szerint vége lett ebben a felállásban nem folytatták tovább. Jack Bruce és Robin Trower még 1981-ben kiadott egy albumot Truce címmel, amelyen már Reg Isidore dobolt, de ez már egy másik történet… 
 
[ 2301 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x