HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2017-11-18
Címlap / Otthon / Szabadság-szerelem: Madárkórház a Hortobágyon (csodás képekkel)

Szabadság-szerelem: Madárkórház a Hortobágyon (csodás képekkel)

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2017-11-18

Hazánk egyetlen hivatalos madárkórháza, ahol több ezer állatot képes ellátni egy egészen kicsi munkacsoport. Emberek, akik a levegő vad bajnokainak megmentésére tették fel életüket. 

 

Tíz éve a madarakért
1999 óta működik hazánkban madárkórház és madármentés. A 90-es évek végén vált ugyanis tényszerűvé, hogy hazánkban a vadállomány, s többek között a madárállomány, jelentősen megfogyatkozott. Természetes élőhelyeik átalakultak, az itatók, tavak az Alföldön - melyek időszakos tavak - jó része eltűnt, vagy ritkán volt csak elérhető. A madarak e mellett gyakorta sérüléseket is szenvedtek, többnyire emberi gondatlanság következtében. Bár a kéményre fészket rakó gólya természetesen nem ebbe a kategóriába sorolható.
A Madárkórház a Hortobágyi Nemzeti Park szívében, Tiszafüred-Kócsújfalu határában található, az Alföld végtelen síkságán.

A madarak ezen a helyen, a Hortobágyon, nem csak meggyógyulhatnak, hanem szükség esetén örök otthont is kapnak. A kezelt madarak 40%-át az orvosok visszaengedik a természetbe, visszavadítják őket, vagyis újra tanulják a vadászatot, és az önálló életet, ebbe az is beletartozik, hogy az állatnak tudnia kell tisztes távolságban maradnia az embertől, mégha az állatorvosok mellett meg is szokta a helyét. A többi élő, de sérült, repülni képtelen vagy más, egyéb módon beteg maradt madár, az állatkórház vendége marad, ahol röptetőkben, viszonylag természetes élőhely-kialakítással élhetnek, s ahol ezeket az állatokat szaporítják is, növelve így a vadállomány számát.

A kórházban nem csak ritka, kihalófélben lévő fajtákra, védett vagy fokozottan védett madarakra figyelnek, hanem a vadászható állatokra is, sőt, természetesen az eltévedt őzgidák, vadmalacok is mindig segítséget kapnak, ha bajba kerülnek a madárkórház környékén.

HarmoNet tipp: Madáretetők >>

Személyzet
A madárkórházban dolgozó 5 állandó fő, közülük 3 állatorvos, évek óta üzemeltet egy kiállítást is, amely egy egyedi, az állatmentésbe betekintő részt is magában foglal. Itt iskoláscsoportok, felnőttek és gyermekek egyaránt megismerhetik a madármentés lépéseit, mikéntjeit, valamint azt is, hogy milyen gondozásra szorulnak az állatok. A röptetőkben egészen testközelbe kerülhetünk a csodás vadmadarakkal, s bizonyos különleges megoldások által betekinthetünk a madarak műtéteibe is.

A Madárkórház egyébként alapítvány, így adó 1%-ot tudnak fogadni! A madárkórház vezetősége emellett saját munkásságukat meg is örökítette, kapható már dvd is a madárkórházról, illetve egy különleges ornitológiai cd, a magyarországi legcsodásabb, és leggyakoribb énekesmadarak hangjaival. A cd nem zenei aláfestéssel készült, hanem valóban tudományos, tisztán, jól kivehető hangfelvétel, amelyből bárki megtanulhatja kedvenc madara füttyét.

Madár DVD >>

Ha segíteni szeretnéd a madárkórház munkáját az alapítvány egész évben fogad adományokat is!


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[4542]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot


Warning: Division by zero in /var/www/lapcsalad/harmonet.hu/include/fooldal/rendezvenynaptar_slide_jobb_oszlop.php on line 67
 
 
 

ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x